Yerli oyuncu oynamayacak mı?

Spor Toto Süper Lig geride bıraktığımız hafta sonu itibariyle resmen başlarken, sezon öncesi güncellenen regülasyonlar bir çok tartışmayı beraberinde getirdi. Maç kadrolarının 21 kişi olması halinde takımların kadrosunda 12 yabancı oyuncuya kadar şans verebilmesi eleştirilirken, A Milli takım teknik direktörlüğü görevine getirilen Mircea Lucescu'nun izlediği maçlardan sonra yaptığı "İzlediğim maçlarda 4 Türk oyuncu yok." açıklaması, yerli-yabancı oyuncu tartışmasını tekrar gündeme getirdi. 

Galatasaray'ın spektaküler yabancı oyuncu transferine imza atmasının ardından bir takım sözde tarafsız (!) spor yorumcularının "Galatasaray'da yerli oyuncu olmayacak mı?" eleştirisinin odağında Süper Lig'de geride kalan haftaya baktığımızda bir çok takımın 2 veya 3 yerli oyuncu ile oynadığı göze çarpıyor. Yerli oyuncuların kalitesizliği, yüksek kontratlar bir kenara dursun hedefini Avrupa Kupaları'nda başarı olarak belirleyen takımların kadrosunda yabancı oyuncular bulundurması aynı zamanda Türk futbolcuların şapkasını önlerine koyup düşünmesi gereken noktalardan birisi..

Peki ilk hafta oynanan 9 süper lig maçında hangi takımda kaç yerli, kaç yabancı oyuncu oynadı?
Başakşehir (2 Türk, 9 Yabancı) - Bursaspor (3 Türk, 8 Yabancı) 
Akhisar Bld.Spor (6 Türk, 5 Yabancı) - Sivasspor (4 Türk, 7 Yabancı) 
Gençlerbirliği (4 Türk, 7 Yabancı) - Karabükspor (4 Türk, 7 Yabancı) 
Alanyaspor (2 Türk, 9 Yabancı) - Kasımpaşa (3 Türk, 8 Yabancı)  
Göztepe (1 Türk, 10 Yabancı) - Fenerbahçe (4 Türk, 7 Yabancı) 
Yeni Malatyaspor (4 Türk, 7 Yabancı) - Osmanlıspor (4 Türk, 7 Yabancı)  
Trabzonspor (5 Türk, 6 Yabancı) - Konyaspor (4 Türk, 7 Yabancı) 
Beşiktaş (3 Türk, 8 Yabancı) - Antalyaspor (2 Türk, 9 Yabancı) 
Galatasaray (2 Türk, 9 Yabancı) - Kayserispor (4 Türk, 7 Yabancı) 
Toplam: Türk Futbolcu : 61 - Yabancı Futbolcu :137

Süper Lig'de bir çok takım artık eskisi gibi "yabancı oyuncu çöplüğü" konumunda değil. Keza hangi maçı izlerseniz izleyin, sert - mücadeleci ve yetenekli, bazı kalite kriterlerinin üzerinde yabancı oyuncular var. Ayrıca hemen hemen her Anadolu kulübünde Kone, Gyan, Vagner Love, Samuel Eto'o, Maicon gibi kariyerli oyuncular var. Bu oyuncuların ligde olması ister istemez ligin kalitesini arttırırken, yanındaki genç yerli oyuncular için gelişimleri açısından büyük bir şans.. Bunun en güzel örneği, Vagner Love'un taşıdığı Alanyaspor'da yükselen performansıyla dikkat çeken Emre Akbaba yada kanat oyuncusu olmasına karşın merkez orta sahaya evrilen Efecan Karaca. Son iki sezonda Antalyaspor'daki projesiyle Samuel Eto'o neleri başarıyor, hep birlikte görüyoruz. Yeşil zeminde sizi başarıya koşturan şey, pasaportunuz değil saha içinde ne kadar mücadele ettiğiniz - neleri yapabildiğiniz veya yapamadığınız oluyor.

Genel itibariyle baktığımızda, son dönemde gerek milli takımlar bazında başarısız performanslarımız gerekse yerli oyuncuların hemen "Oldum" havasına girerek absürd kontratlar talep etmesi ister istemez takımları yabancı oyunculara yöneltiyor. Bunun en son örneği, Galatasaray'da yaşanan Sinan Gümüş sorunsalı. Genç oyuncunun daha hiç bir şey vermeden suni gündem yaratması, menajeri ve yakın arkadaş çevresindeki gazetecilerin "Avrupa'dan şöyle teklif var, böyle teklif var." haberlerini pompalamasına rağmen kulübe ulaşan teklif olmaması yada Türkiye Kupası'nda ikinci lig takımına karşı gol / asist yapan Yasin Öztekin'in neredeyse %200 zamlı kontrat istemesi gibi.. Galatasaray taraftarı akıllıdır, neyin ne olduğunu gayet iyi bilir. Bir oyuncu daha sezonun ilk maçında farklı şekilde önde olmasına rağmen oyuna girerken ıslıklanıyorsa bazı şeyleri kendisi düşünmek zorunda..

Başlığa gelince. Evet. Yerli oyuncular bu kafayla gittiği sürece, adam gibi çalışıp kendilerine bakmadıkları, futbolun doğruları yerine magazinsel kısmına kafayı taktıkları sürece oynamayacaklar. Oynayanlar, zaten kendisini fazlasıyla belli ediyorlar.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0