THY Euroleague | Normal sezonun en iyileri!

Avrupa'nın en iyi 30 takımının mücadele ettiği THY Euroleague'de dün gece normal sezon tamamlanırken, çeyrek final bileti alan 8 takım belli oldu. Real Madrid ve CSKA Moskova'nın adeta domine ettiği normal sezonda birbirinden ekstra performanslar izlerken, normal sezonda geride kalan 30 maç sonunda istatistikler saha içindeki performansların yansıması oldu. Euroleague'de normal sezonun istatistiklerine hep birlikte göz atalım..


EN İYİ OYUNCU: NANDO DE COLO (CSKA MOSKOVA)
Son şampiyon CSKA Moskova'nın yıldız oyuncusu Nando de Colo, sakatlığı sebebiyle normal sezonda 23 maçta forma giyerken bu karşılaşmaların 18'inde ilk beşte başladı. Fransız yıldız 27.23 dakika ortalamayla sahada kaldığı THY Euroleague normal sezonunda 20.1 sayı - 3.1 ribaund - 4.1 asist - 1 top çalma ve 3.2 top kaybı ortalamalarını yakaladı ancak maç başına 22.7 verimlilik puanıyla ligin en iyi oyuncusu oldu. Nando de Colo'yu takip eden isim ise normal sezonu 15.sırada tamamlayan Unics Kazan'ın yıldız oyuncusu Keith Langford oldu. 28 maçta sahada kalan Amerikalı guard maç başına 21.8 verimlilik puanıyla oynarken, Fenerbahçe'nin yıldız pivotu Ekpe Udoh normal sezonda forma giydiği 26 maçta 19.7 verimlilik puanıyla oynadı ve sıralamada üçüncü oldu.

Galatasaray Odeabank adına geride kalan normal sezonun en verimli oyuncusu Alex Tyus oldu. 30 maçın tamamında süre alan ve 10 kez ilk beşte başlayan Tyus, bu karşılaşmalarda 10 sayı - 5.2 ribaund - 0.4 asist - 0.6 top çalma - 1.1 top kaybı ve 1.5 blok ortalamasıyla oynayarak maç başına 14.3 verimlilik puanıyla takımımız adına sezonun en iyi ismi oldu. Tyus'u en verimli oyuncu sıralamasında 11.4 puanla Vladimir Micov, 10.9 puanla Sinan Güler ve 10.4 puanla Tibor Pleiss takip ediyor.


EN SKORER OYUNCU: KEITH LANGFORD (UNICS KAZAN)
Normal sezonu 8 galibiyetle 15.sırada tamamlayan Rusya temsilcisi Unics Kazan'ın kadrosunda bulunan Keith Langford normal sezonun tamamlanmasıyla birlikte 21.8 sayı ortalamasıyla ligin en skorer oyuncusu olmayı başardı. Unics Kazan hücumlarında başrol oynayan deneyimli oyuncu, oynadığı 28 karşılaşma sonunda 135/313 ikilik - 57/157 üçlük ve 168/202 serbest atış kullanırken, saha içinde %41 ikilik - %36 üçlük isabetine ulaştı. Normal sezonun 4.haftasında CSKA Moskova karşısında 36 sayı üreten Langford, kariyerinin en skorer maçını geride bırakırken, Anadolu Efes karşısında oynanılan karşılaşmada 9 asistle kariyerinin en iyi gecelerinden birisine imza attı. Amerikalı oyuncuyu sayı krallığında takip eden isimler ise şu şekilde; 20.1 sayı ortalamasıyla Nando de Colo ve 17.3 sayı ortalamasıyla Andrew Goudelock.

Galatasaray Odeabank adına ise sayı ortalaması en yüksek olan isim 8 maç forma giyen Justin Dentmon oldu. Zalgiris Kaunas mağlubiyeti sonrası arkadaşlarıyla eğlenmeye gittiği için kadro dışı bırakılan ve takip eden ay içerisinde de sözleşmesi feshedilen Dentmon, formamız altında geçirdiği sürede 12.3 sayı ortalamasıyla takımın kağıt üzerinde takımın en skorer ismi gibi görünse de, normal sezonda 29 maçta forma giyen ve maç başına 11.2 sayı üreten Vladimir Micov takımın en skorer ismi oldu.


