STSL | Derbi öncesi avantaj bizde!

22 puanla Süper Lig'in zirvesinde yer alan Galatasaray, ligin 9. haftasında Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Stadyumu'nda Fenerbahçe ile karşılaşacak. İyi gidişatını sürdürmek isteyen Galatasaray'da herhangi bir eksik bulunmuyor. 22 Ekim Pazar  günü saat 19.30'da başlayacak olan karşılaşmayı Cüneyt Çakır yönetecek. Karşılaşma öncesi öne çıkan istatistikler ve detaylar şu şekilde..

DERBİ TARİHİ: ÜSTÜNLÜK SUYUN KARŞI TARAFINDA 
Fenerbahçe ile Galatasaray futbol takımları, 344. kez karşı karşıya gelecek. Şimdiki adıyla Ülker Stadyumu'nun bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 108 yıllık rekabette galibiyet ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 344 maçtan 145'ünü kazandı. İki takım 117 maçta ise eşitliği bozamadı. Öte yandan Fenerbahçe ile Galatasaray, 60. sezonunu geçiren lig tarihinde 120 kez karşılaştı. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 50-33 üstünlük kurdu. Ligdeki 37 maç da berabere sonuçlandı. Lig maçlarında sarı-lacivertlilerin attığı 154 gole, sarı-kırmızılılar 116 golle karşılık verdi. Galatasaray'ın ev sahipliğinde oynanan 59 derbide ise sarı kırmızılılar 23 kez kazanırken, Fenerbahçe ise 15 galibiyet aldı. Bunun yanı sıra Galatasaray, ligde 2 sezondur ezeli rakibine üstünlük kuramadı. Takımımız bu süreçte ligde rakibiyle oynadığı 4 karşılaşmada 2 galibiyet, 2 beraberlik elde etti. Bu kötü istatistiğin Pazar günü bozulması en büyük dileğimiz.

12 MAÇTIR YENİLMİYORUZ
Süper Lig'e fırtına gibi bir başlangıç yaparak 8 haftada 22 puan toplayan ve zirveye demir atan Galatasaray, ligdeki tek namağlup takım konumunda. Takımımız geçtiğimiz sezonu da kattığımızda Süper Lig'de 12 maçtır yenilmiyor. (11G, 1B) Bu, ligde halen devam eden en uzun yenilmezlik serisi. Bu 12 maçlık seride takımımız rakip kalelere 29 gol atarken, kalesinde ise 10 gol gördü. Takımımız, evinde altı maçtır kazanıyor. Bu, 2013/14 sezonundaki dokuz maçlık seriden bu yana takımımızın ligde elde ettiği en uzun iç saha serisi.

HAKEME DİKKAT
Cüneyt Çakır, bugüne kadar takımımızın oynadığı 41 karşılaşmada düdük çaldı. Takımımız bu  karşılaşmaların 21’ini kazanırken, 11 karşılaşmada ise mağlup oldu. Hakem Cüneyt Çakır, Galatasaray-Fenerbahçe derbisine ise kariyerinde 11. kez çıkıyor.. Geride kalan 10 maçta takımımız 3 mücadeleden galibiyetle ayrılırken tek maç berabere bitti, 6 karşılaşma ise Fenerbahçe'nin galibiyetiyle sonuçlandı. Öte yandan "eyyamcı" olarak bilenen Cüneyt Çakır, takımımızın geçen sezon Karaükspor'a deplasmanda 2-1 mağlup olduğu karşılaşmayı yönetmiş ve bu maçta rakip takım lehine uydurduğu penaltı ile takımımızın emeğini adeta gasp etmişti. Bunun yanı sıra Cüneyt Çakır, 2014-2015 sezonunda Türk Telekom Stadyumu'nda oynanan ve Sneijder'in 2 enfes golüyle takımımızın 2-1 kazandığı Fenerbahçe maçında, Alper Potuk'un oyun alanı dışından çevirdiği topta pozisyonu devam ettirmiş ve takımımızın gol yemesine sebep olmuştu. Ayrıca eski başkanımız Ünal Aysal, Çakır ile ilgili olarak ''Cüneyt Çakır şaibeli bir hakemdir.'' ifadelerini kullanmıştı. Bu bağlamda takımımızın ve taraftarlarımızın Cüneyt Çakır'a dikkat etmeleri gerekmekte.

VALBUENA'YA DİKKAT 
Fenerbahçe'nin sezon başında Lyon'dan kadrosuna kattığı Valbuena, ezeli rakibimizin en tehlikeli ismi. Fenerbahçe'nin attığı 17 golün 6'sına doğrudan etki eden Valbuena, 8 maçta 3 gol, 3 asist yaptı. Geride kalan 8 haftada ligin en fazla şut pası atan ismi (24) olan Fransız yıldız, Belhanda ile birlikte ceza alanına en çok top gönderen isim. (97) Maç başına 2.6 dribbling yapan Valbuena, maç başına 1.8 şut çekti.

