UEL | Hazırsak, başlayalım..

2017 - 2018 futbol sezonunda Avrupa'nın iki numaralı organizasyonu olan UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek olan Galatasaray sezonun ilk resmi maçına İsveç'te çıkıyor. Teknik direktör Igor Tudor yönetiminde yeni sezona hazırlanan Galatasaray, ikinci öneleme turunun ilk maçında 13 Temmuz Perşembe günü Östersunds ile deplasmanda karşılaşacak. Jamtkraft Arena'da oynanacak olan karşılaşmayı İspanyol hakemJuan Martinez Munuera yönetirken, saat 20:00'de başlayacak olan mücadele Kanal D'den şifresiz olarak yayınlanacak.

BİR YIL SONRA AVRUPA..
Geçtiğimiz sezon başında Finansal Fair Play kuralları kapsamında UEFA'dan men cezası alan Galatasaray, her ne kadar 2015-16 sezonunda Türkiye Kupası'nı kazanmış olsa da Avrupa Kupaları'na katılamadı. Geçtiğimiz sezon cezasını tamamlayan takımımız, geride bıraktığımız 2016-17 futbol sezonunda Süper Lig'i dördüncü sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'ne ikinci öneleme turundan katılmaya hak kazandı. Kulüp tarihinde ilk kez 1975-76 sezonunda UEFA Kupası'na katılan Galatasaray, turnuvadaki ilk maçını Avusturya temsilcisi Rapid Wien'e karşı oynarken; son karşılaşmasını da 2015-16 sezonunda Lazio karşısında oynamıştı.

Türk futbol tarihinde "Avrupa Kupaları'na en çok katılan takım" ünvanına sahip olan Galatasaray, yeni sezonun ilk resmi maçıyla birlikte Avrupa Kupaları'nda kulüp tarihinin 270. resmi karşılaşmasına çıkacak. Ülke tarihinin en başarılı Avrupa karnesine sahip olan takımımız geride kalan 269 karşılaşmada  98 galibiyet ve 70 beraberlik alırken 101 maçta mağlup oldu. Bu karşılaşmalarda rakipleri karşısında  369 kez gol sevinci yaşayan Galatasaray, kalesinde gördüğü 401 gole engel olamadı.

UEFA Avrupa Ligi'nde bugüne kadar 73 karşılaşmaya çıkan Galatasaray, bu maçlarda 29 galibiyet ve 23 beraberlik alırken 21 maçta ise sahadan mağlup ayrılan taraf oldu. Takımımız bu karşılaşmalarda 118 gol atarken, kalesinde 95 gol gördü. 

NOSTALJİ: 2000, ŞAMPİYON GALATASARAY
Avrupa futbol tarihinde ilk olarak 1955 yılında düzenlenmeye başlanan ve 1971 yılında UEFA Kupası adıyla revize edilen organizasyon 2004 yılında statü değiştirmiş ve son olarak 2009 yılında da ismi UEFA Avrupa Ligi olarak bir kez daha revize edilmişti. Avrupa'nın iki numaralı kupası olarak gösterilen UEFA Avrupa Ligi hiç kuşkusuz Türk futbol tarihinin en önemli mihenk taşları arasında yer alıyor. 1999-2000 futbol sezonuna Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ederek başlayan ve Milan - Chelsea ve Hertha Berlin ile birlikte aynı grupta mücadele eden Galatasaray, grubunu 3.bitirerek (o dönemki adıyla) UEFA Kupası'nda mücadele etmeye hak kazanmıştı. 

UEFA Kupası'na katılmaya hak kazanmasının ardından üçüncü turda Bologna, dördüncü turda Dortmund, çeyrek finalde Mallorca, yarı finalde Leeds United ve finalde Arsenal'i deviren Galatasaray ülke futbol tarihinin kaderini baştan yazarken, turnuva tarihine de adını altın harflerle yazdırıyordu. Güneşli bir Mayıs akşamı Danimarka'nın Kopenhag şehrini sarı-kırmızıya boyayan Galatasaray, turnuvayı namağlup kazanan sayılı takımlardan birisi olacaktı.

2017 - 2018: YENİ MODEL GALATASARAY
Igor Tudor önderliğinde yeni sezona hazırlanan ve geride kalan 2 sezonu unutturmak isteyen Galatasaray, transfer döneminde geride kalan ilk ayı oldukça hareketli geçirdi. Sözleşmesi biten oyuncular dahil olmak üzere geçtiğimiz sezondan 9 oyuncu ile yollarını ayıran Galatasaray, yeni transfer döneminde kadrosuna 3 yeni ismi takviye etti. Bu isimlerin yanı sıra geçtiğimiz sezon çeşitli takımlarda kiralık olarak forma giyen 4 oyuncu takıma dahil oldu. 

Yeni sezon öncesi hazırlıklarını Slovakya'da sürdüren Galatasaray, hazırlık etabında 2 karşılaşma oynadı. İlk hazırlık maçında Macaristan 2.Ligi ekiplerinden Gyirmot ile karşılaşan takımımız mücadeleden Ryan Donk'un penaltı golüyle 1-0 galip ayrılırken, ikinci maçında bir başka Macaristan temsilcisi Diosgyor ile karşılaştı. Bir hazırlık maçına göre oldukça sert geçen karşılaşmada Younes Belhanda ve Eren Derdiyok'un golleriyle sahadan 2-0 galip ayrılan takımımız yeni sezonun ilk resmi karşılaşması için hazırlıklarını tamamlamış oldu.

İSVEÇ TAKIMLARIYLA ALTINCI RANDEVU..
Türk takımları arasında Avrupa Kupaları'na en çok katılan takım olan Galatasaray, kulüp tarihinde 6.kez bir İsveç takımıyla karşı karşıya gelecek. 1976-77 sezonunda Kupa Galipleri Kupası'nda boy gösteren Galatasaray, kulüp tarihinde ilk kez bir İsveç takımıyla eşleşmişti. AIK Stockholm ile kozlarını paylaşan takımımız 2-1 ve 1-1'lik skorlarla tur atlayan taraf olurken, takip eden dönemlerde 1994-95 sezonunda Göteborg; 2007 yılında ise Helsingborg'a kaybetmişti.

1996 yılında kurulan Östersunds kulüp tarihinde ilk kez Avrupa Kupaları'nda mücadele etme şansı yakaladı. Geçtiğimiz sezon İsveç Kupası'nda şampiyonluğa ulaşan kırmızı-siyahlı rakibimiz bu sayede UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci öneleme turu oynamaya hak kazanırken, İsveç Ligi'nde bu sezon 14 hafta geride kaldı. İngiliz teknik adam Graham Potter yönetimindeki Östersunds kendi liginde geride kalan 14 hafta sonunda elde ettiği 6 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgi ile 6. sırada bulunuyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0