Mercek Altında: Rakeem Christmas neler katar?

Gelecek sezon yenilenen çehresi ile hem Basketbol Süper Ligi'nde hem de EuroCup'ta başarılı olmak isteyen Galatasaray Odeabank, kadrosundaki tek eksik pozisyon olan pivot bölgesini de Rakeem Christmas ile güçlendirdi ve kadrosunu tamamladı. Gelin hep birlikte yeni Amerikalı uzunumuzun saha içinde neleri yapıp neleri yapamayacağından bahsedelim...

SAHA İÇİNDE NELERİ YAPABİLİR?
2.06 metre boyunda olan ve atletik yetenekleri ile ön plana çıkan Rakeem Christmas, ayrıca 2.26 metre gibi boyuna göre oldukça etkileyici bir kulaç genişliğine sahip. NBA'de ayak çabukluğu ve patlayıcı gücüyle pota altında var olmaya çalışan Rakeem, bu özellikleri ile Avrupa'da ise fark yaratacak oyunculardan biri olacaktır. Amerikalı uzunun özellikle patlayıcı güç açısından oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebilirim. Onu bir anda ters taraftan gelip hücum ribaundına "putback" smaç yaparken veya tepe ikili oyunundan sonra çembere suikast girişiminde bulunurken görürseniz şaşırmayın..

Hazır hücum sahasında yapabildiklerinden bahsetmeye başlamışken Rakeem Christmas'ın en önemli hücum silahı ikili oyun sonrasında potaya devrilmeleri. Ayak çabukluğu iyi olan ve hücumu bitirme noktasında atletik özelliklerini sergilemekten kaçınmayan Christmas, eğer kısa oyuncularımızla uyum yakalarsa geçmiş yıllarda Bonsu veya Tyus'ın izlettiği smaçlardan izletmeye devam edecektir. Ayrıca Rakeem Christmas yarı saha hücumunda durağan bir isim değil. Topsuz oyunda da etkili olduğunu ve kat yaptığını söyleyebiliriz. 

Çoğu atletik uzun, hücum sahasında yeterli el hassasiyetine sahip değildir. Genelde hücumda sadece ikili oyun sonrası smaç yapmaları beklenir. Ancak Rakeem Christmas bu açıdan bir adım öne çıkıyor arkadaşlarından. Pota çevresinde iyi bir bitiriciliğe sahip olan Amerikalı oyuncu, temel post up hareketlerinde de ortalama seviyede diyebiliriz. Tabi Avrupa'daki uzunların pozisyon bilgisini hesaba kattığımızda Rakeem, sırtı dönük oyununda ayak hareketlerini geliştirmeli. Öte yandan Christmas vasat bir yüzü dönük oyuna ve orta mesafe şut tehdidine de sahip. Geçtiğimiz yıl bu silahlarını kullandığını pek söyleyemesek de kolej yıllarında veya Gelişim Ligi'nde bu özelliklerini sergilemekten kaçınmadığını dile getirebiliriz.

İşin hücum tarafında gerek atletizm gerekse yetenek açısından önemli bir potansiyel olan Rakeem Christmas için savunma sahasında ise aynı övgülerde bulunmak zor. Onun için atletizmi ve kulaç genişliği sayesinde çember savunma konusunda fena değil ve ortalama bir blokçu diyebilirim sadece. Ribaund konusunda ise iyi bir isim olan Amerikalı oyuncu, özellikle hücum ribaundlarında çok daha efektif ve jeneriklik "putback" smaçları ile ön plana çıkıyor.

SAHA İÇİNDE NELERİ YAPAMAZ?
Rakeem Christmas için konuşacağımız negatif özelliklerin büyük bir çoğunluğu aslında işin saha dışında kalan kısmı ile alakalı. Saha içinde özellikle hücum tarafında bir uzuna göre hepsi keskin olmasa da yetenek açısından eksiği olduğunu söylemek güç. Ancak özellikle eğer onu hücumda bir silah olarak kullanacaksak sırtı dönük oyununu geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü el hassasiyeti iyi ve ayak hareketlerini de istikrarlı bir biçimde geliştirirse savunulması daha zor bir oyuncu olacaktır.

Olumlu özelliklerini anlattığım kısımda aslında savunma sahasında onun için çok iyi şeyler söyleyemeyeceğimden bahsetmiştim. Şimdi bunu biraz daha açmak gerekirse; en net haliyle Rakeem Christmas savunma konsantrasyonu düşük bir oyuncu. Burada devamlılığı yok ve maç motoru iyi değil. Ayak çabukluğu, atletizmi, kulaç genişliği iyi savunma yapabilmesi için çok önemli yetiler olsa bile konsantrasyon eksikliği onun komple bir savunmacı olmasını engelliyor. Bu da oldukça kritik bir problem. Savunmada pozisyon bilgisini de arttırması gerektiğini söyleyebilirim. Christmas ayrıca maç içinde de zaman zaman oyundan kopabilen bir oyuncu. Devamlılığın olmaması onun en büyük eksikliklerinden birisi diyebiliriz.

Peki bu aşılabilir bir sorun mudur, bence evet. Belki saha dışında psikolojik destek, iyi bir mentör vs. Erman Kunter gibi oyuncu yetiştirme anlamında geçmişte oldukça başarılı işler başarmış bir koçu da düşünürsek, Christmas kendisi için iyi bir yere geldi kesinlikle. Bu arada Rakeem Christmas konsantrasyon problemi yaşasa da zeka olarak sorunlu bir isim değil. Kolejinden 3 yılda mezun olma başarısı göstermiş ve kesinlikle zeki bir insan. Onun problemi biraz daha mental kaynaklı.

Bunun nedenini sorgularsak Rakeem Christmas zor bir büyüme dönemi geçirmiş. Küçük yaşta annesini kaybetmiş ve büyükannesi ile teyzesi tarafından büyütülmüş. Çok insan canlısı ve kolay iletişim kuran bir çocuk da olmamış. Yukarıda bahsettiğim konsantrasyon problemini anlamamız açısından bunun da önemli olduğunu düşünüyorum. Ama dediğim gibi bu aşılabilir bir problem ve son yıllarda soyunma odasındaki takım arkadaşlığı yüksek Galatasaray'ı düşündüğümüzde Rakeem Christmas bunun için doğru yere geldi. 

TOPARLARSAK...
Rakem Christmas atletik özellikleri, pota altındaki iyi bitiriciliği ve patlayıcı gücü ile oldukça önemli bir tehdit. Savunma sahasında ve oyun içinde konsantrasyon sorunları yaşasa da potansiyel açısından işlenebilir bir isim ve aldığımız riskin karşılığını kat be kat verebilir. 

Takım kimyamızı düşündüğümüzde ve beklentileri göz önüne aldığımızda kesinlikle güzel bir hamle diyebilirim. İyi geçen bir sezonun ardından Christmas'ı elimizde tutmamız zor bile olabilir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0