Kusura bakmayın, siz artniyetisiniz!

Türkiye'de basketbolu yönettiğini zanneden federasyonun sözde adaleti ve düzeni sağlamakla görevli kurulları, Darüşşafaka Doğuş maçında hakemlere gösterdiği tepki sonrasında oyundan ihraç edilen Galatasaray Odeabank başantrenörü Ergin Ataman'a saha içinde hakemlere karşı kaba, alaycı, küçük düşürücü söz ve hareketleri sebebiyle 3 maç men cezası verdi. Saha içerisinde Darüşşafaka Doğuş baş antrenörü David Blatt'e tek kelime sesini çıkartamayan, saha içerisinde kendilerine edilen küfüre gülerek sırtını dönen hakemler sadece bugün değil çok uzun bir süredir Galatasaray erkek basketbol takımını ve başantrenörü Ergin Ataman'ı doğramaktan çekinmiyor. Türkiye'de basketbolu yönetmekle görevli olan sözde tarafsız ancak özde azılı taraf olan fedeasyonun ve hakemlerinin yakın tarihte neler yaptıklarını bir bakışta hatırlayalım istedik..

Karşıyaka Arena'da oynanılan karşılaşmada tribünlerden kendisine gelecek olan tepkileri göz önünde bulundurarak maçın hakemlerinden bile sonra takımının başındaki yerini alan ve ısınmalar sırasında bir kez olsun ayağa kalkmayan Ergin Ataman, sahaya ayak bastığı andan itibaren tribünlerin çok büyük tepkisiyle karşılaşmış ve sadece kendisine değil, ailesine de dakikalarca küfürler edilmişti. Ancak saha içinde düzeni sağlamakla görevli olan federasyon temsilcileri veya kuralları uygulamakla mükellef olan hakem üçlüsü maç öncesinde ortamın 'gerilmemesi adına' anons yaptırmamayı uygun görmüştü.
Ülker Arena'da oynanılan son Fenerbahçe - Galatasaray maçında yaşananlar olaylar sonrasında hakemler 2 anons yaptırmış; bir kez daha yaşanan tribün olayları nedeniyle karşılaşma durmuş ve üçüncü anonsu yaptırmaya cesareti olmayan hakem üçlüsü soyunma odasının yolunu tutmuş ancak Fenerbahçe'nin takım kaptanı, baş antrenörü ve yöneticileri anons yaparak tribünleri sakinleştirmeye çalışmışlardı. Ancak adaleti ve hukuku sağlamakla görevli olan federasyon "3.anons yapılmadığı" gerekçesiyle saha kapatma cezası vermemiş, sadece para cezasıyla geçiştirmişti. Ancak o maçta hakemlerin neden soyunma odasına gittiği, karşılaşmanın 10 dakikadan fazla durduğunu bir Allah'ın kulu açıklayamamıştı. Aynı karşılaşmada ev sahibi takımın yöneticileri ve başkanı, Galatasaray başantrenörü Ergin Ataman'a çok yakın bir mesafeden - dakikalarca sürecek ve tribünleri büyük bir gerilime sürükleyecek bir şekilde hareketlerle hakaretler etmiş ancak sözde tarafsız özde taraflı federasyonumuzun sahada düzeni sağlamakla görevli olan yetkilileri ve adalet temsili kurulları bu yöneticilere ne maç sırasında ne de maçtan sonra hiç bir yaptırım uygulamamıştı. Ancak aynı karşılaşmada Ergin Ataman, bu durumla ilgili olarak karşılaşmanın hakemi Engin Kennerman ve federasyon gözlemcisine tepki göstermesi sonrasında teknik faulle cezalandırılmıştı. 

Ülker Arena'da attığı üçlükten sonra her üçlük atan oyuncunun sevinci olan 3 işaretini yapan Göksenin Köksal'a nerelerinden - nasıl uydurdukları bilinmez bir şekilde "tribünleri tahrik etmekten dolayı" teknik faul çalan Mehmet Keseratar ve yardımcıları; Abdi İpekçi Arena'da oynanılan son derbi maçında attığı üçlükten sonra dönüp tribüne hareket çeken ve kulübünün armasını gösteren Melih Mahmutoğlu isimli basketbolcuyu uyarmamayı tercih etmiş; aynı oyuncunun atılan maddeler sonrasında havluyu tribünlere doğru sallamasını da saha içinden seyredecek kadar aciz duruma düşmüşlerdi.
Darüşşafaka Doğuş - Galatasaray mücadelesi ise, aslında doğrusunu söylemek gerekirse Ergin Ataman adına bardağın son damlası oldu. Karşılaşma boyunca hakemlere itiraz eden, her pozisyonda sürekli konuşan Amerikalı teknik adam, karşılaşmanın hakem triosunun aciz yönetimi sonrasında 4.çeyrekte çalınan bir faul sonrasında "Fuck off" deme cesaretini kendisinde bulmuş ve maçın hakemleri sırtını dönerek pozisyona devam etmişlerdi. Ataman gösterdiği tepki sonrasında karşılaşmanın başhakemi Yener Yılmaz tarafından teknik faulle cezalandırılmış ve 2 teknik faulün ardından oyundan ihraç edilmişti. David Blatt'in maç boyunca tüm tepkilerini seyreden, uyarmaktan bile aciz olan hakem triosu ayrıca tartışmalı kararlarıyla da Darüşşafaka Doğuş'un maçı kazanmasında başrol oynamıştı.

Darüşşafaka Doğuş'un hakemler tarafından alenen kollandığı, David Blatt'ın tüm yaptıklarına rağmen teknik faul almaması bir kez daha tekrar eden bir gerçek olarak karşımıza çıkmış oldu. Beşiktaş Sompo Japan ile deplasmanda oynadıkları maçın sonunda baş hakem Murat Biricik'in üzerine yürüyen David Blatt'in dokunulmazlık kalkanı devam etmişti, federasyonun sözde disiplin kurulunun Ergin Ataman için açıkladığı "hakemleri küçük düşürmek" kıstasına göre.. Hakemlerin üzerine yürümek ve maç sonunda "Bu lig daha iyi hakemlerle yönetilmeli. Bu hakemler çok yetersiz" açıklamasına cezai yaptırım uygulamamak için artniyetli olmak gerek!

Türk basketbolunda yaşanan bu tür "takım ve adam kayırma" olaylarına pek şaşırmamak gerek aslında.. NBA'de oynadığı dönemde "doping cezası" alan şahsın federasyon başkanı olarak atandığı; hakemlik yaptığı dönemde "şike kayıtlarında" konuşmaları yer alan şahsın hakem direktörü olduğu; sezon ortası toplantısında antrenörlerle kavga etme noktasına gelen hakem kurulu başkanının olduğu bir organizasyon izliyoruz. Kendi koyduğu yönetmelikleri delmekten hiç çekinmeyen, saha içinde ve saha dışında adaleti - düzeni sağlamaktan aciz olan. 

Ergin Ataman tepkisinde haklıdır veya haksızdır, orası başka bir mesele. Ancak kurallar tektir ve herkese aynı şekilde uygulanır. Forma rengi her ne olursa olsun, saha içerisine sürekli giren ve hakemleri azarlayan bir antrenöre sesinizi çıkartmıyor; size itiraz ettiği ilk pozisyonda 'bir daha itiraz edersen teknik faul çalarım' diye tehdit ediyorsanız siz külhanbeyinden başka bir şey değilsiniz. Kusura bakmayın beyler.. Artniyetlisiniz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0