Ahmet Yılmaz Çalık neleri değiştirecek?

Süper Lig'in ilk yarısında savunmada ciddi sorunlar yaşayan ve yediği gollerin büyük çoğunluğunu yan toplardan yiyen Galatasaray, ara transfer döneminde imza attırdığı ikinci transferinde savunma rotasyonuna takviye yaptı. Gençlerbirliği altyapısından yetişen ve son 2 sezondur kaptanlığını yapan Ahmet Yılmaz Çalık sezonun ikinci yarısından itibaren sarı-kırmızılı formanın başarısı için ter dökecek. Galatasaray'ın kadrosuna kattığı genç oyuncunun savunmada ciddi sıkıntılar yaşayan takımımızda neler yapabileceğini mercek altına aldık..

Gençlerbirliği'nin altyapısından yetişen ve dönemin teknik direktörü Fuat Çapa tarafından 17 yaşında A takım kadrosunda şans verilen Ahmet Yılmaz Çalık, ülkenin gelecek vaadeden önemli savunma oyuncularından birisi olarak dikkat çekiyor. 22 yaşında olmasına rağmen Süper Lig'de bugüne kadar 100 maçta forma giyen ve bu karşılaşmaların çok büyük bir kısmında 90 dakika sahada kalan genç oyuncu gösterdiği performansla A milli takıma yükselmesinin yanı sıra Avrupa Şampiyonası'ndaki 23 kişilik kadroda da kendisine yer buldu. Altyapıda çeşitli yaş ve kademelerde milli formayı terleyen Ahmet Yılmaz Çalık daha önce ülkemizde düzenlenen U20 Dünya Şampiyonası'nda da milli formayı taşımıştı. Genç oyuncu son olarak kırmızı-siyahlı takımda 2 sezondur kaptanlık görevi yürütüyordu.

GENÇ YAŞINA RAĞMEN İSTİKRARLI PERFORMANS
2014-15 sezonundan itibaren Süper Lig'de düzenli olarak forma giyen isimlerden birisi olan Ahmet Çalık, son üç sezonda ligde oynanılan tüm maçlar göz önüne alındığında 75 maçta forma giyerek bu alanda ligde en çok forma giyen 2.isim olmayı başardı. Bu karşılaşmalarda tam 472 kez top uzaklaştırma başarısı gösteren genç savunma oyuncusu bu alanda ligin en başarılı ismi olarak göze çarparken, kafayla uzaklaştırma (272 kez) konusunda da ligin en iyi 2. oyuncusu olarak dikkat çekti. Defans hattının göbeğinde görev yapan Ahmet Çalık, güçlü ve atletik fiziğiyle pozisyonunda güven veren bir futbolcu olarak göze çarpıyor. 1.84 boyundaki Ahmet Çalık, kafa toplarındaki hakimiyetiyle de ön plana çıkan bir isim. Zaman zaman kafa golleriyle de takıma katkı sağlayan Ahmet Çalık, gerek ikili mücadelelerde, gerekse pozisyon alma konusunda fiziğini çok iyi kullanabilen bir isim olarak biliniyor. Yüksek mücadele gücünün yanı sıra atletizmi ve hızıyla da dikkat çeken Ahmet Çalık rakipleriyle temastan kaçınmayan bir yapıya sahip.
Galatasaray'ın bu sezon ligde yediği gollerin yarısının yan toptan olduğu göz önüne alındığında, bu sezon ligin en çok hava topu kazanan 2. oyuncusu konumundaki Ahmet Çalık bu alanda takıma direkt etki edeceği aşikar. Süper Lig'de ilk yarıda en çok hava topu kazanan savunma oyuncusu (58 kez) Çaykur Rizespor savunmacısı Ümit Kurt olurken, ligin en iyi ikinci ismi (55 kez) Ahmet Çalık olmuştu. Galatasaray savunmasında bu alanda en iyi isim Semih Kaya olmuştu; 25 kez. Takımımızdaki bir diğer stoperimiz Serdar Aziz'in kazandığı hava topu sayısı ise dikkat çekici; 12 kez. Galatasaray'ın duran top savunmasında neden bu kadar başarısız olduğu istatiksel olarak da karşımıza çıkmış oldu.

22 yaşındaki savunma oyuncusu ligde geride kalan 16 hafta sonunda maç başına 1.3 top çalma - 2.5 pas arası - 3.6 kazanılan hava topu - 5.3 top uzaklaştırma - 0.6 şut engelleme - 4.1 uzun topla oynama ve 41.3 pas istatistiklerini yakaladı. Futbol elbette basketbol gibi istatistikler üzerinden değerlendirilebilecek bir oyun değil ancak bu sezon 8 maçta kalesini gole kapatan Gençlerbirliği'nin en önemli savunma oyuncusunun bu istatistikleri yadırganacak rakamlar değil. Galatasaray'ın savunma tandemi bu sezon çeşitli nedenlerden dolayı değişmek zorunda kaldı. Aurelien Chedjou'nun sezona çok kötü başlaması, Serdar Aziz'in sezon başında yaşadığı sakatlıklar, Semih Kaya'nın istikrarsız performansı ve Koray Günter'in sezon başında yaşadığı sakatlık sakatlık Hakan Balta'nın yanındaki isim adına bir türlü istikrar sağlanamamasının nedenleriydi. Galatasaray'ın sadece stoper merkezli değil, takım savunması kapsamında yaşadığı sıkıntı malumun ilanı. Ahmet Çalık transferi tüm bu dertleri çözecek mi? Elbette hayır. Savunmaya lider ruhlu, öğretici, eğitici bir isim gerekiyor. Tıpkı yaklaşık 5 sezon önceki Tomas Ujfalusi gibi.. Ahmet genç, gelecek vaadeden, önemli bir potansiyeli olan istikrarlı bir oyuncu. İyi bir tamamlayıcı parça olabilir, mevcut form grafiğini devam ettirdiği takdirde. 

1 yorum:

  1. 100 maçta forma giymiş olsa da hâlâ genç bir oyuncu ve gelişmesi gerekiyor. Şuanda gelecek vaadediyorsa potansiyeline ulaşabilmesi için sürekli forma şansı bulması gerek. Eğer ki bizde bu şansı bulamayacaksa kişisel gelişimi açısından ve klüp adına büyük bir kayıp demektir. Kaldı ki son senelerde taraftar olarak gençlere gösteremediğimiz sabır onların gelişiminin önünde ki büyük bir engel. Umarım bölgesinde yaşadığımız sakatlıklar onun için bir şans olur ve direk 11 e yazabileceğimiz bir oyuncu olabilir.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0