Derbi Özel | Kurgulardaki farkın en önemli noktası, oyunun merkezi..

Kurgularda farklılığın başladığı noktaya geldik.. Orta saha kurguları her iki takımında çok farklı. Fenerbahçe kağıt üstünde 4-2-3-1 gibi gözükse de 3'lünün ortasındaki isim olan Guilano'yu bir orta saha oyuncusundan ziyade ikinci bir forvet olarak görüyoruz bu sebeple Fenerbahçe'yi değerlendirirken orta saha kurgusunu kağıt üstüne de görünenin aksine 4'lü bir yapı şeklinde değerlendirmek gerekiyor. 

Fenerbahçe'de geçen hafta bu 4'lü kurguda sol kanatta Aatıf, orta sahadaki ikilisinde Mehmet Topal-Josef sağ kenarda ise Dirar'a şans verdi. Derbide ise Aatıf'ın yeri hariç diğer bölgelerde Aykut Kocaman'ın yine aynı isimlere şans vereceği konuşuluyor. Fenerbahçe'nin 2-3 sezondur en büyük problemi nedir diye sorulsa cevap kesinlikle orta sahadaki ikilisi olurdu. Topal-Josef ikilisi birbirine fazlaca benzeyen isimler. İkisinin de en iyi olduğu rol 3'lü orta saha kurgusunda savunmanın önünde tek başına oldukları rol. Lakin Aykut Kocaman ve önceki teknik direktörler ikisini bir arada kullanıyor. Sezon başında Josef de Souza iki ceza sahası arasında gidip gelen bir isim gibi kullanmaya çalışırken sezonun ikinci yarısında Mehmet Topal'ı daha çok bu şekilde kullanmaya başladı. Lakin burada şöyle bir sıkıntı var: Mehmet Topal bu rolü tam olarak yerine getirebilecek bir isim. Fenerbahçe'nin orta sahasında topu yönlendirecek futbolcu eksikliği de yine göze çarpıyor. Hücuma çıkarken Mehmet Topal ya da Josef topu kullanmakta sorun yaşıyorlar ve Fenerbahçe, rakip savunmaları yerleştikten sonra ancak hücumda topu kullanmaya başlıyor. Bu sebeple kontra-ataklarının çoğu sekteye uğruyor. Kontra-ataklarını engelleyen başka bir unsur da Fenerbahçe orta sahasında topu kullanırken karar verme konusunda zayıf oyunculardan kurulu olması. Dirar, Aatıf, Josef, Topal çoğu topu kullanırken yetersiz kalıyorlar. Fenerbahçe orta sahasında oluşan başka bir eksiklik ise top Fenerbahçe'de iken hücumda etkili olamayışı. Aykut Kocaman eğer Mehmet Topal'ı bir 6 numara gibi kullanıyorsa Topal iki stoperin arasına girip oradan top almaya çalışıyor. Bu sebeple orta sahadaki pas istasyonuna birisinin daha dahil olması gerekiyor. Ön taraftan bir oyuncu gelip top almaya çalıştığında ise bu kez hücum hattı zayıf kalıyor. Ayrıca orta sahadaki kurguda hiçbir isimden forvetteki isimleri destekleyecek delici koşu gelmiyor. Orta sahanın kenarlarında ise Dirar'ın Fenerbahçe'nin presine katkısı sebebiyle takım savunmasında önemli. Keza Aatıf da bu konuda baya yardımcı oluyor. Lakin Aatıf yerine Mehmet Ekici'nin oynayacağı söyleniyor. İşin savunma kısmında Fenerbahçe'nin orta sahası top rakipteyken stoperlerin arasına fazlaca gömülmeye başlıyor ve ikinci topları rakipler kolay şekilde toplayabiliyor. Josef de Souza'nın rakibini sindirmek adına yaptığı ufak temaslar Galatasaray gibi kolay sinebilen bir takım adına avantaj gibi duruyor.

Galatasaray ise 3'lü bir orta saha kurgusu tercih ediyor. Fernando'nun sakatlığından ötürü savunmanın önünde Donk, önlerinde ise sağ iç Belhanda ve sol iç olarak Selçuk İnan görev yapıyor. Belhanda'nın top taşıyabilme ve pres yeteneği bu 3'lü kurgunun işlemesini sağlayan unsur. Lakin Belhanda'nın, 18 ve çevresine yaptığı koşu sayısı oldukça az. Şut kullanmaması rakipler adına şutunu riske edip pas kanallarını kapatmasına sebep oluyor. Ayrıca Belhanda'nın mental olarak sorunlu biri. Çok çabuk sinirlenebiliyor. Kırmızı kart riski her daim var. Galatasaray hücumda beklerini öne atıp Donk'u stoperlerine yakın kullanıyor. Eğer Donk konsantrasyonu düşük olursa büyük bir sorun oluşturabiliyor. Galatasaray önde pres yaptığı zaman da aksamaya sebep oluyor ve Galatasaray orta sahasının kolay delinmesine sebebiyet verebilir. Galatasaray adına başka bir sorun ise Selçuk'un fiziksel durumu ve yaşı. Selçuk tecrübe olarak yeterli olabilir ancak fiziksel olarak çok yetersiz olduğu kanaatindeyim. Geçen hafta Konyaspor maçında topun Galatasaray'da kalmasını sağlayan en büyük unsurdu. Hücumda Gomis'in yanına koşu yapılması isteniyor ancak bu konuda fazlaca yetersiz kalıyor. Fatih Terim geldikten sonra Galatasaray önde pres yaparken yerleşiminin daha iyi. Fatih Terim orta sahadaki ikilisinden birini stoperlere baskı yapması için yolluyor ve Galatasaray 4-4-2 gibi dizilmeye çalışıyor.

Futbolda en önemli bölgenin orta sahalar olduğu ortada.. Derbinin kilidini de iki teknik direktörün bu bölgedeki tercihleri belirleyecek. Aykut Kocaman'ın elinde işin savunma kısmında iyi ancak hücumda top kullanamayan bir orta saha mevcut. Fatih Terim'in elinde ise pek alternatifi olmayan, kolayca sinebilen, her daim kart riski olan ancak daha dengeli bir orta saha var. İki takımın orta sahasından birini tercih etmek istemezdim. Çok fazla sorunlara sahip olan orta sahaların derbide neler yapacağı herkesin kafasında soru işareti..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0