Mercek Altında: DaJuan Summers neler katar?

Yıllardır süre gelen bir Galatasaray geleneğidir şutör dört numaralar. Milan Macvan ile başlayan yakın tarihteki bu süreç; Zoran Erceg, Caleb Green, Austin Daye ile devam etti ve son olarak da DaJuan Summers parçalı formayı giyen keskin nişancı uzun olacak. Gelin hep birlikte yeni uzun forvetimizin saha içinde neleri yapıp neleri yapamayacağına bakalım...

SAHA İÇİNDE NELERİ YAPABİLİR
DaJuan Summers aslında kariyerine kısa forvet olarak başlasa da kariyer gelişimi ve yaşadığı sakatlıklar onu uzun forvet pozisyonuna kaydırdı. Giriş paragrafında da bahsettiğim gibi şutör özelliği ile ön plana çıkan Amerikalı uzun, skorer yönü ve atletik yetenekleri ile de Avrupa piyasasında kendine yer edinmeye çalışıyor. 

İyi bir şut mekaniğine sahip olan ve geçtiğimiz sezonu maç başına 2 üçlük isabeti ve %40'lık bir yüzde ile tamamlayan DaJuan Summers, hem set şutörü olarak hem de pick and pop sonrasında attığı şutlar ile modern basketbolun en önemli dinamiklerinden biri olan "spacing" yani alan paylaşımı için oldukça önemli bir opsiyon.  İkili oyun sırasında sahayı esneten ve kendisinden gelen yardımları yüksek yüzde ile cezalandırabilen Summers, bunun yanında zaman zaman set düzenleri içerisinde de hareketliyken topu alarak pozisyonu bitirebiliyor. Sabit şutörlüğün yanında topu yere vurduktan sonra da şut atmaktan çekinmeyen Amerikalı uzun, isolation oynarken 1-2 dribling sonrasında el üstü şut tercihlerini sıkça deniyor.

Geçtiğimiz yıllarda yaşadığı sakatlıklar yüzünden atletizmi ve patlayıcılığı azalsa bile Summers hala ortalama üzerinde patlayıcılığı olan bir oyuncu. İlk adımı artık eskisi kadar hızlı olmasa bile koridoru gördüğünde potaya kadar uzanmaktan çekinmeyen DaJuan Summers, pozisyonları da güçlü smaçlarla bitiriyor. Ayrıca açık saha bulduğunda da koşmaktan çekinmeyen Amerikalı forvet, yaptığı smaç veya alley-oop'lar ile taraftarı maçın içine çekebiliyor. Summers ve taraftar ilişkisi demişken; Amerikalı oyuncunun özellikle iç saha maçlarında çok daha iyi bir yüzde ile şut attığını (iç sahada %44; dış sahada %35 üçlük isabeti) ve taraftar ile olan etkileşiminin iyi olduğundan da bahsetmemiz şart.

Genelde iyi yaptığı şeyler işin hücum sahasında olan Summers için savunma noktasında diyebileceğimiz tek olumlu özellik, ribaundlara girmesi ve iyi bir ribaundcu olması olur. Ribaund alırken box-out yapmakta iyi olan Amerikalı forvet, geçtiğimiz sezonu maç başına 5 savunma ribaundu ile tamamlarken, özellikle hücum ribaundlarında ters taraftan gelip, atletik yetenekleri sayesinde yaptığı "put back" smaçlarla etkili olabiliyor.

SAHA İÇİNDE NELERİ YAPAMAZ
Ne kadar iyi bir şutör ve skorer olsa da DaJuan Summers işin savunma sahasında bir o kadar kaçak dövüşen bir oyuncu. Savunma konsantrasyonu yüksek olmayan ve pek teması sevmeyen, daha çok pas kanallarını kovalayan Summers, özellikle ikili oyun savunmasında yardıma geldikten sonra kendi oyuncusuna dönmekte sorun yaşıyor. Son dönemde yavaşlayan ayak çabukluğu yüzünden topu yere vuran uzunların karşısında da kalmakta zorlanan Summers için post savunmasında ise ortalama diyebiliriz.

DaJuan Summers skorer bir oyuncu olsa bile yine son dönemde azalan ayak çabukluğu yüzünden birebirde rakibini kolayca eksiltip potaya gidemiyor. Bu tip pozisyonlarda orta mesafe el üstü şut tercihleri yapan Amerikalı uzunun şut ritmini yakalayamadığında takıma zarar vermeyecek bir yapı içerisinde olması şart. Ayrıca kariyeri boyunca top paylaşımı konusunda da çok ılımlı olmayan ve top kullanmayı seven DaJuan Summers, kurulması düşünülen yeni Galatasaray yapısı içinde mutlaka potaya daha az top atmayı ve biraz daha paylaşımcı olmayı da kabullenmek zorunda. 

Summers hakkında eksi yazılacak son konu ise karar maçlarında oldukça silik bir yapıda olması. Ligde normal sezonun son maçında yendikleri takdirde Play-Off'a katılmaya hak kazanacakları mücadelede Tofaş'a karşı 1/10 saha içi isabeti ile oldukça etkisiz bir performans sergileyen Summers, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final ikinci maçında ise Melvin Ejim karşısında yine oldukça sönük bir performans sergileyerek 1/6 saha içi isabetinde kalmıştı. Tabi ki Summers'ın sezon içinde maç sonunu iyi oynadığı bir çok mücadele olmuştur; Banvit, Galatasaray Odeabank maçları gibi ancak özellikle sert rakiplere karşı ve önem düzeyi yüksek, karar maçlarında çok güvenilir bir el olmadığı da gerçek..

TOPARLARSAK...
DaJuan Summers şutör ve skorer yönü yüksek ancak savunmada sorun yaşayan ve daha çok işin hücum yönüyle ilgilenmeyi seven bir oyuncu. Şüphesiz sezon içinde skorer özelliği ile belki de tek başına alacağı maçlar, taraftarın hoşuna gidecek jeneriklik hareketleri olacaktır. Ancak eğer büyük hedeflerden bahsediyorsak DaJuan Summers tek başına güvenilerek yola çıkılacak bir oyuncu değil. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0