İnceleme: Süper Lig'de oyuncuların ilk yarı verileri..

Süper Lig'de geride kalan 16 haftanın ardından ilk yarı tamamlanırken geçtiğimiz günlerde yayınladığımız ilk yazımızda takımların çeşitli kategorilerdeki istatistiklerini kaleme almıştık. Galatasaray'ın bir çok alanda zirvede yer aldığı istatistik tablolarında namağlup lider Başakşehir pek fazla yer almasa da devre sonunda gösterdiği başarılı performans taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı. Süper Lig'de ilk yarının ardından oyuncular bazında istatistikleri hep birlikte inceleyelim..

GOL KRALI: CENK TOSUN
Spor Toto Süper Lig'in son şampiyonu Beşiktaş, ligin ilk yarısını 35 puanla ikinci sırada tamamlarken ligin ilk yarısında oynadığı 16 karşılaşmada rakipleri karşısında 28 kez gol sevinci yaşadı. Siyah-beyazlı takım adına 10 kez rakip fileleri havalandıran 25 yaşındaki forvet oyuncusu Cenk Tosun, attığı gollerle takımını şampiyonluk yarışında tutmayı başarırken ilk yarıda ligin en golcü oyuncusu olmayı da başardı. Maç başına rakip kaleye 2.5 şut ortalaması ile oynayan Cenk, bu şutların 1.4'ünde isabet buldu. Ligdeki gol krallığı ise şu şekilde oluştu..

Cenk Tosun - 10 gol
Riad Bajic - 8 gol
Serdar Gürler, Abdou Razack Traore, Moussa Sow, Eren Derdiyok ve Yasin Öztekin - 7 gol

ASİST KRALI: WESLEY SNEIJDER
Süper Lig'in ilk yarısında 33 puan toplayarak üçüncü sırada bulunan Galatasaray, bu karşılaşmalarda rakipleri karşısında 30 kez gol sevinci yaşadı. Geride kalan karşılaşmalarda Eren Derdiyok ve Yasin Öztekin kaydettikleri 7 golle takımımızın en skorer ismi olurken, asist krallığı listesinde Hollandalı yıldızımız Wesley Sneijder bulunuyor. Bu sezon ligde forma giydiği 14 maçta 8 kez takım arkadaşlarına golden bir önceki pası veren yıldız oyuncu ilk yarı sona erdiğinde ligin en çok asist yapan oyuncusu olmayı başardı. Asist krallığında sıralama şu şekilde oluştu..

Wesley Sneijder - 8 asist
Jeremain Lens - 7 asist
Armindo Bruma, Deniz Türüç, Pablo Batalla, Ricardo Quaresma - 5 asist

ŞUT ATAN: ADEM BÜYÜK
Süper Lig'in ilk yarısında 144 karşılaşma oynanırken bu karşılaşmalarda 2748 şut atıldı. Maç başına 19 şut ortalaması ile oynanılan ligimizde bu alanda en çok şut atan isim maç başına 3.7 ortalamaya sahip olan Beşiktaş'ın genç oyuncusu Anderson Talisca olurken, Brezilyalı oyuncu yaşadığı sakatlık nedeniyle sadece 6 maçta forma giyebildi. Ligde en az 10 maçta forma giyen oyuncular dikkate alındığında bu alanda ligde öne çıkan isim Kasımpaşa forması giyen Adem Büyük oldu. Ligin ilk yarısında 12 maçta forma giyen Adem Büyük maç başına 3.2 şut ortalamasını yakalarken bu şutların maç başına isabet sayısı ise 1.8 olarak göze çarptı. En az 10 maçta forma giyen oyuncular dikkate alındığında ligde maç başına en yüksek şut ortalamasına sahip olan oyuncular şu şekilde..

Adem Büyük (Kasımpaşa) - 12 maç, 3.2 şut ortalaması
Vagner Love (Alanyaspor) - 13 maç, 2.8 şut ortalaması
Badou Ndiaye (Osmanlıspor) - 15 maç, 2.7 şut ortalaması

İSABETLİ PAS: ATIBA HUTCHINSON
Süper Lig'in ilk yarısı geçtiğimiz hafta sonu oynanılan 16. hafta karşılaşmalarıyla birlikte tamamlanırken, ligin en çok pasla oynayan takımlarından birisi olan Beşiktaş'ın orta saha oyuncusu Atiba Hutchinson ligin en yüksek yüzdeli pas atan oyuncusu oldu. Ligde en az 10 maçta forma giyen isimlerin isabetli pas oranlarının dikkate alındığı karşılaştırmada Kanadalı oyuncu bu sezon ligde 14 maçta forma giyerken %94.6 pas başarısına sahip olmayı başardı. Bu alanda ligin en başarılı ikinci ismi, Galatasaray forması altında oynadığı 10 lig maçında %91.8 pas isabetine ulaşan Nigel de Jong oldu. İstatistik tablosunda üçüncü sırada yer alan isim, Beşiktaş takımının bir diğer oyuncusu Tolgay Arslan oldu. Ligde bu sezon 15 maçta forma giyen genç orta saha oyuncusu %90.5 pas isabet oranına ulaşarak ligde bu alanda en başarılı üçüncü isim olmayı başardı.
TOP ÇALMA: TOLGA CİĞERCİ
Galatasaray'a sezon başında katılan ve gösterdiği performansla tüm dikkatleri üzerine çeken, A Milli takıma kadar yükselen Tolga Ciğerci bu sezon ligin en spektüler ismi olmayı başardı. Genç orta saha oyuncusu sakatlık dönemine kadar ligde 10 maçta forma giyerken, rakip takım oyuncularından maç başına 3.7 top çalma ortalamasına ulaşarak ligde bu alanda zirvede yer aldı. Sakatlığı sebebiyle ligin 11.haftasından itibaren forma giyemeyen Tolga Ciğerci'yi bu alanda takip eden isim Osmanlıspor'un savunma oyuncusu Orhan Ovacıklı oldu. Süper Lig'in ilk yarısında 16 maçın tamamında forma giyen Orhan Ovacıklı bu karşılaşmalarda 3.4 top çalma ortalamasını yakaladı ve bu alanda ligin en başarılı ikinci ismi oldu. En az 10 maçta forma giyen oyuncuların dikkate alındığı sıralamada Aytemiz Alanyaspor forması giyen Fabrice N'Sakala forma giydiği 13 lig maçında 2.8 top çalma ortalamasını elde ederek üçüncü sırada yer aldı.

