Önlenemeyen Yükseliş: Garry Rodrigues

Fatih Terim’in Galatasaray’ın başına geçeceğini öğrendiğimiz dakika takımdaki bazı isimlerin form durumlarında artış olacağını öngörüyorduk. Fatih hoca 3. döneminde kenara köşeye itilen Melo, Engin, Emre, Aydın, Semih, Hakan gibi oyunculara seviye atlatmış ve bu isimlerin 2011-2012 sezonu şampiyonluğunda büyük rol oynamasını sağlamıştı. Fatih Terim’in geldiği gün, mevcut Galatasaray kadrosunda seviye atlamaya müsait futbolcuların varlığı, taraftarın heyecanlanması adına büyük bir sebepti. Gerçek potansiyelini yakalamasını beklediğimiz isimler içerisinde Belhanda, Badou, Feghouli ve Donk başı çekiyordu. Özellikle Badou Ndiaye’den tüm spor camiasının ümidi vardı.

Tartışmalar bu isimler etrafında dönerken bir çoğumuzun yedekten öteye gidemeyeceğini düşündüğümüz, Tudor döneminde de oyuna genellikle sonradan giren Garry Rodrigues, Fatih Terim ile inanılmaz bir yükseliş grafiği yakaladı.  Garry Rodrigues bu sezon 24. hafta itibariyle 7 gol 9 asist yapmış durumda. Fatih Terim’in Galatasaray’daki 4. döneminin ilk maçı olan Göztepe maçından bugüne kadar ise Garry Rodrigues 6 gol atıp 5 de asist yaptı. Bu rakamlar Terim dönemindeki skora katkısının %68.75 olduğunu gösteriyor. Ayrıca Garry Rodrigues bu dönemde ligdeki 8 maçta sadece Galatasaray’ın yokları oynadığı Sivas deplasmanında skora etki edemedi. Kısacası bu performansının sürekliliğini de sağlamış gibi duruyor. Garry Rodrigues’in bu yükselişini anlamak için Galatasaray’a gelmeden önce nasıl bir profile sahipti önce oraya bakmak gerek.


PAOK GÜNLERİ: KANATTA PARLAYAN YILDIZ
Garry Rodrigues’in profesyonel futbolla tanışması 22 yaşında gerçekleşiyor. Bu döneme kadar Hollanda amatör liglerinde top koşturan Garry Rodrigues, PAOK’a gelene kadar sekiz takım değiştirdi. Yeşil Burun Ada'lı kanat oyuncusunun asıl çıkış yaptığı yer ise PAOK oldu. PAOK’da önce daha sonraları Galatasaray’da da buluşacakları Igor Tudor yönetiminde çalıştı. Garry Rodrigues Galatasaray’a yükselmesini sağlayan performansını ise Vlademir Ivic yönetiminde 4-3-3’ün sol kenarında oynadığı dönemde gösterdi. 

Ivic özellikle Avrupa Ligi’nde oynadıkları Fiorentina maçlarında 4-3-3’ün sol kenarında kullanarak Garry Rodrigues’den çok iyi bir verim aldı. PAOK bu maçlarda takım olarak topun arkasına geçti ve Fiorentina’yı merkeze yönlendirip burada kazanılan topları ise Campos ve Rodrigues ile buluşturarak kontra-ataklar üzerinden rakibini vurmuştu. Rodrigues’in yıldızlaştığı bu maçta PAOK sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir galibiyet almış ve Garry Rodrigues’in en önemli özelliğini daha net görmemize sebep olmuştu, dribling.. 

Rodrigues çok iyi bir dripling özelliğine sahip ve PAOK gibi hücumlarını kenarlar üzerinden kontra-ataklarla yürüten bir takımda yıldızlaşması muhtemeldi. Galatasaray’a gelirken ise PAOK’ta bulduğu açık alanları burada bulamayacağı için zorlanabileceği bekleniyordu. PAOK’un lig maçlarında ise rakipler alan daralttığında Garry topu kullanma konusunda sorunlar yaşayan bir isimdi. Tercihleri çok sorgulanıyordu. Rakipler ikili şekilde kenarda alan daralttığında, hücumu Rodrigues üzerinden kurgulamak, takımın tıkanmasına sebep oluyordu. Ayrıca PAOK 4-2-3-1 gibi dizildiğinde  Garry Rodrigues'in savunma zaafları ön plana çıkıyordu. Bu sürede savunmaya yardım getirme konusunda sıkıntı yoktu ama kolay geçilebilen, pozisyon bilgisi düşük bir futbolcu izlenimi verdi.

