Mercek Altında: Richard Hendrix neler katar?

Geçirdiği başarısız sezonun ardından teknik ekip dahil büyük bir yenilenmeye giden Galatasaray Odeabank, kadrosunun iskeletini oluşturmaya pivot pozisyonundan başladı. Bu mevki için geçtiğimiz sezonu Gran Canaria'da geçiren Richard Hendrix ile anlaşan ekibimiz, böylece ilk beş pivotunu bulmuş oldu. Gelin, hep birlikte Hendrix takımımıza neler katar buna bakalım...

SAHA İÇİNDE NELERİ YAPAR?
Richard Hendrix ismini analiz etmek için masaya yatırdığımızda yazılacak başlıklardan birisi kuşkusuz Euroleague tecrübesi olacaktır. 8 senelik Avrupa kariyerinin 5 sezonunda çeşitli takımlarla Euroleague macerası yaşayan Hendrix'in bir F-4 tecrübesi bir de EuroCup şampiyonluğu var. Kariyerinin en iyi dönemlerini geride bıraksa bile bizim gibi yeni kurulacak bir takım için Hendrix gibi Avrupa'da görmüş geçirmiş bir oyuncunun varlığı, takım olabilme açısından büyük bir fayda olacaktır. Ayrıca genç yıldızımız Ege Arar'ın gelişimi için de Hendrix'in iyi bir mentor olma olasılığı mevcut.

Biraz daha Hendrix'in saha içinde yapabileceklerine odaklanırsak, Amerikalı oyuncunun işin hücum tarafında iyi bir opsiyon olduğunu söyleyebiliriz. Sırtı dönük oyunu ortalama üzeri olan Hendrix, son dönemlerde pek kullanmasa bile orta mesafeden şut tehdidine de sahip. Henüz çevresine kurulacak takımı ve oynanılacak oyun mentalitesini bilmesek de Hendrix'in alçak post tehdidi her zaman cebimizde olacaktır.

Hendrix'in hücumda yapabildiği şeyleri biraz daha genişletirsek onun oyun aklı yüksek bir uzun olduğunu da söyleyebiliriz. Gerek alçak postta sırtı dönük top aldığında yapılan katları görme açısından gerekse de yüksek postta pas istasyonu olma açısından iyi bir opsiyon olan Amerikalı oyuncu, tabir-i caizse kazma uzunlardan değil.

Richard Hendrix'in savunma yönüne bakarsak onun eskiden iyi, şu an için ise ortalama bir savunmacı ve ribaundcu olduğunu söyleyebiliriz. Savunma sahasında pozisyon bilgisi iyi olan Hendrix, yavaşlayan ayak hızını aklıyla kapatmaya çalışıyor. 2.03 metrelik boyuna rağmen son dönemlerinde kalınlaşması da alçak post savunması ve boyalı alanda yer kaplaması için ona avantaj sağlayan bir unsur.

SAHA İÇİNDE NELERİ YAPAMAZ?
Sahanın iki tarafında da temel fundemantal bilgisi yüksek olan ve oyunu her daim aklıyla oynayan uzunlardan olan Hendrix'in şu an için en büyük eksisi fizik durumu. Kariyerinde hiçbir zaman atlet bir oyuncu olmayan ancak son yıllarda yaşadığı sakatlıklar sebebiyle fizik olarak iyice gerileyen Hendrix, Canaria macerasında da bu açıdan pek iyi sinyaller vermedi. 

Atletizmi düşen ve ayak çabukluğu da oldukça azalan Hendrix, özellikle Erman Kunter gibi atletizm odaklı bir ligden gelen koç için ideal bir opsiyon değil gibi duruyor. Her ne kadar henüz Erman hocanın oyun planı hakkında bilgi sahibi olmasak da eğer yüksek tempoda oynayacaksak Hendrix'in zorlanacağı aşikar. 

Hendrix'in yavaşlayan ayakları işin savunma sahasında da işini zorlaştırıyor. Daha önce söylediğim gibi Amerikalı uzun savunma bilgisi olarak iyi bir isim olsa bile son zamanlarda yavaşlayan ayakları hem ikili oyunlarda kısayı karşılama hem de yüksekte oynanan ikili oyunlardan sonra pota altına dönme açısından büyük bir sorun teşkil ediyor. Hendrix eğer doğru kurgulanmazsa ikili oyun savunmasında da problem yaşayabilir.

Son olarak Hendrix Avrupa'ya adım attığı 2009-10 sezonundan beri hiçbir zaman 22-23 dakikalı ortalamaların üzerinde sahada kalmadı. Yenilenen Galatasaray kadrosunda pivot pozisyonuna her ne kadar onu ilk isim olarak yazsak bile arkasını mutlaka doldurmamız ve ona tek başına güvenerek yola çıkmamamız gerekiyor. Bu noktada Ege Arar iyi bir alternatif olacak olsa da rotasyonda süre alacak bir yerli uzunun daha varlığı kadro planlaması açısından fayda sağlayacaktır.

TOPARLARSAK...
Richard Hendrix gerek tecrübesi gerekse de oyunun her iki tarafındaki temel basketbol bilgileri ile iyi bir opsiyon olsa bile hem fizik hem de form durumu ile soru işaretleri taşıyor. Yavaşlayan ayakları ve düşen oyun temposu ile Erman Kunter'in sistemine uyup uymayacağı da bir başka soru işareti.

Kariyerinin düşüş aşamasında olan Amerikalı uzunun Galatasaray forması ile eski günlerine dönmeye çalışacağı aşikar ama Galatasaray'ın da ona güvenerek altına girdiği risk bir o kadar büyük...

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0