Süper Lig: Kazanmak isteyen Galatasaray..

Süper Lig'de geçtiğimiz hafta Gençlerbirliği karşısında aldığı mağlubiyet sonrasında liderliği emaneten Başakşehir'e bırakan Galatasaray, evinde oynadığı karşılaşmada baştan sona üstün bir oyun ortaya koyarak liderliği geri aldı. Rakibi karşısında sezonun en iyi maçlarından birisini çıkartan Galatasaray'a galibiyeti getiren goller Mariano ve Serdar Aziz'den gelirken, konuk ekibin ilk yarıda kalemize isabetli şutu yoktu.

Kadrolar ilk geldiğinde Fatih Terim'in Donk ve Denayer sürprizlerini gördük. Kadroyu gördüğümde Fatih Terim'in idealist tavrından vazgeçip rakibe göre kadro çıkarmayı öykünmüştü. Başakşehir'in 2-0 yenildiği Fenerbahçe maçını örnek almıştı belli ki.. Galatasaray'ın kupadaki Konyaspor maçından beri süre gelen bu zamanda 4-3-3 şeklinde dizildiğini gördük. Donk ve Fernando tercihleri ile 4-2-3-1'e geçiş yapacağının işareti oldu. Fatih Terim, Başakşehir'in baskıdan çıkamama probleminin farkındaydı ve takımından da önde baskı isteyeceği aşikardı. Abdullah Avcı'nın bu sezon geriden kısa pasla çıkma konusunda takıntılı davrandı. Fenerbahçe maçının ilk yarısında bu ısrarı bariz bir mağlubiyet verdi ama ikinci yarıda da bu ısrarından vazgeçmemişti. Bu maçta da Galatasaray'a karşı aynı şey de ısrar etmesi maçın kilidi olacaktı.  Maçın başında Başakşehir'in geriden kısa pasla çıkma vazgeçtiğini belli etti. Adebayor'a atılan uzun topları indirmesi ve Arda'nın da Adebayor'a yakın olması gerekmekteydi. Fatih Terim ise bu uzun atılacak toplardan sonra ikinci topları almak adına  Donk-Fernando orta sahasına yöneldi. Babacan'ın attığı uzun topları da Galatasaray savunması da özellikle Serdar Aziz pek bırakmadı. Adebayor'un en pasif kaldığı Galatasaray maçında Serdar Aziz'in payı çok büyük oldu. Özellikle ikili mücadelelerde fizik dezavantajına rağmen hiç yenilmedi. Kolay kolay pozisyon hatası da yapmadı. 

Fatih Terim'in yine rakibe önlem almak adına yaptığı diğer bir hamle ise sağ stoperde hantal Maicon yerine çabukluğu en büyük artısı olan Denayer idi. Mariano'nun savunma zaafları artık hepimizin malumu Fatih Hoca ilk geldiği dönemde buraya Linnes'i tercih ederek önlem almaya çalışmıştı. Linnes'in savunması aman aman iyi değil ama Linnes, Mariano'ya göre daha tempolu ve geriye daha çabuk dönebiliyor. Bu maçta daha da fazla önlem almayı tercih etti. Fernando'yu merkezde sağ iç olarak gördük. Bunun sebebi de yine Mariano'nun açıklarını kapatma adınaydı. Fernando da Donk da sağ ayaklı oyuncu. Fernando'nun ayakları Donk'a göre iyi olduğunu göz önüne aldığında topa sahip olunan bir oyunda Donk'u sağ iç de daha rahat edeceği aşikardı. 

Fatih Terim bu önlemleri alırken hücumda işler yolunda gitmedi. Geriden pasla çıkmayı tercih etti ancak Donk ve Fernando topu çıkarma konusunda sorunlar yaşattı. Zaten Süper Lig'de stoperlerin oyun kurulumuna pek bir katkısı yok. Galatasaray da bu tabuyu yıkabilmiş değil. Oyunu orta saha oyuncularının kurması gerekiyordu ancak Galatasaray'da Donk ve Fernando pek yanaşmadı topla oyuna. Belhanda'nın çokça geriye gelip driplingle top çıkarmayı çıkartmayı başarabildi. Yine başka bir çözüm ise Mariano'nun sağ kenardan packing pasları ile oyunu biraz olsun kurmayı başarabildi. Başakşehir'in Mariano'ya bir önlem almak yerine onu topu ulaştaracak Denayer'e baskı yapıp topu ayakları sorunlu olan Serdar Aziz'e yönlendirdi. Galatasaray'ın hücumu Serdar ile başlatması çoğu kez kötü sonuçlandı. 

Galatasaray topu savunmadan hücum bölgesine taşıması bir sorundu ancak daha büyük bir sorun ise hücumda sayıca eksiklik oldu. Ceza sahası ve çevresinde sadece Feghouli, Gomis ve Garry vardı. Belhanda geriden topla çıkarma işiyle uğraşıyordu, Fernando ve Donk ise buralara gelen bir oyuncu profiline sahip değillerdi. Bir de bunlara Feghouli'nin top almaya bile yeltenmeyen oyunu eklenince Hücumda olabildiğince kısır olan bir Galatasaray gözlerden kaçmadı. Oyun olabildiğince kısırdı. Fatih Terim'in savunma önlemleri işe yaradı ancak hücum tamamen bireysel becerilere kalmış durumdaydı. İkinci yarıda golün ardından Fatih Terim yine önlem almaya devam etti. Merkezde tam olarak hazır olmayan Fernando yerine Tolga'yı sürdü ve hemen ardından takımı 5-4-1 şeklinde yerleştirdi. Donk'u sağ stoper, Serdar'ı ise sol stoper olarak görevlendirdi. Bunların açıklarını kapatması adına ise aralarında en çabuk olan isim olan Denayer'i koydu. Golün ardından Başakşehir uzun toptan vazgeçip kısa pasla hücuma çıkmayı tercih etti. Galatasaray ise 3.bölgede pres yerine prese 2.bölgede başladı. Merkezde pozisyon aidiyeti düşük olan Tolga ile mücadele gücü yüksek olsa da merkezde 2 oyuncundan biri olması zor olan Belhanda'nın kalması bir sorun olacak gibiydi ancak ikisi de defolarını pek açık etmediler. 

MAÇIN ADAMI: MARIANO
Mariano'nun maç boyunca belki iyi bir oyun oynamadı ama Başakşehir maçında inanılmaz yararlı oldu. Galatasaray savunmadan çıkamama problemi yaşarken çözüm oldu. Topu dripling ile taşıdı, packing pasları ile topu ön tarafa rahatça taşıdı. Savunma zaaflarını ise bu maçta pek göstermedi. Elia'nın sezonun ilk yarısında şov yapmıştı ama dün hiç şans tanımadı. Özellikle golden sonra hiçbir şekilde geçilmedi ve oyunu rahatlatan isim oldu. Maçın adamı için Serdar Aziz de yazılabilirdi ancak Mariano'nun oyununa ve attığı gole haksızlık etmiş olurdum.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0