Performansı artması gereken isim: Austin Daye!

Galatasaray Odeabank Turkish Airlines Euroleague'de oynadığı 8 hafta sonunda 2 galibiyet; 6 mağlubiyet alarak hedeflediği sıranın uzağında kalsa bile son haftalarda oynadığı oyun ve artan form grafiği ile ilerisi için umut veriyor. Sene başına göre oyun içindeki rol ve görev tanımlarını netleştiren ve daralttığı rotasyon ile doğru formülü yakalayan takımımız, Cuma günü Abdi İpekçi Arena'da Barcelona ile önemli bir mesaj maçına çıkacak. 

Sezon başında yapılan heyecan verici hamlelerden biri olan ve takımın bireysel yetenek çıtasını yukarıya çıkartan isimlerin başında gelen Austin Daye, ilk kez boy gösterdiği Euroleague'e sezona harika bir başlangıç yaparak girse bile sezon ilerledikçe sağ bileğinden yaşadığı sakatlığın da etkisi ile aynı form çizgisini koruyamadı. Amerikalı forvet buna rağmen bireysel istatistik olarak Euroleague'in öne çıkan isimlerinden biri oldu. Şu ana kadar 7 karşılaşmada forma giyen ve ortalama 18:44 dakika sahada kalan Daye 11 sayı ortalama ile oynarken %61.1 iki sayılık(11/18); %57.1 üç sayılık(12/21); %100 serbest atış(19/19) yüzdeleri yakaladı.

Austin Daye yakaladığı bu yüzdelerle Turkish Airlines Euroleague'de en iyi üçlük yüzdesine sahip 3. oyuncu olurken True Shooting* yüzdesinde ise %65.25 ile Euroleague'in en iyi oyuncusu konumunda. Bu yüzde neyi ifade ediyor dersek, true shooting(Türkçe anlamıyla doğru veya yararlı şut) yüzdesi gelişen basketbolda yeni ortaya çıkan kolektif istatistiklerden bir tanesi. Bu istatistik bize oyuncunun kullandığı atış adedine göre attığı sayı yüzdesini gösteriyor diyebiliriz. Burada da üç sayı çizgisinin dışından atılan ve serbest atış çizgisinden atılan sayıların önemi daha fazla oluyor. Kısacası true shooting yüzdesi bize oyuncu ne kadar az şutla ne kadar verimli skor üretti sorusuna cevap sağlıyor. Genel olarak Avrupa'da bu yüzdeye baktığımızda, uzun oyuncuların true shooting yüzdesinin -pota altında yakın atışlar kullandıklarından dolayı isabet yüzdeleri yüksek olduğu için- daha yüksek olduğunu görüyoruz. Nitekim Euroleague'de de bu istatistiğin ilk 10 sırasına baktığımızda 8 ismin pivot; Daye dışında tek pivot olmayan oyuncunun ise Nando de Colo olduğunu görüyoruz. 

AUSTIN DAYE NEDEN ÖNEMLİ
Austin Daye transferi gerçekleştikten sonra yaptığımız analiz yazılarında (1 - 2) Daye'in bireysel yeteneklerinden ve şu an Avrupa'da modern uzun forvet tanımına en uygun oyunculardan biri olduğundan bahsetmiştik. Sezon başından beri aslında tam anlamıyla kullanamadığımız ve bu yüzden yeteneklerinin tamamını sahaya yansıtamayan Daye, takımımız çıkışa geçerken de yaşadığı sakatlık sebebiyle Ergin Ataman'ın daralttığı rotasyonda kendisine görev tanımı bulamamıştı. Ancak bu durum, bu şekilde devam ederse ilerleyen dönemlerde takımımız açısından çok olumlu olmaz. 

Austin Daye'in ilerleyen dönem için neden önemli olduğunu anlatmadan önce Ergin Ataman'ın son haftalarda ne şekilde doğruları bulduğundan bahsetmemiz lazım. Ergin hoca sezon başında kurduğu geniş kadrodan vazgeçerek rotasyonunu çeşitli sebeplerle daraltıp sezon başında yapamadığı görev tanımlarını oturtunca oyuncularından da bireysel anlamda verim almaya başladı. Bu dönemde özellikle Diebler'dan verim almaya başlayınca sahanın iki tarafında da verim veren oyuncu sayısı artan, Schilb'in devreye girmesiyle Sinan'ın üstündeki yükü azaltan, onu daha çok organizasyon ve penetre etmeye kanalize eden Ergin hoca oyundaki yaratıcılık görevini de geçen sene olduğu gibi forvetlerine paylaştırınca topu daha iyi paylaşarak takımının tamamından verim almayı başarmıştı. Bu sayede hücumda kolektif bir yapıya bürünen takımımız tüm bu olumlu tarafların yanında -sezon başında bu rol için transfer ettiği Smith ve Dentmon'ın kadro dışı kalması sebebiyle- kritik anlarda bireysel skorunu üretebilecek oyuncu eksikliği çekiyor. Bu anlamda uzun forvet pozisyonunda topu yere vurabilen ve gerek şut gerekse dribling üzerinden kendi pozisyonunu yaratabilen Daye, takımımızın hücum esnekliği ve kritik anlarda doğabilecek sorunları çözmesi açısından oldukça önemli. Sadece skor yapma yeteneği değil, arkadaşlarına pozisyon yaratma yeteneğine de sahip olan Austin Daye tüm bu özellikleriyle ilerleyen dönemde mevcut yapıyı bozmadan devreye girerse hücum anlamında daha opsiyonel olmamızı sağlayacaktır. Ona hazırlayacağımız setlerle onu statik şutör rolündeki uzun forvet yerine daha çok topla oynayan ve yaratan bir oyuncu şeklinde kullanmamız iki tarafında verim alması açısından faydalı olacaktır. Bunu da yaparken sadece isolation** setleri üzerinden değil, tüm oyuncuların aktif ve hareketli olduğu setler kullanmamız hücum akışkanlığımız açısından da faydalı olacaktır.

Austin Daye bu takım için özellikle hücumumuz açısından çok önemli. Onun son zamanlardaki artan form grafiğimizde yer almadığını düşünürsek, Ergin Ataman'ın Beşiktaş maçından sonra dediği gibi Daye'i ilerleyen günlerde işin içine dahil etmemiz çok kritik olacak. 

Austin Daye'in işin içine girdiği bir Galatasaray, taraftarlarına çok daha iyi bir basketbol izletecektir..
______________________________________

* True Shooting Yüzdesi: Oyuncunun ürettiği toplam sayı/(2*(oyuncunun denediği toplam atış sayısı) + (0.44*oyuncunun denediği toplam serbest atış sayısı))

** Isolation: Hücum sahasında takımın 4 oyuncusunun açılarak topa sahip oyuncunun bireysel yetenekleriyle potaya atak ederek hücum ettiği oyun sistemidir. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0