Önlenemeyen Yükseliş II : Garry Rodrigues

GALATASARAY GÜNLERİ: TUDOR ETKİSİ
Galatasaray yaz transfer dönemine girdiğinde Tudor yönetiminde kadroda büyük bir operasyona başladı. Podolski, Sneijder, Bruma, Sabri, Hamit gibi artık statikleşen futbolcular ile yollarını ayırdı. Yerlerine ise Gomis, Belhanda, Mariano, Badou gibi daha hareketli futbolculara yöneldiler. Galatasaray geçen sezon daha topa sahip olmaya odaklı, oyunu kontrol eden ancak hücumları kalitesiz, pres yapamayan bir takımdı. Yeni gelen isimlerle oyunun değişeceği aşikardı. 

Tudor yönetiminde lige harika bir giriş yaptı Galatasaray. Tudor bu süreçte takımı 4-1-4-1 gibi dizerken 3. bölgede yoğun bir pres uygulatıyordu. Bunu sağlayan etmenlerden biri de kenarlarda Tolga ve Garry Rodrigues gibi proaktif isimlerin olmasıydı. Peşinden gelen dönemde yaşanan sorunlardan biri de buradaydı aslında. Tolga sakatlandı, Garry Rodrigues ise Feghouli yerine tercih edilmeye başlandı. Bu dönemde Galatasaray’ın ilk 7-8 haftadaki gibi pres yapamadığını gördük. Bu konudaki önemli faktörlerden biri, rakiplerin artık daha ciddi ekipler olmasıydı. Ancak diğer bir etmen ise Garry gibi Tolga gibi fizik gücü yüksek olan isimlerin ilk 11’de yer bulamamasıydı. Rodrigues’in bu dönemde takım savunmasına presle ne kadar yardımcı olabileceğini gördük.

İşin hücum kısmında ise PAOK günlerinden çok farklı bir şekilde Garry Rodrigues sağ kenarda tam bir çizgi oyuncusu olarak görev yapıyordu. Mariano ile yakaladıkları uyumdan sonra Galatasaray’ın hücumlarının sağ kenar üzerinden yürüdüğünü gördük. Mariano da bu yakaladıkları uyuma dikkat çeken bir açıklama yaptı. Ayrıca Mariano'nun hücumda devamlılığı sağlayabilmesi adına zaman zaman Rodrigues geride kalarak Brezilyalı'nın boşalttığı alanları kapatabiliyordu.
Garry Rodrigues ile yakaladığımız uyumda aynı dili konuşmamız önemli. Bu bize çok büyük bir avantaj sağlıyor. - Mariano
Tudor yönetiminde 2017-2018 Galatasaray
İlk 8 haftadan sonra ise Garry Rodrigues yedek oturmaya başladı. Galatasaray ciddi rakiplerle oynarken Igor Tudor bir arayış içine girdi. Savunmadan pasla çıkamama sorununun baş göstermesi ile Tudor’un 3-4-3 ve 3-5-2'ye geçiş yaptığını gördük. Rodrigues bu 3’lü savunma düzeninde 2015-2016 sezonunda olduğu gibi kanat beki olarak görev yapmaya başladı. O dönemde Rodrigues adına en iyi mevki burasıydı. Savunma anlamında kendisini geliştirmişti, çizgiye inebiliyordu. Türk Telekom stadında Gençlerbirliği maçında sağ kanat beki olarak Mariano oynarken, sol kanat beki olarak Rodrigues'i görüyorduk. Lakin ilerleyen haftalarda Garry Rodrigues ilk 11’de yer bulamadı. Bu konuda Tudor’u suçlamak yersiz olurdu çünkü Rodrigues de takım gibi düşüş yaşıyordu. Galatasaray’ın savunmadan çıkamama sorununa çözüm olarak sol bek oynayıp oynayamayacağını dahi konuştuk.

GALATASARAY GÜNLERİ: TERİM SONRASI
Yeni Malatyaspor karşılaşması sonrası Galatasaray’da yine teknik direktör değişikliği yaşandı. Igor Tudor ile yollar ayrılırken hiç beklenilmeyen bir anda efsanevi isim Fatih Terim'in Galatasaray’da 4. dönemine başladığı duyuruldu. Fatih hoca, Göztepe karşısına 4-1-4-1 gibi dizilerek takımını sahaya sürdü. Bu bir bakıma Fatih Terim’in niyetini belli ediyordu. Rodrigues o maçta sakatlanıp oyundan erken çıkmak zorunda kalsa da 1 golle takımına skor olarak katkı yapmıştı. Golü hatırlatmak gerekirse, Gomis sırtı dönük oyunda Rodrigues'i top ile buluşturdu ve Rodrigues'i kaleciyle baş başa bıraktı. Göztepe maçında Fatih Terim’in Gomis’in rolünü değiştirmesi, Hollanda asıllı kanat için de önemli bir hamleydi.
Fatih Terim yönetimindeki 2017-2018 Galatasaray
Sivas maçı ise Galatasaray adına kırılma noktası oldu. Galatasaray’ın topu yönlendirmede büyük sıkıntılar yaşadığını gördük. Bu maç belki de Belhanda’nın öneminin farkına varılmasına sebep oldu. Sivasspor mağlubiyetinin ardından Fatih Terim kupadaki Atiker Konyaspor, ligdeki Antalyaspor maçlarında 4-1-4-1 ile sahaya dizildi ve bu maçlar Galatasaray'ın arayış döneminde en doğru yolu bulduğu izlenimi veren maçlar oldu. Konyaspor maçında Rodrigues oyuna 74. dakikada girdi yeri sol kenardaydı bu kez. 16 dakikalık kısa sürede 1 gol attı. Bu maçta attığı gol Rodrigues adına değişiminde başladığını gösteriyordu. Gomis’in şutu kaleciden dönerken tamamlayan Rodrigues oldu. Garry Rodrigues’i bu maça kadar bu alanlara girerken pek görememiştik. 

