E hani, genç oyuncular oynamıyordu?

Süper Lig'de ilk beş hafta geride kalırken, spor kamuoyunda oldukça gereksiz bir tartışma yer almaya devam ediyor. Son olarak devlet erkanının da konuya dahil olmasıyla önümüzdeki yıllar için yabancı oyuncu kriterlerinin kademeli olarak düşürülme ihtimali gündeme geldi. Milli takımı yönetmekle görevli olan 70 yaşındaki Rumen antrenör olası bir başarısızlık durumunda kılıf olarak bu argümanı kullanmaya hazırlanırken, spor kamuoyunda bazı "tarafsız (!)" kalemler altyapıdan oyuncu yetişmesine engel olduğunu savunuyor. Ancak gerçekler hiç öyle değil..

Türkiye'de son günlerin en suni gündemi kuşkusuz futboldaki yabancı oyuncu kuralı.. Profesyonelce çalışmak ve başarılı bir sporcu olmak yerine kolay yoldan para kazanmaya çalışan ancak transfer döneminde kendisine takım bulamayan bir kaç Türk futbolcusu yabancı oyuncu kuralından şikayetçi olurken, altyapıdan oyuncu yetiştirilemediğinin - yerli oyuncuların forma giyemediğini, genç oyuncuların önünün kapalı olduğundan şikayetçiydi. Sözüm ona, sözde tarafsız futbol ulemaları "yandaş" oldukları futbolcuların bu görüşünü körü körüne savunurken herhangi bir argümanı ortaya koyamamaları aslında amaçlarının farklı olduğunu gösteriyordu. Buna en güzel örnek Serdar Gürler isimli futbolcunun vermiş olduğu röportajda sarfettiği "Eğer kural olmasaydı 1-2 milyon euro yerine 7-8 milyon euro bonservisle transfer olurdum." sözleriydi.. Ancak tüm bu kısır tartışmaların arasında son yıllarda Avrupa'ya ihraç ettiğimiz ve takımlarında düzenli forma giyen yerli oyuncular gözardı ediliyordu. 

Geçtiğimiz sezon Almanya'da ligin en iyi gençleri arasında kendisine yer bulan Çağlar Söyüncü, sözleşmesindeki serbest kalma maddesi 20 milyon euro olarak güncellenen Emre Çolak, ülkenin en yüksek transfer bedeliyle Roma'nın yolunu tutan Cengiz Ünder, sadece bir sezonluk performansıyla 14 milyon euro'luk bonservisle Villareal'e imza atan Enes Ünal, gelecek sezon için İngiliz takımlarıyla transfer görüşmesinde bulunan Berke Özer bu toprakların yakın geçmişte yetiştirdiği yeteneklerden bir kaçı.. Avrupa'nın önemli takımlarında forma giyen Ömer Toprak, Semih Kaya, Kaan Ayhan, Nuri Şahin, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan, Yunus Mallı, Emre Mor gibi isimler ise cabası. Bu isimleri görmemek için kör olmak yada artniyetli olmak gerekiyor. Burada takdir sizin ancak dikkat çeken bir başka nokta daha var. 

Geride bıraktığımız sezonlarda 14 olarak güncellenen yabancı oyuncu sınırının "altyapıdan oyuncu yetiştirilmesine" engel olduğunu iddia eden sözde futbol ulemalarına kötü bir haberimiz var. Süper Lig'de bir maç haricinde oynanılan karşılaşmalarda 1993 ve sonrasında doğan 13 futbolcu forma giydikleri takımlarında ilk onbirde sahaya çıktı. Sonradan oyuna girip 5-10 dakika süre almadılar. Direkt olarak onbirde.. Yani hafta içerisinde iyi çalıştılar, düzenli antrenman yaptılar ve hak ettikleri şekilde sahadaki yerlerini aldılar. Sürekli dile getirdiğimiz gibi, pasaport değil hakeden oynadı. 

Eray Ataseven, Akhisar - 1993
Kerim Frei, Başakşehir - 1993
Ahmet Oğuz, Gençlerbirliği - 1993
Tayfur Bingöl, Göztepe - 1993
Tugay Kaçar, Osmanlıspor - 1994
Emre Kılınç, Sivasspor - 1994
Mert Hakan Yandaş, Sivasspor - 1994
Okay Yokuşlu, Trabzonspor - 1994
Aytaç Kara, Yeni Malatyaspor - 1994
İrfan Can Kahveci, Başakşehir - 1995
Ozan Tufan, Fenerbahçe - 1995
Yusuf Yazıcı, Trabzonspor - 1997
Abdülkadir Ömür, Trabzonspor - 1999

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0