Rüzgarın Oğlu: Armindo Bruma!

Geçtiğimiz sezonu La Liga ekiplerinden Real Sociedad'ta kiralık olarak geçiren Portekizli kanat oyuncumuz Armindo Bruma, hazırlık dönemi performansına kaldığı yerden devam ediyor. Beşiktaş ile oynadığımız Süper Kupa maçından bu yana yükselişte olan genç yıldız, Antalyaspor maçının kilit adamlarından biri olmuştu. Vodafone Arena'daki derbi maçında attığı jeneriklik gol ise yaptığı icraatin kreması olarak göze çarpıyor. 

Bu sezon ligde 6 haftada 2 gol, 3 asistlik bir performans sergileyen Bruma, dünya çapında da nâm salmaya başladı. Asist ve golleriyle takıma büyük fayda sağlamasının dışında 5 büyük ligdeki çalım atma istatistiğinde de maç başına 5.2 başarılı çalımla 1. sırada bulunuyor.

EN ÇOK BAŞARILI ÇALIM ATAN FUTBOLCU : BRUMA
Gösterdiği performansla ligimizde büyük heyecan uyandıran Bruma, 6. hafta itibariyle Avrupa'da da adından söz ettirmeye başladı. Opta'nın verilerine göre 5 büyük ligde ve Süper Lig'de en çok başarılı çalım atan oyuncu olan Bruma; Eden Hazard, Arjen Robben, Neymar, Sadio Mane gibi yıldızları geride bırakarak maç başına 5.2 başarılı çalım ile bu istatistikte 1. sırada yer aldı. Onu maç başına 5 başarılı çalımla Adama Traore takip ediyor. 

Geçtiğimiz sezonlara göre Bruma'nın bu denli efektif bir oyun koymasının belli başları nedenleri var. Bu nedenlerin kaynağının 1 senelik İspanya macerası olduğu aşikâr. Daha olgun, daha diri ve daha takım oyuncusu olan bir Bruma seyrediyoruz. Rakiplerine göre zaten çok hızlı; akıl almaz fuleli bir kanat oyuncusu Bruma. Ancak önceki sezonlarda bu kadar güçlü kalamıyordu saha içinde. Açıkçası 90 dakika çıkartamadığı maçlarına seyir olmuştuk. Zayıf bir gövde bölgesine sahipti ve hızını verimliliğe dönüştüremiyordu. Ancak La Liga tecrübesi ona çok şey katmış olacak ki, dikine daha net giden ve ayakta durabilen bir Bruma seyretmeye başladık. 

Bireysel performansını göz önüne alırsak, lige en iyi başlayan oyunculardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Şahsi fikrim 1. sırada olduğu yönünde ancak lige iyi başlayan çok fazla iyi oyuncu olduğunu da sözlerimize ekleyelim. Bruma'yı 1. sıradaki koymamda ki en büyük nedenlerden biri yukarıda bahsetmiş olduğum 5.2 çalım atma başarısı. Bu ligimiz açısından büyük bir fark yaratmasına sebebiyet veriyor. Türkiye'den çok fazla hızlı, atletik oyuncu geldi geçti. Ancak bu denli hızlı bir kanat oyuncusuna çok şahit olmadık. Hızlının da hızlısı desek yeridir. Derbide attığı jeneriklik golde 34 km/h hıza ulaştığını söylemekte yarar var.

TAKIM DÜZENLERİ İÇİNDE BRUMA
Bruma'nın sezona damga vuran bir açılış yapmasının takım üzerindeki etkilerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle bu astronomik performansta takımın da etkisi olduğu gayet açık. Bruma'yı genellikle sol açıkta kullanıyoruz. Hücumda 4-3-3, savunmada 4-1-4-1 gibi dizildiğimiz için Bruma'nın pozisyonuna sol forvet de diyebiliriz. Sol açıktan bu denli gol kovalayan bir oyuncunun savunma dezavantajları mutlaka olacaktır. Bruma'nın bu açıklarını ise sol bekimiz Lionel Carole kapatıyor. Carole'un Bruma'nın bu yükselen performansındaki katkısı azımsanmayacak kadar fazla. Örneğin; Bruma'nın yapması gereken bek takiplerini Carole bazen tek başına kapatmak zorunda kalıyor. Genç sol bekimiz savunma ağırlıklı bir yapıya sahip olduğu için lig maçlarına çok fazla zorlanmıyor. Avrupa'da sıkıntı yaşadığını hatırlıyoruz ancak Türkiye içi standartlarında Lionel Carole tam dişimize uygun bir bek.  Bruma'nın kullandığı bu hücumsal özgürlüğünün temel kaynağı kesinlikle Lionel Carole. 

İşin savunma kısmında sol stoper Hakan Balta ve merkez orta saha Tolga Ciğerci'nin de hakkını yemeyelim. Her ne kadar işin büyük çoğunluğunu Carole üstlense de, Tolga'nın mücadelen vazgeçmeyen yapısı ve Hakan'ın pozisyon bilgisi özellikle iç saha maçlarında işimize çok yarıyor. 

İşin hücum tarafında Bruma'ya en çok yardımcı olan oyuncular ise pasör orta saha oyuncularımız. Bunların başında Wesley Sneijder geliyor ki kendisi çoğu zaman sol iç pozisyonunda görev alan bir oyuncumuz. Yasin Öztekin'in 4 yıldızlı şampiyonluğumuzdan sonra bir röportajda söylediği bir cümleyi aktarmak istiyorum: "Sneijder'in pasları hayatımı değiştirdi.." Bu söz aslında sol açık pozisyonunda oynayan her oyuncumuz için geçerlidir diye tahmin ediyorum. Wesley'nin pas tekniğine ve klasına laf söylemeye haddimiz yok. Bruma'nın bu iştahlı oyunu ve denemekten vazgeçmeyen yapısı Sneijder'in de daha efektif oynamasını sağlıyor. Bruma attığı sprintlerle müthiş boş alan yaratıyor. Toplu veya topsuz her çıkışında Galatasaray'ın tehlike yarattığı aşikâr bir şey. Bu denli süratli bir oyuncunun; Sneijder, Selçuk ve Tolga gibi ayağı düzgün orta sahalar tarafından beslenmesi de kaçınılmaz oluyor.

Uzun lafın kısası; 1.70 küsur boy ve ince bileklere sahip, Avrupa standartlarında önemli bir kanat oyuncusuna sahibiz. Henüz 21 yaşında. Umarım en kısa sırada sözleşmesini uzatıp Bruma ile devam ederiz. Çünkü Bruma'nın bu yaşta bu kadar heyecan yaratması, ilerleyen senelerdeki futbol iştahımızın da kabarmasına sebebiyet veriyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0