Derbi Özel | "Son yıllardaki en iyi derbi olabilir"

Hafta sonu oynanacak olan Galatasaray - Fenerbahçe derbisini Lig Radyo ve A Spor yorumcusu Ilgaz Çınar ile değerlendirdik.. Linnes - Latovlevici tercihinden, Tolga'nın önemine; Belhanda'nın oyun içinde yaptığı görünmeyen işlerden, derbinin kilit oyuncularına kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Keyifli okumalar.

- Klasik soruyla başlayalım, nasıl bir derbi bekliyorsun? Bahis oranları Galatasaray favori diyor ama senin favorin kim?
İyi oyunun oynandığı, teknik direktörlerin oyun içinde proaktif davranıp birbirlerine oyun adına cevap vereceği  bir derbi olacak bence.. Umarım yanılmıyorumdur ama bence son yıllardaki en iyi oyunun oynanacağı bir Galatasaray-Fenerbahçe derbisi konuşulacak.

- Uzun süre sonra bir Fenerbahçe derbisinde böyle favori gösteriliyoruz. Bunu nasıl değerlendiriyorsun?
Östersunds maçları sonrası kadrosunu ivedilikle yenileyen ve oyun kurgusunu oturtan Galatasaray'ı, Vardar maçları sonrası transferi bitiren lakin en önemli oyuncusunu kaybeden Fenerbahçe'ye karşı daha önde olması, ki genel olarak kamuoyunun düşüncesi de bu yönde bence, olağan. En az gol yiyen, en fazla gol atan takım Galatasaray. Fenerbahçe ise ligde henüz kalesini gole kapatamadı. Bu ve benzer sebepler bir yana, taraftarın problemli geçen yakın sezonlar sonrası, futbol takımını benimsemesi, haliyle Galatasaray'ı öne çıkartan sebeplerden. 

- Galatasaray'da solbekte oynayacak isim hala net degil. Karabükspor maçında Linnes, Konyaspor maçında ise Latovlevici oynadı. Sence derbide Latovlevici mi oynamalı yoksa Linnes mi?
Sol bek hadisesi iki uçlu değnek. Linnes ile Latovlevici'nin oynama biçimleri oldukça farklı. Karabükspor ve Atiker Konyaspor maçlarının yanı sıra, Galatasaray'ın Bursaspor deplasmanını da hatırlayalım. Latovlevici topu aldığı zaman, kısa mesafeyi topla kat ettikten sonra, kendisine muhakkak pas bağlantısı arayan bir isim. Latovleci, Bursaspor maçında pas bağlantısı olarak genellikle Tolga'yı seçtiği için, Tolga mecburi olarak sola kaymış ve merkeze götürdüğü yardım sekteye uğrayarak Galatasaray'ın takım savunmasında sıkıntılar yaşamasına sebep olmuştu. Bursaspor, ilk yarıda özellikle sol iç koridorda bırakılan boşlukları iyi değerlendirerek, hücum geçişlerinde etkili olmuştu. 

Son Atiker Konyaspor maçında Latovlevici öncelikle isabetsiz ortalarından dolayı eleştirildi. Ben bu eleştirilere, Atiker Konyaspor maçı özelinde katılmıyorum. Latovlevici görerek orta yapan bir oyuncu. Son maçta, genellikle rakibin bıraktığı boşluklara topu gönderse de, özellikle Belhanda'nın hücum setlerine geç katılımı bu planı sekteye uğrattı. Gomis'in yakın/uzak direk koşularında veya pozisyon almasında ters direğe giden de olmayınca, Latovlevici'nin ortaları rakip hücümu olarak geri döndü. Burada hem Gomis, hem de Latovlevici'ye göre pozisyon alınmamasının rolü büyük. esasında Latovlevici'de sorun başka yerlerde. Latovlevici, Tudor'un oyun planına göre Mariano ile beraber kendisini hemen rakip sahaya atıp, rakibi genişletirken stoper ile arasında ciddi mesafe bırakıyor. Bu mesafe hem geri dönüşlerde pozisyonunu kaybetmesine, hem de süratli olmamasından dolayı derin boşluk bırakmasına sebep oluyor.Misal -, Kasımpaşa maçının 1.dk, 52.saniyesinde,  Murillo'ya atılan  pasın şiddeti iyi ayarlanmış olsa idi, Galatasaray'da Muslera belki de kırmızı kart görecek veya pozisyon gol adayı olacak idi. Bu pozisyonda, Murillo ile Latovlevici arasındaki mesafe ürkütücü idi. Benzer durumları oynadığı diğer maçlarda da ortaya çıktı. 

Linnes, sistem adamı. "Bu işi yapacaksın dediğinde" yapar. fazlasını beklemek, istemek Linnes'in işletim sistemini bozuyor. Tam bir jokerdir. Görev aldığı kulüpler ve milli takımda sağ bek, sol bek, sağ ön ve hatta 6 numara dahi oynadı. Sol bek oynarken, Latovlevici'ye göre ağır basan yanları; iç koridor oyununu bilmesi (bkz Karabükspor maçı ilk gol), 2 v 1 oyunlarda çizgiye kadar inmesi, daha hızlı olması. Sağ ayaklı olduğu için o bölgeyi iyi kullanan ekiplere karşı, ki Isla gibi bir tecrübe ve Dirar ve hatta oraya zaman zaman pas bağlantı oyuncusu olarak gelecek Giuliano ve Valbuena ile karşılaşacak,  ters ayakta yakalandığı zaman ciddi sıkıntı yaşıyor. Özellikle arkasına atılan cross paslarda, bu zaafı daha da ön plana çıkıyor. False back olarak merkeze yaklaştığı zaman dilimlerinde ise, ki Latovlevici'ye karşı en belirgin üstünlüğü bu noktada ortaya çıkmakta, Tolga'yı da rahatlatıyor. Sırf bu bölge için dahi Tudor'un yerinde olmak istemezdim. 