Antalyaspor maçında ise Galatasaray’ın 2. golünde Garry Rodrigues inanılmaz bir asiste imza attı. Kendi yarı sahasından başlayıp antrenmanda bir slalom yapıyormuşçasına Gomis’e asisti hazırladı. Bu maçta asisti daha çok konuşuldu ama Rodrigues’in değerlendirmedikleri daha mühimdi. Göztepe maçıyla birlikte rolü değişen Gomis’in sırtı dönük oyunuyla pozisyonlar buldu. Gomis’in boşalttığı alanlara girdi ancak skor üretemedi. Bir kenar forvetten ne bekleniyorsa çoğunu yapmaya çalıştı. Oysa biz Antalyaspor maçına kadar Garry Rodrigues’i daha çok çizgi oyuncusu olarak gördük. Bu maçlar bu sebeple çok daha mühimdi. 


Galatasaray’ın mağlup ayrıldığı Kasımpaşa karşılaşmasında Fatih Terim bizlere Garry Rodrigues için hazırlanan bir set olduğunu daha net gösterdi. Galatasaray topu sağ tarafta çevirdiği sırada Garry Rodrigues’i sağ kenardaki bu paslaşmadan uzak tutup Gomis’in değişen rolüyle buralarda pas istasyonu olduğu topun hızlı şekilde Garry Rodrigues’e dönüp bu set üzerinden pozisyonlar bulduğunu gördük. Garry Rodrigues'in attığı gol de benzer şekilde geliştiğini söyleyebiliriz. 


Galatasaray bir sonraki hafta Bursaspor maçına Belhanda’nın dönüşü hariç aynı düzen ve aynı kadro ile sahaya çıktı. Galatasaray’ın ilk golünde asisti yapan isim Garry Rodrigues oldu. Rodrigues, Bursaspor'a karşı Kasımpaşa maçında attığı gole benzer bir set hücumda topu tamamlayamadı ancak devamında asisti Gomis’e yaptı. Rodrigues asisti yaparken ilk pozisyondaki koşusu yine bir kenar forvet koşusuydu. Yıldızlaştığı bu maçta golünü ise yaptığı pres sonrası temiz bir ayak içiyle bitirdi. Gomis’e yaptığı ikinci asist ise önceden de gösterdiği çizgiye inme becerisinin ürünüydü.





KANAT OYUNCUSUNDAN KENAR FORVETE
Garry Rodrigues değişim geçirmeye başladı ve bunu başarabilirse rakipler adına tahmin edilmesi daha zor olan bir futbolcuya dönüşecek. Hali hazırda her iki kenarda da çizgiye inme gibi bir becerisi var ve şu an oyununa içeri kat etme özelliğini de eklemeye çalışıyor. Bu değişim ve iyi performansındaki en önemli etken; Fatih Terim’in saha içerisinde Rodrigues’i kalabalıktan uzaklaştırması.. Garry Rodrigues dar alanda oyun bilgisi sebebiyle yanlış kararlar verebilen bir futbolcu. Bir teknik direktör bir futbolcuya oyun bilgisini çok fazla geliştiremeyebilir ancak onu doğru şekilde kullanırsa çok daha fazla verim alabilir. Rodrigues’i kalabalıktan uzaklaştıktan sonra karşısındaki rakibi 1v1 yakalayabileceği setler kurulmuş durumda. Dripling yeteneği sayesinde 1v1 yakalanması rakip adına çok büyük bir sıkıntı.

Rodrigues’in performansındaki değişimin diğer bir unsuru da Gomis’in değişen rolü ve oyun zekası. Gomis, Tudor döneminde daha çok bir bitirici rolü üstlenirken bugün ise sırtı dönük top tutup topu yönlendirmeye çalışan bir pas istasyonu. Rodrigues’in Göztepe maçında attığı goldeki sırtı dönük oyunu uzun zamandır görmediğimiz türdendi. Sezon başında Tolga Ciğerci 6 gollük beklenilmeyen bir performans göstermişti. Bu gollerin çoğunu Gomis’in boşattığı alanlara girip buralardan çıkartmıştı. Rodrigues henüz buralardan gol çıkarmayı başaramadı ancak bu bölgelere dadanmaya başladı.
Galatasaray'ın sağ kenardan yaptığı hücumlardaki yerleşimi
Garry Rodrigues tüm spor camiasının beklentisini aşan bir performans gösteriyor. Fatih Terim’in etkisinin hissedildiği en net isim ancak hakkında hala soru işaretleri mevcut. Galatasaray’ın fikstürü sebebiyle ciddi bir rakiple karşılaşmaması bir soru işareti. Galatasaray’a karşı daha iyi alan daraltan takımlara karşı ne yapacağı da hala soru işareti çünkü Rodrigues’in performansının yukarı çıkmasını sağlayan durum alanlar bulabilmesi. Fatih Terim ile birlikte bir evrim geçirmeye çalışıyor ancak yaşı itibariyle kenar forvete ne kadar dönüşebilir bu da başka bir sorun. Takım savunmasındaki zaaflarını çalışkanlığıyla örtüyor. Bu sebeple birkaç sene sonra bu özelliğini kaybederse neler olur bilinmez. Oyun bilgisinin iyi olmayışı daha üst seviyelere çıktığında neler yapabilir konusunda da soru işaretleri barındırıyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0