Gomis'in formu ve forvet rotasyonu..

Sezona fırtına gibi giriş yapan Galatasaray'da en iyi performanslardan birini de Bafetimbi Gomis gösteriyordu. Galatasaray'ın 3.bölgede yaptığı presle takım oyununa katkısı, Sırtı dönük oyunuyla yaptığı servisler, Garry Rodrigues ile uyumu, yaptığı boş koşularla açtığı alanlar ve gol sevinciyle taraftarın gözdesi olmuştu. Galatasaray'ın gün be gün düşen formu Gomus'e de etki etti ve Gomis'in de formu düşmeye başladı.

Gomis şu anda 18 gole ulaşmış durumda ancak son Sivasspor maçındaki performansı tartışma konusu haline geldi. Üstüne bir de 4 aydır maaşını alamadığı için Kayserispor maçında oynamadığı iddiası ortaya atılınca taraftarın da tepkisini almaya başladı, Fransız futbolcu. Peki gerçekten Gomis formsuz mu yoksa Galatasaray'ın oynadığı oyun mu Gomis'i formsuz gösteriyor?

Gomis'in form durumunu tartışmadan önce şuna bir açıklık getirmek gerekiyor. Gomis iyi bir bağlantı oyuncusu değil, bu sebeple ceza sahası ve çevresinden uzakta top aldığında takım oyununa katkısı düşük olacaktır. Gomis'den savunma arkasına koşu yapmasını beklemek de yanlış olur. Fiziksel durumu itibariyle Gomis'in dripling yapamayacağı da aşikar. Uzun top attığınız zaman indirip takımın çıkması için zaman kazandıracak bir isim de değil. Bunları göz önüne aldığımzda Bafetimbi Gomis futbolcu profili itibariyle tam bir ceza sahası golcüsü. İyi bir bitirici mi tartışılabilir ama ceza sahası içinde topla buluştuğunda muhakkak etkili olmayı başarıyor. Bu sebeple Gomis'in oynadığı her maç etkili olmasını bekliyorsak Gomis'i mutlaka ceza sahası içinde topla buluşturmak gerekiyor. Galatasaray kendi kalesinden ne kadar uzakta oynarsa Gomis'in performansı da bu ölçüde yukarıya doğru hareketlenmeye başlıyor. Gomis'in etkisiz olduğu tüm maçlara bakın hepsinde muhakkak topla ceza sahasından çok uzakta buluşmuştur. Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş, Sivasspor, ilk Östersund maçı hepsinde topu rakip kaleden çok uzakta aldı ve hepsinde çok etkisiz bir oyun oynadı. Bu sebeple ben Gomis'in formsuz olduğunu düşünmüyorum. Sadece Galatasaray'ın Gomis'e uygun oynamadığı kanaatindeyim.

Buna itiraz olarak şunu söyleyenler olabilir. "Bizim her maç Gomis'e uygun oyunu oynamamız, her maç oyunu rakip alana yıkmamız mümkün değil", bu doğru bir itiraz olacaktır muhakkak. Burada da forvet rotasyonu yani sadece Eren Derdiyok devreye girmeye başlıyor. Eren, futbolcu profili olarak Gomis ile farklılıkları çok olan bir futbolcu. Eren, Gomis'e oranla hava toplarında daha etkili. Örneğin Sivas deplasmanında Gomis değil de Eren olsaydı eminim ki Galatasaray biraz daha iyi oynardı. Galatasaray uzun topların çoğunu rakibine kaptırdı. Eren çoğu hava topunu kaybetmez, topu indirip takımın öne çıkmasını sağlayabilirdi. Sezonun ilk yarısında Trabzonspor deplasmanında Igor Tudor'un yaptığı Gomis-Eren değişikliği yerden yere vurulmuştu ama Tudor haklıydı. Gomis o maç yokları oynadı sebebi ise tamamen yapabildikleriyle alakalı.

Galatasaray dar bir forvet rotasyonuna sahip ancak rotasyondaki isimlerin farklı tarzda olması bir avantaj. Bu rotasyonun doğru kullanılması halinde iki isminde formunun yukarıda kalacağını düşünüyorum. Burada Galatasaray teknik heyetinin yapacağı maç analizleri muhakkak çok büyük önem taşıyacak. Örneğin Galatasaray muhtemelen Başakşehir maçında rakip ceza sahasına önümüzdeki Antalyaspor maçındaki kadar yakın olamayacaktır. Bu sebeple de Gomis'in performansı düşüş gösterebilir. Galatasaray teknik heyetinin forvet tercihini maç maç bakıp buna bağlı olarak tercih yapmasının en doğrusu olduğunu düşünüyorum.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0