Bir dip not bırakayım; Denayer formda olsa idi, sol bek için ciddi alternatif olurdu zira Sunderland'de sol bek pozisyonunda da görev almıştı.

- Tolga Ciğerci'nin durumu belli degil. Eğer derbide oynarsa Tolga Galatasaray'a nasıl bir avantaj sağlar?
Tolga Ciğerci'nin önemini aslında sol bek ile ilgili görüşlerimde anlattığımı düşünüyorum. Sol ön değil, merkez sol oyuncusu demeyi tercih ediyorum. Pres gücü, savunma geçiş oyununu bilmesi, merkeze yaklaşıp, bekine koridor açtığı zamanlarda Belhanda'yı rahatlatması. Bu sene inanılmaz oynuyor. Tabi sıkıntılı olduğu halleri de belirtmek gerekiyor. Merkeze yaklaştığında, özellikle Fernando ile girdiği top alış verişlerinde ciddi top kaybı yapıp, savunma hattını zor durumda bırakabiliyor. Yüzü kendi kalesine, takımdaşlarına dönük top almaması gerek. Bu hataları henüz gol yedirmemiş olsa da, dikkatli gözlerden kaçmamıştır. 

- Her iki takım da sezon öncesinde kadrosunda önemli değişiklikler yaptı. Sence derbinin kilit adamları kimler olur?
Galatasaray adına Maicon, Mariano, Tolga ve Feghouli; Fenerbahçe adına ise Skrtel, Isla, Dirar ve Josef olur.

- Geçen hafta Konya'da geçtiğimiz haftalara oranla farklı bir taktikle maça başlayan bir Galatasaray vardı. Sence derbide de 3'lü savunma gibi farklı bir taktik görür müyüz, Tudor'dan bir sürpiz gelir mi?
Ligin ilk maçından sonra gerek Lig radyo, gerek  ise A Spor kanalında katıldığım programlarda naçizane ifade etmeye çalıştım. Galatasaray sezon başından beri üçlü savunma oynuyor. Bu geleneksel bir üçlü değil, yenilikçi bir üçlü savunma. Fernando'nun zaman zaman üçlediği, Serdar ve Maicon'un beklerin bölgesine yerleştiği bir savunma anlayışı. Galatasaray, maçlarda sadece başlangıç düdüğünde dörtlü formasyonun resmini veriyor. Bu sebepten, Galatasaray'ın bu oyundan vazgeçmesi sürpriz olur, başlaması değil.

- Ligde geride kalan sürede performansı tartışılan bir Belhanda var ancak baktığımızda Bursa gibi zor bir deplasmanda da iyi oynamıştı. Bu bağlamda derbide nasıl bir perfonmans bekliyorsun Belhanda'dan?
Belhanda, taraftar algısındaki 10 numara değil. Montpellier döneminde klasik bir 10 numara olan, topu sürekli isteyen ve aldıktan sonra da bireysel kalitesi ile iş bitiren özellikleri ön plandaydı. Geçen sene Nice'de ise tamamen başka bir oyuncuya evrildi. Lucien Favre'nin üçlü savunma ile oynaması, merkezdeki top kapma ve top kullanma canavarları ile Belhanda topu isteyen değil, topu paylaşan oyuncu oldu. Bu sayede, sahada başka işleri de yapmaya başladı. Galatasaray'ın çoğu maçında kendi sahasına gelen, topu alıp, topu en iyi opsiyon ile  paylaşan ve alan baskısını doğru yapan bir oyuncu Belhanda. Attığı pasların çoğu riskli bölgeye olduğu için, pas hataları normal zira hücum setlerinde doğrudan sonucu düşünüyor. Galatasaray'ın rakip alan yerleşiminde de önemli rol oynuyor. Performansı takımın o günkü durumu ile de alakalı. Pazar günü, takım oyunu oturur ise, Belhanda en iyi performanslarından birine imza atabilir.

- Galatasaray geçtiğimiz yıla göre kadrosunu neredeyse tamamen değiştirdi. Mental olarak Fenerbahçe gibi sadece sahada oynanmayacak bir karşılaşmada bu durum takımı nasıl etkiler?
Galatasaray birbirini tamamlayan oyuncuları bulmayı başardı. Gomis ilk geldiğinde "Marsilya'daki oyuncu grubu şu an için Galatasaray'da yok. Galatasaray doğru takviyeleri yapmaz ise, Gomis Swansea performansı sergileyebilir" demiştim. Östersunds maçları, bahsettiğime en yakın örnekti. iyi ve birbirini tamamlayan oyuncular transfer etmişseniz, uyum sorunu adında, suni bir gündem ile tanışmazsınız.

- Son olarak, karşılaşmanın hakemi konusunda ilginç iddialar vardı. Bu iddialarla ilgili ne dersin? Galatasaray yönetimi masa başında da güçleniyor mu sence?
Bu tip iddialar, benim gündemimde yer kaplamıyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0