Zihinlere kazınmış futbol filmleri..

Dünya tarihinde futbol her zaman en popüler sporlardan biri olmuştur. Çok büyük bir market pazarına sahip olan ve zaman zaman magazinsel, zaman zaman da kendi içerisinde çok özel hikayeler barındırabilen bu sektör, film yapımcılarının da sıkça kullandığı ve güzel geri dönüşler aldığı bir alandır. Yakın tarihimizde birçok futbol temalı film yapılırken bunlardan bazıları serilere dönüşmüştür. Bizde akıllarda yer eden bu filmleri sizler için topladık.

LOOKING FOR ERIC
2009 yılı yapımlı olan ve yönetmenliğini Ken Loach’ın yaptığı film, futbol aşığı olan Manchester’lı bir postacının oğlundan aldığı bir hapı içmesi üzerine efsanesi olan Eric Cantona’nın sanrısını görmeye başlar. Efsanesini görmeye başlamadan önce hayatı her geçen gün daha da kötü giden bu futbol aşığının, Cantona’yla beraber hayatı değişmeye başlar. Futbolun yaşayan efsanelerinden olan Eric Cantona’nın da yer aldığı filmde, Matthew McNulty, Cole Williams ve Gerard Kearns gibi önemli oyuncular yer alıyor. Bu film 7,2 imdb puanına sahiptir.


VICTORY
Yönetmenliğini John Huston’ın yaptığı filmde Pele, Bobby Moore ve Osvaldo Ardiles gibi efsaneler de yer almıştır. Sylvester Stallone, Michael Caine ve Max von Sydow gibi önemli oyuncuların da oynadığı filmde II. Dünya Savaşı sırasında esir düşen bir grup müttefik askerin işgal kuvvetlerinin ellerinden kaçma planları konu edilmiştir. Süresi 116 dakika olan bu film, 6,6 imdb puanına sahiptir.


GOAL
Yönetmenliği Danny Cannon’un yaptığı 2005 yılı yapımlı film, futbolcu olmak isteyen Meksikalı bir gencin bu hayaline ulaşana dek başından geçenleri anlatır. Bu filmin çekiminde FIFA ile büyük bir işbirliği yapılmıştır. Kuno Becker, Alessandro Nivola ve Anna Friel gibi önemli oyuncuların yanı sıra David Beckham, Zinedine Zidane, Patrick Kluivert, Steven Gerard, Alan Shearer ve Milan Baros gibi efsane futbolcular da yer almıştır. Bu film 6,8 İmdb puanına sahiptir. Ayrıca bu filmin devamı olan 2. ve 3. filmleri de var.


GREEN STREET HOLIGANS
Yönetmenliğini Lexi Alexander’ın yaptığı 2005 yılı yapımlı film, İngiltere'de yaşanan futbol holiganizmini anlatır. Filmde futbolla alakası olmayan bir gencin Amerika’dan İngiltere’ye ablasının yanına taşınmasının ardından West Ham United holiganı olarak kendisini bulur. Elijah Wood, Charlie Hunnam, Marc Warren ve Claire Forlani gibi önemli oyuncuların oynadığı film 7,5 imdb puanına sahiptir. İlgi çeken bu filmin ardından 2. ve 3. filmleri de çekilmiş ancak bunlar da ilki kadar beğenilmemiştir.


THE DAMNED UNITED
Yönetmenliğini Tom Hooper’ın yaptığı 2009 yılı yapımlı film, İngiltere futbol tarihinin en başarılı teknik direktörlerinden olan Brian Cloug’ın yalnızca 44 gün süren Leeds United dönemini geçmişe dönüşlerle anlatmaktadır. Michael Sheen, Timothy Spall, Colm Meaney ve Stephen Graham gibi oyuncuların oynadığı film 7,6 imdb puanına sahiptir.


ESKİ AÇIK SARI DESENE
Yönetmenliğini Ömer Ali Kazma yaptığı ülkemizde vizyona giren ilk futbol belgeseli olan film, Galatasaray’ın 2002-2003 sezonunda takımın yaşadıklarını kamplardan, antremanlardan ve soyunma odasından birçok özel görüntüyle görünmeyenleri anlatıyor. Belgeseli çeken Ömer Ali Kazma, ‘’Ben kafamda kurduğum bir senaryoya göre oyuncuları yani futbolcuları, teknik ekibi, taraftarı kısaca hiç kimseyi yönlendirmedim. Filmin estetik açıdan ve anlatım açısından oluşumunu koşullar belirledi. Biz de koşullara müdahale etmeden bir dil yakalamaya çalıştık.'Ülkemize vizyona giren ilk futbol belgeseli olan 'Eski Açık Sarı Desene', bakalım belgesel yapım alanında yeni bir kulvar açabilecek mi?’’ sözlerini söylemişti. Ayrıca bu film 7,5 İmdb puanına sahiptir.


TAÇSIZ KRAL
Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı 1965 yılı yapımlı film, Türk Futbolunun ve Galatasaray’ın efsanelerinden olan Metin Oktay’ın hayatını anlatmaktadır. Metin Oktay’ın bizzat bulunduğu filmde takım arkadaşlarından Turgay Şeren ve  dönemin teknik direktörü Gündüz Kılıç da rol almıştır. Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Ayten Gökçer ve Erol Taş gibi Yeşilçam’ın önemli oyuncularının oynadığı film, siyah-beyazdır. Ayrıca film 6,7 imdb puanı sahiptir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0