EN ÇOK RİBAUND ALAN İSİM: EKPE UDOH (FENERBAHÇE)
Geçtiğimiz sezonun finalisti Fenerbahçe, normal sezonda son dönemlerde istikrarsız bir görüntü çizmesine karşın normal sezonu 18 galibiyet - 12 mağlubiyetle birlikte 5.sırada tamamladı ve iç sahada avantajını çeyrek final eşleşmesinde Panathinaikos'a kaptırdı. Zeljko Obradovic'in takımı her ne kadar saha içerisinde formsuz bir görüntü çizse de, takımın en önemli ismi hiç kuşkusuz pota altını kapatan 30 yaşındaki 2.08'lık dev pivotu Ekpe Udoh oldu. "Avrupa'da en yüksek kontrata sahip Amerikalı oyuncu" ünvanına sahip olan Udoh, normal sezonda 26 maçta forma giyerken bu karşılaşmalarda 11.8 sayı - 7.7 ribaund - 1.9 asist - 1 top çalma - 2.1 blok ortalamalarıyla her iki pota altında da dominant bir oyun sergiledi. Maç başına 7.7 ribaund ortalamasına sahip olan Amerikalı pivot normal sezonun en iyi performansına imza attı. 2 gün önce oynanılan Barcelona Lassa karşılaşmasında 15 ribaund alan Ekpe Udoh kariyer gecesi performanslarından birisine imza atarken, ribaund sıralamasında kendisini takip eden isimler şu şekilde oldu; 7.4 ribaund ile Brose Basket forması giyen Nicola Melli ve 7.1 ribaund ile Baskonia forması giyen Johannes Voigtmann'la birlikte Anadolu Efes forması giyen Tyler Honeycutt.

Galatasaray Odeabank adına ise pota altındaki en etkili isim, tıpkı en verimli oyuncu konusunda olduğu gibi Alex Tyus oldu. Ergin Ataman'ın takımı geride kalan 30 maçta 31.8 ribaund ortalamasıyla mücadele ederken, Tyus maç başına 5.2 ribaund ortalamasını yakalayarak bu alanda takımımızda öne çıktı. Alex Tyus'u pota altında takip eden ikinci isim ise 4.6 ribaund ortalamasıyla oynayan Alman pivotumuz Tibor Pleiss olurken, ribaund sıralamasında takım içinde 3.olan isim ise 3.9 ribaund ortalamasıyla oynayan Blake Schilb oldu.


EN ÇOK ASİST YAPAN İSİM: MILOS TEODOSIC (CSKA MOSKOVA)
Duyanlar duymayanlara söylesin.. Bu adamın kafasının arkasında da gözleri var! Şampiyonluk apoletini korumak için mücadele eden Rus devi CSKA Moskova'nın yıldız oyun kurucusu Milos Teodosic geride kalan normal sezonda maç başına 7.2 asist ortalamasıyla asist krallığında zirvede yer aldı. Sırp yıldız takım arkadaşı Nando de Colo ile birlikte CSKA Moskova'nın hücum aklının neredeyse tamamını oluştururken, kenardan gelerek maç başına 30 dakika ortalamayla sahada kalması herşeyi özetliyor. Normal sezonda sakatlıklarının etkisinde kalarak 24 maçta forma giyen ve sadece 6 maçta ilk beşte yer alan Milos Teodosic, maç başına 16.1 sayı - 2.3 ribaund - 7.2 asist - 0.5 top çalma ve 3.4 top kaybı ortalamasıyla 17.5 verimlilik puanına sahip olurken, asist krallığının yanı sıra verimlilik puanında da ligin en iyi 4.oyuncusu ünvanını Darüşşafaka Doğuş'un yıldız oyun kurucusu Brad Wannamaker ile paylaşırken; ligin en skorer 5.oyuncusu olarak normal sezonu tamamladı. Sırp oyun kurucunun bu derece dominant performansının arkasında hiç kuşkusuz CSKA Moskova'nın kusursuz işleyen hücum organizasyonları var ancak Teodosic bu sezon tam 7 kez 10 asist ve üzeri performansa imza attı. Milos'un arkasında asist sıralamasında ikinci sırada bulunan isim maç başına 6 asist ortalamasıyla Olympiakos'un yıldızı Vassilis Spanoulis olurken; üçüncü sırada bulunan isim maç başına 5.9 asist yapan Real Madrid'in yıldızı Sergio Llul oldu.

Galatasaray Odeabank adına bu sezon hücumda dümende yer alan isim Sinan Güler olurken, tecrübeli oyuncu 30 yaşından sonra evrildiği guard rolüne pek alışmışa benziyor. Ergin Ataman'ın sezon içerisindeki tercihleri sonrasında takımın 1 numaralı pozisyonunda dümeni ele alan kaptan Sinan, 30 maçın tamamında forma giyerken maç başına 5.6 asist ortalamasıyla ligin en iyi 6.oyuncusu oldu. Galatasaray Odeabank hücumlarında basketten bir önceki pası veren isimlerin başında gelen Sinan Güler'i takip eden isim ise, maç başına 4 asist ortalamasıyla oynayan Blake Schilb oldu.


