ÖZEL | ASY Arena'nın çatısı para kazandıracak!

Galatasaray'da uzun süredir merakla beklenen Genel Kurul bugün gerçekleştirildi. Bir önceki başkan Dursun Özbek'in ibra edilip - edilmeyeceği akıllarda büyük bir soru işareti olurken, Yönetim Kurulu tarafından oldukça önemli bir proje resmen duyuruldu. Mustafa Cengiz yönetimi tarafından resmen açıklanan projede Ali Sami Yen Arena'nın çatısına solar paneller yerleştirilecek ve stadyumun iç elektrik ihtiyacının yanı sıra Galatasaray Spor Kulübü enerji üretip, satacak.

Galatasaray'da mevcut yönetim kulübe yeni gelir kapısı yaratmanın yollarını ararken, ASY Arena'nın dış cephesi başta olmak üzere bir çok alternatifi değerlendirmeye almış durumda ancak bu proje hem kulübe para kazandıracak, hem de ekstra gelir kapısı yaratacak. 2011 yılından itibaren ASY Arena'da maçlarını oynayan Galatasaray, stadyumun enerji tarafında özel sektörde serbest tüketici konumunda. İstanbul'un Avrupa yakasında enerji dağıtım şirketi olan BEDAŞ'ın dışında FINA Elektrik ile sözleşmesi bulunan Galatasaray'ın stadyum ve çevresinde kullandığı enerji ihtiyacının yıllık bedeli 1.2milyon TL'yi buluyordu.

Galatasaray yönetimi yeni gerçekleştireceği proje kapsamında Zorlu Enerji'nin yapacağı ve 2.4milyon Dolar'la finanse edeceği bir sisteme geçecek. Türkiye'nin en önemli yenilenebilir enerji kaynakları şirketlerinden birisi olan Zorlu ile birlikte çalışacak olan kulübümüz, ASY Arena'nın çatısına 2.4MWp gücünde güneş panelleri yerleştirecek. Toplamda %80 performans verimliliği ile güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirecek olan solar sistemin maliyeti Zorlu Enerji tarafından karşılanırken, tesis kurucusu tarafından EBRD-TURSEFF kredisi ilk yıl ödemesiz ve 5 yıl vadeli olmak üzere faizsiz bir şekilde finanse edilecek. ASY Arena'nın çatısına kurulacak olan solar sistemin yıllık üreteceği enerji miktarı 2.8GWh olurken, kulübün mevcut durumda yıllık tükettiği enerji miktarı 0.8GWh olarak bulunuyor. Tüketilen enerji üretilen enerjiden mahsup edildiğinde geriye kalan 2GWh'lık enerji Galatasaray Spor Kulübü'ne yıllık 1 milyon TL civarında bir gelir sağlayacak. Peki nasıl?

Galatasaray Spor Kulübü mevcut durumda stadyumun çatısına yerleştireceği solar paneller ile üreteceği güneş enerjisini ilk olarak iç kullanımında değerlendirecek. Mahsuplaşmanın ardından geriye kalan kısım ise yenilenebilir enerji kaynakları yönetmeliğinde yer alan maddeye göre yapılacak protokol kapsamında tek seferde minimum 30, maksimum 49 yıl olmak üzere devlet tarafından "satın alma garantisi" veriliyor. Bahse konu süreç sona erdiğinde, sözleşmenin yine aynı şartlarda yenilenmesi mümkün. Üretilen enerjinin devlet tarafından satın alınırken birim fiyatı 10.2 cent olarak hesaplanıyor, ki bu rakam sabit kur üzerinden değil güncel kur üzerinden ödeniyor. Tüm rakamlar afaki olarak hesaplansa bile bugünkü kur üzerinden Galatasaray yıllık 1 milyon TL olmak üzere, minimum protokol imzaladığı varsayıldığında 30 milyon TL'lik bir gelirin sahibi olacak. Aynı zamanda yıllık 1.2 milyon TL değerindeki enerji bedelinden de kurtulmuş olacak ve yine minimum protokol esas alındığında buradan da 36 milyon TL tasarruf etmiş olacak.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ülke olarak üzerinde çok ciddi yatırımlar, atılımlar yaptığımız bir alan ve Galatasaray Spor Kulübü bu alanda enerji üreten ilk spor kulübü olacak. Tasarruf miktarı ve elde edilecek öngörülen gelir düşünüldüğünde 66milyon TL gibi müthiş bir rakamın artıya geçmesi de söz konusu.. Camiamıza hayırlı olması dileğiyle. Emeği geçenlere ve düşünenlere teşekkürler, tebrikler!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0