HAVA TOPU: ÜMİT KURT
Süper Lig'de tamamlanan ilk yarının ardından savunma istatistikleri de dikkat çekiyor. En az 10 maçta forma giyen oyuncuların dikkate alındığı istatistiklerde Çaykur Rizespor forması giyen 25 yaşındaki savunma oyuncusu Ümit Kurt, ligin ilk yarısında 12 maçta forma giyerken maç başına 4.8 hava topu kazanma ortalamasına sahip olarak bu alanda ligin en başarılı oyuncusu oldu. Bu alanda ligin en başarılı ikinci ismi ise 14 maçta forma giyen Antalyaspor oyuncusu Deniz Kadah oldu. 30 yaşındaki tecrübeli forvet oyuncusu maç başına 3.7 hava topu kazanma ortalamasına sahip olurken, aynı zamanda ligde en çok hava topu kazanan forvet oyuncusu ünvanına sahip oldu. Bu alanda ligde üçüncü sırayı Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin yabancı stoperleri paylaşıyor. Siyah-beyaz formayı giyen Marcelo Guedes ve sarı-lacivertli takımda forma giyen Martin Skrtel, ligin ilk yarısında oynadığı 15 karşılaşmada maç başına 3.5 hava topu kazanma ortalamasına sahip olarak istatistiklerde üçüncülüğü paylaştı.

KALEYİ KAPATAN: JOHANNES HOPF
Spor Toto Süper Lig'de geride kalan 16 hafta sonunda kalesinde sadece 12 gol gören Gençlerbirliği, elde ettiği 22 puanla ligin ilk devresini 8. sırada tamamlarken; Ankara temsilcisinin kalesini koruyan İsveçli kaleci Johannes Hopf forma giydiği 16 maçın yarısında kalesini gole kapatmayı başardı. 29 yaşındaki başarılı file bekçisini 7 maçta kalesini gole kapatan Başakşehir kalecisi Volkan Babacan ve Bursaspor'un penaltı canavarı kalecisi Harun Tekin takip ederken, üçüncü sırayı 6 maçta kalesini gole kapatmayı başaran 3 farklı oyuncu paylaştı. Beşiktaş takımının kalesini koruyan Fabri, Trabzonspor'un kalesini koruyan Onur Kıvrak ve Fenerbahçe takımının kaleciliğini yapan Volkan Demirel kalesini 6 maçta gole kapattı. 

Gösterdiği başarılı performansla Galatasaray'ın zirve yarışında bulunmasını sağlayan Uruguaylı file bekçisi Fernando Muslera ligin ilk yarısında sadece 4 maçta kalesini gole kapattı ve ligde bu alanda 5.sırayı Osmanlıspor kalecisi Zydrunas Karcemarskas ile birlikte paylaştı.

MAÇ BAŞINA KURTARIŞ: GÖKHAN DEĞİRMENCİ
Süper Lig'de bu sezon oldukça sıkıntılı bir süreç geçiren Gaziantepspor, ligin ilk yarısında kalesinde 27 gol gördü ancak kırmızı-siyahlı takımın file bekçisi Gökhan Değirmenci ligin en çok kurtarış yapan kalecisi oldu. Ligin ilk yarısında 11 maçta kaleyi koruyan 27 yaşındaki kaleci maç başına 4 kurtarış ortalamasıyla bu alanda ligin en iyisi olmayı başardı. Gökhan Değirmenci'yi bu alanda takip eden isim Bursaspor forması giyen Harun Tekin ve Akhisar Belediyespor forması giyen Fatih Öztürk oldu. Süper Lig'in ilk yarısındaki maçların tamamında forma giyen Harun, maç başına 3.9 kurtarış ortalamasını yakalarken; Akhisar Belediyespor formasıyla ligin ilk yarısında 10 maçta kaleyi koruyan Fatih Öztürk aynı oranla ikinci sırayı paylaştı. Ligin en çok kurtarış yapan üçüncü ismi ise 11 maçta Kayserispor kalesini koruyan Muammer Yıldırım oldu. Genç file bekçisi maç başına 3.6 kurtarış ortalamasıyla üçüncü sırada yer aldı.

Galatasaray'ın tecrübeli file bekçisi Fernando Muslera, ligin ilk yarısında tüm maçlarda kalemizi korurken maç başına 3.3 kurtarış ortalamasıyla ligde en az 10 maçta forma giyen kaleciler arasında en çok kurtarış yapan 5. file bekçisi olmayı başardı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0