Süper Lig: Terim'in şok pres tercihi, domine edilen oyun..

Süper Lig'de sezonun 27.haftasında Galatasaray evinde Trabzonspor ile karşı karşıya geldi. Galatasaray maç öncesinde kart cezalısı Fernando dışında eksik bulunmuyordu. Trabzonspor cephesinde ise ciddi bir eksik bulunmuyordu. Maç öncesinde Galatasaray 1 maçı eksik şekilde 54 puanla Başakşehir'in galibiyeti sonrası 2.sıraya düşmüştü. Trabzonspor ise 42 puanla 5. sırada yer alıyordu. Galatasaray'ın şampiyonluk yolunda kalan 8 maçın içinde 3 tane çok önemli gösterilebilecek maçı bulunuyordu. Bunlardan biri de Trabzonspor karşılaşması..

Bu çok önemli 3 maç içerisinde ilkinde Galatasaray sahaya geçen haftaki Fenerbahçe oranla iki değişiklikle başladı. Cezası biten Mariano, Linnes yerine ilk 11'de yer bulurken cezalı Fernando yerine ise Ryan Donk şans buldu. Maç öncesinde Trabzonspor'un kadrosunu gördüğümde ön bölgedeki 4'lüden hiçbiri pres yapabilen isimler değildi. Kenarlarda oynayan Yusuf ve Abdülkadir ise bekini takip eden kenar oyuncusu değil. Ayrıca ikisi de net bir kenar oyuncusu da olmadığından Trabzonspor'un topa hakim olması şarttı. Oyunu 3.bölgede oynamaları gerekliydi lakin bu oyunu oynamaya orta sahası pek müsait değildi. Kucka-Okay ikilisi pres yetenekleri, fiziksel üstünlükleri iyi olan bir ikili ancak topla ilişkileri oldukça kötü. Fatih Terim ise Kucka ve Okay ikilisinin topla ilişkisinin zayıf olmasını kullanmak adına ön alanda yoğun bir pres yaptırdı.

Fatih Terim'in yaptırdığı şok presi somutlaştıracak olursak şöyle iki görselde daha net görülecektir..
Bu pozisyonda Onur yan topu kolayca aldı ve hemen oyunu kurmaya çalıştı ancak topla buluşan Okay, ön alanda bulunan Burak Yılmaz'a uzun oynamak zorunda kaldı. Burak zaten halihazırda ofsaytta olduğu için top kolaylıkla yeniden Galatasaray'ın ayağına geçti ve hücum sürekliliği sağlandı.

Yine Galatasaray'ın kaybettiği top sonrası yaptığı şok pres. Bu pozisyonda da Periera uzun oynamak zorunda kaldı ve top yine Galatasaray'a geçti. Bu sebepten kaynaklı Galatasaray'ın maç özelinde savunmadan çıkarken genelde uzun topu tercih etti. Topun düştüğü alanda ise şok prese başlayıp Trabzonspor'u olabildiğince hazırlıksız yakalamaya çalıştı ve başarılı oldu. Fatih Terim'in bu planı 2. golün oluşmasındaki etkenlerden biriydi.

Galatasaray hücumlarını sağ kenar üzerinden geliştirirken amaç Mariano'ya alan açmak ve onu koşturmaktı. Bu sebeple Mariano'yu pek çok kez farklı alanlara deplase olurken gördük. Mariano'nun half space kullandığı aşağıdaki görsel bunu somutlaştıran bir örnek.

Bu pozisyonun devamında Mariano boş alana koşu yaptı. Galatasaray çoğu hücum organizasyonu bunun üzerinden işledi. Futbolcuların yerleri değişse de genelde kullanılan yerleşim bu oldu.

Galatasaray top rakipteyken ise 4-4-2 gibi bir düzende yerleşti. Belhanda ve Gomis stoperlere baskı yaparken Donk ve Selçuk merkezi kapatıyordu. Bu yerleşimi Fatih Terim geldiğinden beri kullanmaya çalışan bir Galatasaray gördük.

Galatasaray bunları yaparken Trabzonpor ise tek bir planı vardı. 2.bölgede kazanılan topları Burak Yılmaz'ın savunma koşularıyla ödüllendirmek. Fatih Terim bunu iyi analiz etmiş olacak ki Burak Yılmaz maç boyunca ofsayttan çıkamadı. Ofsayt rekoru kırmış olabilir. Trabzonspor'un yine yaptığı hatalardan biri de çok kötü alan paylaştılar. Top Galatasaray'dayken alanı daraltmak yerine olabildiğince geniş tuttular. Galatasaray'a baskıyı kırdığı her an devasa alanlar buldu. Aşağıdaki görseller yine bunu destekler nitelikte.

Galatasaray yukarıdaki örneklere benzer alanları çokça bulabildi. Trabzonspor'un her dakika taktiksel anlamda ne kadar yetersiz olduğunu kanıtlıyordu. İkinci yarıya Trabzonspor daha hareketli başladı. Topa daha çok sahip oldular. Ön alandaki 4'lüsü biraz olsun pres yapmaya başlayıp orta sahası da bunu destekleyince Dame N'Doye değişikliğine kadar Galatasaray'ı zorlayabildiler. Takım boyları biraz daha kısaldı. Lakin dakikalar 55'i gösterirken Rıza Çalımbay savunmada Hubocan'ı oyundan alırken N'Doye oyuna sürdü. N'Doye sol kenara koyup Mariano'nun zaafından yararlanmak isteyeceğini düşünürken N'Doye sağ kenara geçti. Galatasaray'ın zaaflarını örten bir hamle daha geldi. Stopere ise Okay geçti.. Ersun Yanal'ın gidiş sürecinde Okay'ın stoper oynaması etkili olmuştu. Rıza hoca da benzer bir tercihte bulundu. Önliberolar için stopere çevirmeye çalışılsa da çoğu bu bölgede başarısız oluyor.

Dame N'Doye değişikliği sonrası Trabzonspor merkezde Kucka'yı tek bıraktı pek çok anlamda.. Topu kaybettikleri anda reaksiyon verebilen tek oyuncu olarak kaldı. Bundan Galatasaray çok güzel faydalandı. Tempoyu istediği gibi belirledi, istediği zaman pozisyon buldu. İstediği zaman topu çok iyi dolaştırdı. Trabzonspor maç boyunca tek pozisyonunu İkinci yarının başında 51.dakikada Yusuf ile bulabildi. Trabzonspor'un dün daha net görüldü ki nitelik anlamında eksikleri hem kenar yönetimi hem de kadro olarak eksik. Dün Galatasaray bu kadar baskın olmasındaki en büyük etken iki teknik direktör arasındaki fark idi.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0