Teşekkürler Jan Olde Riekerink!

Geçtiğimiz sezon ilk olarak altyapı koordinatörü olarak göreve gelen ancak takımın kötü gidişatı sonrasında Mustafa Denizli'nin yerine teknik direktörlüğe getirilen Jan Olde Riekerink'in görevi bugün itibariyle resmen sona erdi. Galatasaray'ın zor döneminde adeta ateşten gömleği giyen ve kendisi için adeta bir meydan okumayı kabul eden Hollandalı teknik adam, takımın son haftalardaki kötü gidişatı sonrasında yönetim tarafından görevden alındı. Mevcut şartlar altında kağıt üzerinde kötü sayılmayacak bir görüntü çizen Jan Olde Riekerink, yaklaşık 1 yıl süren teknik direktörlük kariyerine ezeli rakiplerimize karşı 2 kupa (Türkiye Kupası ve Süper Kupa) sığdırdı.

Dürüst olmak gerekirse, geçtiğimiz sezon yokuş aşağı frenleri patlamış bir kamyon misali giden Galatasaray'da göreve gelmek istemeyen "camianın evlatları" sonrasında Hollandalı teknik adam hiç kuşkusuz sezonu idare etmek, fırtınaya yakalanan kulübün amiral gemisini limana sağ salim yanaştırmak ve en mükemmel senaryo kapsamında UEFA'dan alınan men cezası sonrasında Türkiye Kupası'nı kazanarak 1 senelik cezayı amorti etmek için göreve getirildi. Riekerink sezonun son 2 aylık kısmında pek fena sayılmayacak bir performans göstererek sezonu 6.sırada bitiren Galatasaray'a bir de sezon sonunda Fenerbahçe karşısında Türkiye Kupası'nı kazandıran performansı getiriyordu. Sezon başında bir başka ezeli rakip Beşiktaş'a karşı kazanılan Süper Kupa, çok uzun zamandır futbolun içinde olmasına rağmen birinci adam görevine hiç alışık olmayan Hollandalı teknik adam için büyük bir kredi anlamı taşıyacaktı.

Sezon başında yerli ve yabancı bir çok teknik adamla görüşen ancak mali kriterler nedeniyle hiç bir isimle anlaşamayan Galatasaray yönetimi bir kez daha Hollandalı teknik adamın kapısını çaldığında Jan Olde Riekerink kulübün ekonomik şartları doğrultusunda yönetimin müdahale edebileceği ve çok fazla talebi olmayan bir profil olarak kulübede yer aldı. Transfer döneminde kadrodaki bir çok isimle yolları ayıran ve taraftarın gözünde "Riekerink Bey" moduna geçen 54 yaşındaki teknik adam, sezonun başlangıcında takımın gösterdiği başarılı performans sonrasında da tribünün desteğini arkasına aldı. Ancak sezonun devam eden sekansında ciddi bir düşüş yaşamasına rağmen ilk yarıda toparlayan Galatasaray, teknik heyet kalitesinden ziyade oyuncu grubunun bireysel performanslarıyla ayakta kalmayı başardı. Oyuncu değişiklikleri bir kenara dursun, forma adaleti minvalinde de sertçe eleştirilmeye başlanan Hollandalı teknik adam fırtınada yalnız kaldı. Takımın saha içinde gösteremediği performans, alınan sonuçlar ve bir çok hatanın beraberinde gelmesi sonrasında "Riekerink Bye" moduna geçen teknik adamın infazı fazla sürmedi. Hafta sonunda neredeyse 15 puanlık bir maça çıkan Galatasaray, evinde ağırladığı rakibine kaybedince Riekerink'in sözleşmesi feshedildi.

İşin doğrusunu söylemek gerekirse futbol aklının olmadığı Galatasaray'da teknik direktörler gelip - gitmesi çok şeyi değiştirmeyecek. Riekerink'in devre arasında ısrarla savunmaya takviye istediği, bir alternatif forvet oyuncusu istediğini biliyoruz ancak yönetimin Lukas Podolski gitmek istememesine rağmen Alman yıldızı çok fahiş rakamlara Asya pazarına zorla göndermeye çalıştığına şahit olmuştuk. Riekerink'in elbette bu süreçte hataları oldu, olmadı değil.. Eldeki malzeme ne olursa olsun iyi şeyler yapmaya çalışan Jan Olde Riekerink, oyun içerisindeki müdahalelerde oldukça yetersizdi. Ancak hepsinden önemlisi, daha büyük bir sorun vardı; Otorite! Futboldan anlamayan futbol şube sorumlularının takıma direkt müdahale etmesine izin veren Hollandalı teknik adam, her hafta kendisine trip atan - tavır yapan oyunculara karşı ne kadar "kadro dışı" kozunu kullansa da, yönetim tarafından affedilen oyuncular tekrardan kadrodaki yerini alıyordu. Otorite boşluğu olan Riekerink'in bir diğer sorunu da, forma adaleti olarak göze çarptı. Son zamanlarda başarılı bir performans sergileyen Martin Linnes lig maçlarında kulübede başlarken, dökülen ve sahada taraftara saç baş yolduran isimler kadronun değişmez isimlerinden oluyordu.

Hatalarıyla, sevaplarıyla Galatasaray'da yaklaşık 1 yıl teknik direktörlük yapan Jan Olde Riekerink'in bu akşam itibariyle sözleşmesi feshedildi. Hollandalı teknik adama kazandırdığı 2 kupa başta olmak üzere yaşattığı her şey için teşekkür etmek farz. Görev süreci boyunca 4.teknik adamı göreve getirecek olan Dursun Özbek ve yönetimine de şapkayı önüne koyarak düşünme vakti.. 

Teşekkürler Jan Olde Riekerink.
Yolun açık olsun.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0