DERBİDE DE GOL ATSAN BARİ 
Takımımızın sezon başında Swansea City'den 2.5 milyon Euro karşılığında transfer ettiği Bafetimbi Gomis, ligde fırtına gibi esiyor. Spor Toto Süper Lig'de çıktığı 8 maçta 9 gol atıp, 2 asist yapan Fransız yıldız, ligin en golcü 2. ismi. (1. isim Jahovic, 11 gol.) Ayrıca Gomis bu sezon ligde en az dört gole katkı yapan oyuncular arasında dakika başına gol katkısı oranı en iyi oyuncu. Fransız yıldız sahada kaldığı her 64 dakikada bir gol katkısı yapıyor. Son oynanan Konyaspor maçında 2. golü adeta yoktan var eden Gomis, şüphesiz ki bu maçta da takımımızın en büyük kozu olacaktır.

AVANTAJIN BİZDE OLDUĞUNU UNUTMAYALIM
Üstteki rakamları bir kenara bırakırsak, derbiyle ilgili hem takımın hem de taraftarın unutmaması gereken en önemli konu 8 puan önde olduğumuz ve avantajın bizde olduğu. Bu bağlamda sahada sakin kalmak çok önemli. Stres yaşayacak, risk alacak taraf Fenerbahçe olmalı. Beraberliğin de kötü bir skor olmadığını unutmamamız gerekiyor.

Derbideki tek avantajımız 8 puanlık fark değil tabi. Kadro kalitesi ve oynanan oyun olarak Fenerbahçe'den daha iyiyiz. Geride kalan 8 haftada sahada hem hücum hem de savunma yönünden iyi bir Galatasaray vardı. İşin savunma yönünde aslan payı şüphesiz Fernando'nun. Geçen sezon savunma yapmayı bilmeyen Galatasaray, bu sezon rakiplerine zor pozisyon veriyor. Dediğim gibi bunun da temel sebebi Fernando. İşin hücum yönünde ise, birçok kişi beğenmese de bu takımın hücumdaki temel ismi Belhanda. O iyi oynadığında takım da daha iyi oluyor, kötü oynadığında Konyaspor maçında da gördüğümüz gibi sahada iyi bir görüntü vermiyor. Bu bağlamda hücumda Belhanda'nın, savunmada da Fernando'nun oynayacağı oyun çok önemli.

OYNARSA ÇOK ŞEY KATAR: TOLGA CİĞERCİ
Sezona müthiş başlayan ancak Bursaspor maçının ardından sakatlığı dolayısıyla Karabükspor ve Konyaspor maçlarında oynayamayan Tolga, Fenerbahçe maçında sahada yer alırsa çok önemli bir gelişme olur. Tolga'nın attığı gollerin yanı sıra, takımın pres gücüne ve ortasaha direncine verdiği katkı çok önemli. Bitmek bilmeyen enerjisiyle, çok koşan bir isim olan Tolga'nın sahada olması demek savunmada da bir kişi fazla olmak anlamına geliyor. İşin hücum yönünde de zaten ceza sahası çevresinde yer alarak, şut pozisyonu bulabilir ve seken topları toplayabiliyor. Bundan önce Aykut Kocaman yönetiminde Fenerbahçe, Türk Telekom Stadyumu'nda hep topu bize verip, ani ataklarla etkili olmaya çalışmıştı. Büyük ihtimalle Pazar günü de böyle bir oyun izleyeceğiz. Bu bağlamda Tolga Ciğerci'nin sahada yer alması demek rakibin ani ataklardaki tehlikesini de azaltmak anlamına gelecek. İşin özü Tolga bu takım için çok önemli ve sahada yer alırsa takımımızın galibiyet şansı da yükselecektir.

SAVUNMANIN SOLUNDA KİM OYNAMALI? 
Galatasaray'da ilk 11'de merak edilen noktalardan biri de savunmanın solu olacaktır. Karabükspor maçında Linnes ilk 11'de yer alırken, Konyaspor maçında ise Latovlevici yer almıştı. İki oyuncunun oyun tarzının birbirinden farklı olduğu çok net ortada. Latovlevici, ayağına gelen topu orta yapan ve sizin rakip kalede baskı kurmanıza yardımcı olan hücumcu bir bek. Öte yandan Linnes ise daha az orta yapan, daha savunmacı bir bek. Ancak hücuma katkısı da tatmin edici seviyede. Latovlevici'nin hücuma katkısı Linnes'ten daha fazla fakat Rumen bekin savunması çok kötü. Pozisyon alma konusunda çok basit hatalar yapabiliyor. Bu karşılaşmada da her türlü avantajın bizde olduğunu düşündüğümüzde savunmanın solunda Linnes ile başlamak çok daha iyi bir seçim olacaktır bence.

Son olarak tekrar etmekte fayda görüyorum. Avantajın bizde olduğunu ve beraberliğin de bizim için gayet iyi bir skor olacağını unutmayalım. Strese girmesi gereken, mutlak galip gelmesi gereken bir taraf varsa o da rakibimiz Fenerbahçe.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0