Rodrigues hemen hemen her Afrikalı futbolcu gibi oyun bilgisi yetersiz bir isim. 4-3-3 gibi bir düzende öndeki 3’lünün kanatlarında oynayan oyuncuların skor katkısı yüksek, forvetin boşalttığı alanlara giren ve forvetine yakın oynayan isimler olması beklenir. PAOK döneminde bu tarz bir kanat oyuncusundan ziyade ayağı çizgiye basan, eski tip kanat futbolcusu izlenimi vermişti Rodrigues. Topla ceza sahasında buluştuğunda ise son vuruşlarındaki yetersizlik göze çarpıyordu.

GALATASARAY GÜNLERİ: İLK DÖNEM
Tudor yönetiminde Garry Rodrigues'i zaman zaman 3-4-3’ün veya 3-5-2’inin kenarlarında gördüğümüz dönemlerde oldu. Bu bölgelerde oynadığında da kenara inme yeteneği sayesinde yeterli bir performans gösterdi ancak yukarıda bahsettiğim savunma zaafları yine baş gösterdi. Sol veya sağ kanat beki oynadığında da Garry Rodrigues adına en iyi dizilimin 4-3-3 olduğu göze batıyordu. 4-3-3’ün sol kenarında oynadığında sağ ayaklı olmasına rağmen yine çizgiye inip tek topta orta yapabilmesi belki de onun en büyük artılarından bir tanesi. Galatasaray’ın başka bir sol kenarı olan Yasin Öztekin örneğin bu özelliğe sahip değil ve sol kenarda koşu yoluna atılan bir topu sağ ayağına almadan orta yap(a)mıyor. Bu da rakip savunmanın yerleşmesi, kademelerin oluşması anlamına geliyor. Bu yüzden Rodrigues’in tek topta sol ayağıyla yaptığı ortalar çok değerli.

Karakterine de değineyim; öğrenmeye aç, kendisini geliştirmek isteyen, idmanları seven bir oyuncu. Kısa sürede takıma uyum sağlayacak ve Galatasaray'da başarılı olacaktır.. - Igor Tudor
Galatasaray’a transfer olduğu gün -ki Galatasaray o dönem 4-2-3-1 şeklinde dizilerek oynuyordu ve kadrosu bugüne göre zayıftı- henüz bu seviyenin bir oyuncusu olduğunu söyleyemezdiniz. 26 yaşındaydı ve gelecek adına bir yatırım gözüyle de bakılmıyordu. İyi bir yedek olabilirdi belki ancak Galatasaray’ın o dönemi göz önüne alındığında bir kanat oyuncusu alması ve bu ismin takıma net şekilde katkı yapmaması büyük bir hataydı. 

Transfer olduğunda Garry Rodrigues, Galatasaray’daki ilk sezonunda beklenilen gibi bir performans gösterdi. Riekerink ile sadece 2 maça çıktı. Bu maçlarda Galatasaray klasik 4-2-3-1 gibi dizildi ve Garry Rodrigues sol kanat olarak görev aldı. Bu 2 maçın ardından ise Galatasaray’da teknik direktör değişikliği oldu. 2015-2016 sezonunda PAOK’da teknik direktörlüğünü yapan Igor Tudor, Galatasaray’ın başına geçti ve onu kalan 15 maçta Galatasaray’ı pek çok düzende sahaya sürerken gördük. Zaman zaman 4-4-2 zaman zaman 3-4-3 veya 3-5-2, zaman zaman ise 4-2-3-1. Garry Rodrigues de bu arayış dönemi içinde pek bir varlık gösteremedi. Oyun bilgisi düşük, kararları genelde yanlış, son vuruşları yetersizdi. Sezon bittiğinde Bruma’nın ayrılığı kesinleşmişti ve Garry Rodrigues bu açığı kapatamazmış izlenimi verdi. Gelecek sezon planlamasında Bruma yerine bir veya birkaç isimin transfer edilmesi beklentisine girdik.


Garry Rodrigues'in istatistikleri. Kariyeri boyunca geçirdiği en iyi sezon.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0