Mercek Altında: Younes Belhanda neleri değiştirecek?

Gelecek sezon iddialı bir kadro kurmak isteyen Galatasaray, sezon öncesi ilk 3 transferini tamamladı. Bafetimbi Gomis ve Maicon Pereira'nın ardından Younes Belhanda'yı da renklerine bağlayan Galatasaray geçtiğimiz sezon içerisinde sıklıkla yaşadığı 'hücum temposu' sorununu çözmeye çalışıyor. Dinamo Kiev'in geçtiğimiz sezon Nice'e kiraladığı Faslı oyuncu hücumda her bölgede forma giyebilmek gibi önemli bir özelliğe sahipken, Fransız ekibinde gösterdiği performansla dikkat çekmişti. Galatasaray'ımızın yeni transferini yakından mercek altına alalım istedik..

HÜCUMDA JOKER: ALL ROUNDER
Younes Belhanda'nın futbol kariyeri enteresan notlarla dolu.. Defansif orta saha olarak başladığı kariyeri, Montpeiller'de dönemin teknik direktörü Girard tarafından ilk olarak merkez orta saha ve sonrasında hücuma yatkınlığı nedeniyle ofansif orta sahada görevlendirildi. Profesyonel kariyerinin ilk yıllarını geçiş süreciyle atlatan Faslı oyuncu, 2011-12 sezonunda Montpeiller'in tarihinde bir ilke imza atarak yaşadığı tarihi lig şampiyonluğunda ofansif orta saha rolüyle lige damgasını vurmuştu. Devam eden sekansta Dinamo Kiev ve Schalke maceraları her ne kadar başarısız geçse de; geçtiğimiz sezon Nice'e dönen Belhanda hücumda yine all-rounder rolüne büründü. Forvet arkası ve sahte 9 rollerinin yanı sıra her iki kanatta da forma giyebilen Faslı hücumcunun en büyük özelliği hiç kuşkusuz toplu oyunda temposu, oyun zekasının yanı sıra yaratıcılığı.. Dribling özelliği olan, çok kolay adam eksiltebilen ve kaleye dikine gidebilen Belhanda'nın en büyük zaafı ise saha içerisinde veya takım içerisinde zaman zaman kontrolünü kaybetmesi olarak biliniyor. Saha içerisinde taktik disiplin yönünden sorun yaşanması halinde Faslı yıldız biraz 'bencilce' davranabiliyor.

Younes Belhanda ismi ilk olarak gündeme geldiğinde Wesley Sneijder'in takımdan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyordu ancak iki oyuncu her ne kadar hücumda forvet arkası pozisyonunda oynasa da birbirinden çok başka profillere sahip görünüyor. Wesley daha statik, yaşının ilerlemesiyle birlikte temposunu kaybetmeye başlayan ve sol kanada sırtını yaslayan bir kimliğe bürünürken Younes daha hareketli, tempolu ve hücumun tüm bölgelerinde gezinen ancak daha çok forvet arkası oynayan bir oyuncu profilini barındırıyor. Belhanda bu sezon Nice forması altında 3 gol - 7 asistlik bir katkı sağladı ancak bu asistlerinin tamamı forvet arkasında oynadığı maçlarda oldu. 

Belhanda'nın tek başına şampiyonluğa taşıması veya takımı alıp götürmesini beklemek biraz hayalcilik olacak ancak Wesley Sneijder'in olmadığı/kenara geldiği dönemlerde takımın hücum kalitesinin geçtiğimiz sezon yerlerde süründüğünü gördük. Faslı oyuncu gerek Hollandalı yıldızla forma rekabetine girebilecek, gerekse Sneijder'in olmadığı maçlarda takımın hücum yaratıcılığını eline alabilecek bir kimliğe sahip olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Geçtiğimiz sezonu 5 gol - 15 asist ile tamamlayan Wesley Sneijder gösterdiği performansla eleştirilerin odak noktası olmasına karşın maç başına 2.7 kilit pas - 2.4 şut - %49 şut isabeti - 40 isabetli pas (ki bu pasların 30'u ileriye) ortalaması ile oynamıştı. Nice'te etkili bir performans gösteren ve bonuslarla birlikte 8 milyon euro bonservis ödemeye hazırlandığımız Younes Belhanda geçtiğimiz sezonu 3 gol - 6 asistle tamamlamasının yanı sıra maç başına 1.3 kilit pas - 1.1 şut - %46 şut isabeti - 37 isabetli pas (ki bu pasların 21'i ileriye) istatistikleriyle tamamlamıştı. Sneijder sezon içerisinde yaptığı 15 asistin hiç birisinin büyük maçlarda olmaması nedeniyle eleştirilirken, Younes Belhanda'nın bu sezonki altı asistinin dördünü ligin ilk yedi sırasındaki takımlara (Monaco, PSG, Marsilya, Nantes) karşı yapması dikkat çekmişti. 

Yazıyı bitirmeden önemli bir noktaya değinmek iyi olacaktır. Sneijder'ın gideceğine dair iddiaların arttığı şu günlerde Galatasaray'ın mevcut orta sahaya rotasyonuna mutlaka defansif rolü üstlenecek bir takviye yapması gerekiyor. Aksi takdirde Selçuk - Belhanda merkez orta sahasının pek başarılı olması mümkün olmayacak. Merkez ortasahaya bahsi geçen isimlere baktığımızda (William Vanqueiur, Mario Lemina, Kwadwo Asamoah) olası bir hamle Galatasaray'ı gelecek sezon için şampiyonlukta oldukça iddialı bir konuma getirmesinin yanı sıra, Belhanda için ödenen bonservisin karşılığının alınması anlamına gelecek. Faslı oyuncu kariyerinde sadece bir kere takımını alıp götürdü, onda da Montpeiller kulüp ve Fransa Ligi tarihinde bir ilke imza attı. O sezon Belhanda'nın önünde sezon sonunda Arsenal'in yolunu tutan 21 gol - 12 asistlik performansıyla Olivier Giroud; arkasında ise Jamel Saihi ve Benjamin Stambouli vardı.

Younes Belhanda'ya bir kez daha hoşgeldin diyor ve Galatasaray'da önemli başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0