EN ÇOK TOP ÇALAN İSİM: CHARLES JENKINS (KIZILYILDIZ)
Yaklaşık 5 milyon euro bütçeyle mücadele eden ve bir peri masalının ucundan dönen Kızılyıldız, bu sezon taraflı - tarafsız tüm basketbolseverlerin alkışını topladı. Belgrad'ın agresif çocukları özellikle iç sahada CSKA Moskova, Real Madrid ve Fenerbahçe gibi üç büyük takımı sırasıyla dize getirdiğinde herkes onlardan korktu ancak parke içinde yaşadıkları ufak tefek tecrübesizlik sorunu onları normal sezonun son maçında Darüşşafaka Doğuş tarafından çeyrek finallerin dışına itilmesine sebep oldu. İkili averajla kaybedilen çeyrek final bileti Kızılyıldız için başarısızlık değil, tıpkı sahada "adam yiyen" bir savunma yapan Charles Jenkins gibi. Normal sezonun tamamında forma giyen ve 1 maç haricinde sürekli beşte yer alan Amerikalı guard maç başına 9.4 sayı - 1.9 ribaund - 2.7 asist - 2.1 top çalma  ve 1.1 top kaybı istatistikleriyle sezonu tamamladı. Maç başına 2.1 top çalma istatistiklerini elde eden Jenkins, bu alanda normal sezonun en iyi ismi olurken, Kombank Arena'da oynanılan ve Kızılyıldız'ın galibiyetle sonuçlanan CSKA Moskova karşısında 6 top çalma performansı kariyer gecesi oldu. Jenkins'i top çalma sıralamasında takip eden isimler 1.6 top çalma ortalamasıyla Panathinaikos'un yıldızı Nick Calathes ve Darüşşafaka Doğuş'un yıldızı Brad Wannamaker olurken, üçüncü sırada 1.5 top çalma ortalamasıyla Scottia Wilbekin oldu. 

Galatasaray Odeabank'ta ise bu sezonun en iyi savunmacısı, tıpkı hücumda basketten önceki son pası veren isim konusunda olduğu gibi Sinan Güler oldu. Tecrübeli oyuncu sahada kaldığı 30 maçta maç başına 1.3 top çalma ortalamasıyla takımda öne çıkarken, maç başına 0.8 top çalma ortalamasıyla oynayan Vlado Micov ikinci sırada yer alıyor.


EN ÇOK BLOK YAPAN İSİM: EKPE UDOH (FENERBAHÇE)
Ribaund konusunda pota altında iki tarafı da kapattığını söylediğimiz Ekpe Udoh, boyalı alanda rakiplerine korku salmaya devam ediyor. Fenerbahçe'nin oyun planında çok önemli bir yere sahip olan 30 yaşındaki Amerikalı pivot normal sezonda oynadığı 26 karşılaşmada maç başına 2.1 blok ortalamasıyla bu alanda ilk sırada yer aldı. Normal sezon içerisinde Kızılyıldız - CSKA Moskova ve Olympiakos karşılaşmalarında 5 kez rakiplerini bloklayan Ekpe'nin bu alanda kariyer gecesi ise geçen sezon oynanılan Unicaja Malaga maçı (7 blok) olmuştu. Ekpe Udoh'u blok krallığı sıralamasında takip eden isim ise Galatasaray Odeabank forması giyen Alex Tyus oldu. Normal sezonda oynadığı karşılaşmalarda 1.5 blok ortalamasına sahip olan Alex Tyus, sezon içerisinde oynanılan Kaunas karşılaşmasında tüm zamanların en çok blok yapan 8.oyuncusu ünvanına ulaşmıştı. Blok krallığı sıralamasında üçüncü sırada yer alan isim ise Unics Kazan'ın tecrübeli pivotu Artisom Parakhouski oldu. Normal sezonda 29 maçta forma giyen Parakhouski bu karşılaşmalarda maç başına 1.4 blok ortalamasını yakalarken, Galatasaray Odeabank'ın bir diğer pota altı oyuncusu Tibor Pleiss oynadığı 28 karşılaşmada maç başına 1.3 blok ortalamasıyla sıralamada dördüncü sırayı aldı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0