Dört Köşe | ''Feghouli, derbi için en kritik isim.''

FCN Blog'un kendine has konsepti olan Dört Köşe'de bu hafta mynet.com spor editörü Egemen Yıldırım ile Fenerbahçe derbisini konuştuk. 

Sonda soracağımı başta sorayım. Sence Galatasaray, Kadıköy'deki galibiyet hasretini dindirebilir mi yani o sene bu sene mi?
İlk kez Frank Rijkaard’ın komutasındaki 2009/10 sezonu Galatasaray’ı bizlere ‘O sene bu sene’ dedirtmişti. O dönemin sonrasında taraftar, defalarca kez bu cümleyi kurarak başladı derbi haftasına ama sonu hep hüsranla bitti. En çok yaklaşılan 17 Mart 2012’deki derbide, bu kez üst direk ‘O sene bu sene’ cümlesini taca attırdı. Ben de şahsım adına o sezondan beri hiç umut beslemeden bekledim Kadıköy’deki derbi haftalarını. Bu sene de aynı düşüncem. 

Saha içi noktasına baktığımızda, Galatasaray’ın artılarının daha fazla olduğu bir derbi olması gerekiyor Cumartesi günü ancak Kadıköy’de Galatasaray, Türkiye standartlarının üstünde kadro ve oyun anlayışıyla çıktığı maçlarda bile ‘O sene bu sene’ mottosunu sonuca yansıtamadı. Bu nedenle ben derbiyi, hiçbir toz pembe tablo oluşturmadan ve umutlanmadan oynuyorum kafamda. Yanılmayı tabi ki canı gönülden istiyorum. 

Sence her iki takımda da derbinin kilit oyuncuları kim olur?
Galatasaray için bence Feghouli, derbi için en kritik isim. Muhtemelen Hasan Ali Kaldırım’ın savunacağı sağ kanatta hızı ve yaratıcılığı ile hem Gomis’e pozisyon hazırlanması hem de Fenerbahçe savunmasının dengesini bozması açısından Galatasaray’ın maçı içi gidişatına direkt etki edecektir. Feghouli dışında, fiziken diri Fenerbahçe orta sahasına karşı Selçuk ve Donk’un direnç gösterip ayakta kalması da mühim bir nokta.

Fenerbahçe için en önemli isim Giuliano. Hücum opsiyonlarının tamamı Giuliano üzerinden şekillenecek Fenerbahçe’nin ve onun formu, Fenerbahçe açısından belirleyici olacak. Galatasaray’da formda bir Fernando sahada olsaydı Fenerbahçe’ye daha çok arıza çıkarabilirdi ama onun olmayışı ve Donk ile Selçuk’un nispeten yumuşak oluşu, Giuliano için avantaj olacaktır. Eğer Alper Potuk 11 oynarsa, Giuliano’dan sonra hücumda en etkili isim o olacaktır. 

Belhanda kolay kart görebilen bir oyuncu bunu Antalyaspor maçında da gördük. Derbinin de çok gergin bir ortamda oynanacağını düşündüğümüzde sence Belhanda bu maçı kırmızı kart görmeden tamamlayabilir mi? 
Benim hafta başından beri Galatasaray’da kırmızı kart görmesini beklediğim iki isimden biri Belhanda. Mental olarak bazen hiç beklenmedik zaaflar gösterebiliyor (Antalya maçı en net örnek). Eğer ortam gerilirse ki hiç az ihtimal değil, Belhanda’nın sakin kalıp kalamayacağını kestirmek güç. Fatih hoca gerekli uyarıları maçtan önce mutlaka yapmış olacaktır fakat bu uyarıların maçta etkili olup olmayacağını kestirmek güç. 

Fenerbahçe sahasında en çok gol yiyen 4. takım konumunda. Galatasaray'a baktığımızda da ligin en golcü takımı. Bu bağlamda düşündüğümüzde Fenerbahçe'nin savunması ile Galatasaray'ın hücum hattı arasında nasıl bir düello olur? 
Bu rakam, bana kalırsa maçta çok önem arz etmeyecek ancak bazı noktalara değinmek şart;

Fenerbahçe, merkez orta sahası yaratıcı oyunculardan kurulmadığı için ya Giuliano’ya öyle ya da böyle topu göndererek, ya beklerini oyun içine sokarak ya da Fernandao’ya uzun top oynayıp dönen topları yakalayarak oyunu yönlendiriyor. Burada Galatasaray’ın yapması gereken, rakip yarı sahada hem yakın hem de uzak mesafede baskı uygulamak ve hataya zorlamak. Özellikle 1. ve 2. bölgede Fenerbahçe’nin ciddi anlamda teknik beceri eksikliği yaşadığını düşünürsek, Galatasaray’ın yapacağı baskı gol bulma anlamında belirleyici olacaktır. 

Yukarıda da belirttiğim gibi Feghouli’nin performansı önemli. Keza Belhanda’nın oyun içinde kalma süresi ne kadar fazla olursa, gol bulma açısından o kadar önemli. Oyundan düşen Belhanda’nın zararı büyük oluyor Galatasaray’a. 

Fenerbahçe ligin fizik olarak en diri ve duran topları en iyi değerlendiren takımı. Sezon başından beri Galatasaray’ın en zayıf olduğu noktada Fenerbahçe’nin bu kadar iyi olması, ciddi bir tehlike. Galatasaray’ın özellikle orta sahada kaptıracağı toplar, önde oynama isteği göz önünde bulundurulduğunda arkada ciddi boşluklar yaratacaktır. Bu bölgeyi değerlendirecek ismin Giuliano olduğunu düşünürsek Galatasaray’ın topa sahip olup oyunu yönlendirmesi ve hücum-savunma geçişlerini dengeli ve takım halinde yapması gerekir. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0