Transfer bedeliyle yapılan tesis: Arsenal London Colney!
Florya ve Riva'nın satışı sonrasında kasasına son derece önemli bir meblağ koyacak olan Galatasaray'da saha dışındaki bir numaralı gündem kuşkusuz tesisleşme olacak. Genel Kurul'da yapılan açıklamalar göz önüne alındığında (stada 15 dakika, Avrupa kıtasında ve Florya'nın iki katı büyüklüğünde) Kemerburgaz taraflarında yeni bir araziye yerleşecek olan Galatasaray için bir diğer örnek ise Arsenal'in tesisleri olan London Colney'i örnek gösterebiliriz. 1996 yılında göreve gelen Arsené Wenger'in başrol oynadığı tesislerin finansörü ise ne bir gayrimenkul satışı, ne de bir kredi anlaşması. 1999 yazında Fransız forvet Nicolas Anelka'yı yaklaşık 23 milyon pound bedelle Real Madrid'e satan kırmızı-beyazlı Londra ekibi 143 dönümlük alana yapacağı tesisin finansmanını sağlamıştı bile!
İngiltere'nin doğusunda bulunan ve Londra'ya yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan Hertfordshire'da yer alan Arsenal London Colney antrenman tesislerinin ilginç bir hikayesi var. 1996 yılında teknik direktörlük görevine getirilen Fransız menajer Arsené Wenger, takımın antrenmanlarının UCLU (University College London Union)'nun futbol sahasında değil kendisine ait bir tesislerde yapması gerektiğini dile getirirken kırmızı-beyazlı takımın mali durumu buna pek müsait bir yapıda değildi. İlk olarak uygun bir yer arayan Gunners yönetimi, dönemin Çevre Bakanı John Prescott'un da katkılarıyla 1998 yılında Hertfordshire kontluğunda ilk kazmayı vurdu. Richard Marshall ve Dearle Henderson'un birlikte tasarladığı antrenman tesislerinin yapım aşamasında Bayern Münich ve Auxerre gibi takımların tesisleri örnek alındı.
10 milyon pound maliyeti olan Arsenal London Colney antrenman tesislerinin finansörü ise Nicholas Anelka oldu. 1999 yazında Real Madrid'e yaklaşık 23milyon pound transfer bedeliyle satan İngiliz ekibi, 1999 yılının Ekim ayında dönemin Spor Bakanı Kate Hoey'in açılışını gerçekleştirdiği tesislerin maliyetini bu transferden elde ettiği para ile karşıladı. İlk olarak A takım ve genç takımların birlikte antrenman yaptığı 2 futbol sahası bulunan tesisler 2006 yılında geliştirildi. 143 dönümlük arazi üzerinde bulunan tesislerde bugün itibariyle birisinin üzeri kapalı olmak üzere toplam 10 tane nizami futbol sahası bulunmasının yanı sıra akademi takımlarının yer aldığı altyapı tesisleri, eğitim odaları, fitness salonu, fizyoterapi ve sağlık merkezi, basketbol sahası, konferans salonu, kulübün bir çok idari çalışma ofisi, restaurant ve Arsenal Televizyonu'nun stüdyoları bulunuyor.
Antrenman tesislerinde bulunan 10 adet nizami futbol sahasının tamamında yağmur suyu ve drenaj sistemi yer alırken, 2 tanesinin alttan ısıtma sistemi var. Tüm sahaların zemini ise, Emirates Stadı'nın zeminiyle aynı. Arsenal'de antrenman sahalarının dağılımı ise dikkat çekici; A takım 3, rezerv takım 3, akademi takımları 3 ve altyapı takımlarının maçlarını oynayacağı saha. Arsenal önümüzdeki sezon antrenman tesislerinde 50 metrelik bir inşaat gerçekleştirecek ve idari ofislerin bulunduğu alanı yenileyecek. Çevre ve Spor Bakanlığı'nın onayladığı yeni yapıda yapılacak çevre düzenlemelerinin yanı sıra ilgili bölgeye 300'e yakın ağaç dikilecek.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.