Mercek Altında: Fernando Reges neleri değiştirecek?

Yeni sezon öncesi kadrosunu güçlendiren Galatasaray merkez orta sahaya önemli bir takviye daha yaptı. Geçtiğimiz sezon bu bölgede ciddi sorunlar yaşayan ve sezon boyunca Tolga Ciğerci - Selçuk İnan ikilisinin gözünün içine bakan takımımız, Manchester City forması giyen Fernando Reges'i renklerine bağlayarak orta sahaya Badou Ndiaye'nin ardından bir takviye daha yapmış oldu. Orta sahanın merkezinde iki bölgede de forma giyen 30 yaşındaki Brezilyalı oyuncunun saha içi profilini hep birlikte inceleyelim..

Geçtiğimiz sezon orta sahanın merkezinde gerek savunmada gerekse merkez ve topu üçüncü bölgeye taşıma konusunda ciddi sorunlar yaşayan Galatasaray, tabiri caizse sahadaki kara deliği kapatmaya niyetli.. İlk olarak geçtiğimiz sezon Osmanlıspor'da gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Badou Ndiaye'yi renklerine bağlayan takımımız bu hamlenin akabininde kariyerinde Porto ve Manchester City ile önemli başarılar yakalayan Brezilyalı orta saha oyuncusu Fernando'yu da renklerine katarak bir anda orta saha mevkisini bir - iki tık yukarıya taşıdı. Geçen sezon merkez orta sahada Tolga Ciğerci dışında rakibe basan, pres yapan veya alan kapatarak topu kazanan bir oyuncusu bulunmayan takımımız, gerek tempo gerekse agresiflik konusunda bu bölgedeki sorunu gidermek üzere önemli hamleler yaptı. Futbol tabiriyle "tam bir 6 numara" olan Fernando, oyunun defansif yönünü neredeyse kusursuz oynayan bir oyuncu.. Defansif özellikleri bir kenara dursun tam bir kesici/süpürücü olan Fernando fizik olarak iyi bir durumda olduğunda Premier Lig'de bile göze çarpmayı başarıyordu. Fizik gücü oldukça iyi, ikili mücadelelerde ve birebirlerde ayakta kalmayı başarıyor.

Isıran ön libero tanımına yakın olan Brezilyalı oyuncu agresif oyun yapısı içerisinde yaptığı kayarak müdahaleler ile rakibini sindirmesini biliyor. Ön alanda yaptığı baskılarla birlikte top kapma konusunda da oldukça başarılı olan Fernando'nun en büyük handikaplarından birisi pas kalitesi ve/veya topla birlikte ön alana çıkışları olsa gerek.. Brezilyalı merkez orta saha oyuncusunun tekniğinin üst düzey olduğunu veya milimetrik paslar atmasını beklememek gerekiyor ancak baskı altında topu çok iyi saklıyor, en doğru arkadaşına aktarmakta problem yaşamıyor. Burası önemli.. Tehlikeli bölgede pas hatasını pek göremezsiniz. Bu konuda orta sahadaki partneri (ki muhtemelen bu isim Ndiaye olacak) oldukça önem taşıyor. Brezilyalı oyuncu çok nadir olsa da, rakibini karşıladıktan sonra topla birlikte ön alana hızlı bir şekilde çıkıyor. Ön alanda kazandığı toplarda veya zaman zaman hücuma destek verdiği noktalarda rakiplerini eksilterek (Porto'da hücuma destek veren bir yapısı vardı ancak Manchester City'de oyunu defansif ağırlıklı oynuyordu) savunmanın arkasına ince paslar bırakabiliyor ancak akan oyunda bunu pek fazla denemiyor. Bu tür görüntüleri nadiren göreceğiz, beklentiyi iyi ayarlamak gerekiyor. Fernando'nun oyun içerisindeki temposu oldukça yüksek ve fizik gücüyle birlikte hareket ettiğinde dinamovari bir kimlik ortaya çıkıyor. Gerek savunma özelliklerinin iyi olması, gerekse saha içindeki agresifliğiyle birlikte sert ve tempolu futbolu Galatasaray taraftarlarına ikinci bir Felipe Melo etkisi yaratabilir. Fernando'nun surat ifadesi maç içerisinde hiç değişmez ancak ateşli, istekli ve agresif bir yapısı vardır. Tribünle birlikte hareket ettiğinde kendi ritmini de yukarı seviyeye taşır, ki Porto'dan çok yakın arkadaşı Maicon'un önünde oynaması Brezilyalı savunmacıyı da rahatlatacaktır.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0