Şampiyonluğun 21 Faktörü

Zorlu geçen bir sezonun ardından şampiyonluk ipini göğüsleyen takımımız, aynı başarıyı 21. defa gerçekleştirdi. Şampiyonlar, arkalarında her zaman hikayeler bırakır ve bu başarıların önemli faktörleri vardır. Galatasaray da bu sezon gerçekten gerek çok ufak nüanslar, gerekse oldukça büyük faktörlerin etkisinde şampiyonluğa koştu. Takımımızın 21. şampiyonluğunun 21 faktörünü A'dan Z'ye sıralanacak şekilde sizler için derledik.

1) 6'da 6'nın Etkisi
Şampiyonluğa koşan takımlar elbette sezon içinde önemli performanslar sergiliyor fakat özellikle bu sezon gibi puan farkının yakın gittiği sezonlarda son dönemeci kayıpsız atlatmak çok önemli. Sezon boyu deplasman sıkıntısı çeken takımımız son 3 deplasmandan zaferle ayrıldı. Totalde gelen 6 maçlık galibiyet serisi ise, tabiri caiz ise şampiyonluğun anahtarı oldu.

2) Abdürrahim Albayrak
Galatasaray'ın en ilginç karakterlerinden birisidir Abdürrahim Albayrak. Çeşitli yönetimlerde gördük kendisini. En bilinir özelliği futbolcular ile kurduğu iletişim olsa gerek. Florya içi motivasyonda Fatih Hoca ile etkin rol oynuyor. Albayrak, yönetimlerde bulunduğu 5 sezonda 5 şampiyonluk yaşamış. Muazzam bir istatistik. Kendisi bu sezonun da yeni yönetimi ile beraber kuşkusuz önemli faktörlerinden biri oldu.

3) Arda Turan'ın Alınmaması
İlginçtir fakat, taraftarı bir şekilde birleştiren efektlerden biri oldu. Arda, camianın yetiştirdiği değerli üyelerden biri iken gerek yersiz medyatik tavırları, gerek ise iyi yönetemediği kariyeri ile birçok taraftarın sevgisini yitirdi. Geldiğini düşündüğümüz senaryoda takım dengelerini bozabilecek bir yapıda olduğunu kabul edersek bu transferin gerçekleşmemesi de endirekt olarak şampiyonluğa katkıda bulundu.

4) Bafetimbi Gomis
Sezonun gol kralı olmakla kalmadı, Süper Lig tarihinin bir sezonda en fazla gol atan yabancı oyuncusu ünvanını da ele geçirdi. Sezona harika giren Gomis, çıkan olumsuz söylentilere rağmen işini yapmaya devam etti. Taraftarı sevdi, taraftar da onu sevdi. Kaçırdığı üç penaltıya rağmen şampiyonluk maçında sorumluluk almaktan kaçınmadı ve rekoru getirdi. Gomis, 75 golün 29'una direkt olarak imza atarak bize büyük katkı sağladı.

5) Fatih Terim
Anlatmaya kelimeler yetmiyor. Söylentilerin arttığı zamanlarda hiç beklenmedik bir anda gelen "Nerede kalmıştık..." tweeti ile güneş gibi doğdu günlerimize. Fatih Hoca, kötüye giden atmosferi bir anda değiştirdi, birliği ve beraberliği sağladı. Kazanan karakter. 8.5 senenin 7 senesi şampiyonluk. İmparator, saha içi ve saha dışı faktörleri oldukça iyi yöneterek şampiyonluğun belki de en önemli faktörü oldu.

6) Fernando Muslera
Muslera takıma 2011'de katıldı. Mondragon'dan sonra hasret kaldığımız iyi kaleci formunu bulmuştuk. Muslera sezon başında çok saç baş yoldurdu. Yan toplardaki vasat performansı, refleks zayıflıkları derken gözden düşmeye başlarken imdadına Taffarel yetişti. 180 derece dönüşle kariyerinin en iyi performanslarından birini çıkartan file bekçimiz özellikle hayati kurtarışları ile takımımıza puanlar hediye etti desek yanlış olmaz.

7) Fernando Reges
Orta sahada güvenilir bir orta saha kavramını Melo ile iyi oturtmuştuk. Melo gittikten sonra, Selçuk İnan'ın da çalkantılı performansı sebebi ile orta sahada dikişi tutturamamıştık. City tecrübesi olan Fernando, ikinci yarıda biraz daha beklentinin altına düşse de ligin ilk yarısında gösterdiği performansla gözlerimizin pasını sildi ve şampiyonluk için katkı veren isimlerden oldu.

8) Garry Rodrigues
Tudor'un takıma kazandırdığı isimlerden olan Garry, Bruma'nın gidişinden sonra atletik yapısı ile bizi heyecanlandıran bir kanat oyuncusu oldu. İyi oyununa rağmen Tudor döneminde bence hak ettiği süreyi bulamayan oyuncu yine Fatih Terim dönemi ile formunu maksimuma çıkartanlardan. Garry'nin gollere direkt ve endirekt katkıları tartışılmaz.

9) Igor Tudor
Seveni var, sevmeyeni var. Fakat mantıklı bakmak gerekirse, Galatasaray'daki o beklenen kadro kıyımını gerçekleştiren adam oldu. Doğru veya yanlış, şampiyonluğa giden kadroyu kuran da kendisi oldu. Sezonu oldukça başarılı açan takımı bir anda ivme yitirmeye başlamıştı. Üstüne büyük maçları kazanamayan yönetimi ve bu maçlardan sonra takındığı tutum kısa sürede üzerinin çizilmesine yol açtı. Yine de, bu şampiyonluktaki katkısını göz ardı edemeyeceğimizi düşünüyorum.

10) Kongre (Olağanüstü Seçim)
Dursun Özbek, Galatasaray camiasının artık illallah ettiği bir isimdi. Mali tabloların çürümüşlüğü, sportif başarısızlıklar derken kendisinin de tekel yaklaşımı bizleri bezdirdi. Bu bağlamda kongrenin önemi büyüktü. Bir baskın seçimle tekrar seçileceğini ümit eden Özbek'i, Fatih Terim hamlesi dahi kurtaramadı. Ağırlık gençlerden oluşan muhalif kesim, büyük cesaret gösteren Mustafa Cengiz yönünde oy kullanınca yeni başkan belli oldu. Başkan "İnan Edin Şampiyon Olacağız" sloganı ile geldi. Bu değişim kuşkusuz bir birliktelik sağladı. Bu da önemli bir faktördü.

11) Mariano (vs. Başakşehir)
Mariano, sağ bekte uzun yıllardır beklenilen o etkiyi veren oyuncu oldu. Bir ara kadrodan kopukluklar yaşasa da, en önemli maçlardan biri olan Başakşehir maçında enfes bir gol ile kilidi açan isim oldu. Sırf o gol bile Mariano'nun şampiyonluk etkisi için yeterdi.

12) Mustafa Cengiz - İnan Edin!
Galatasaray'da her sezon bir hikaye, bir slogan bırakıyor. Mustafa Cengiz sosyal medya tutumu ile eleştirdiğim bir başkan olsa da ateşten gömleği korkmadan giymesi, kritik noktada sorumluluk alması, kendisinden önce alınmış bir kararla gelen Fatih Hoca'ya rahat çalışma ortamı sağlaması çok önemliydi. Uefa'ya ayrı bir başlıkta değineceğiz. Sloganı olan "İnan Edin Şampiyon Olacağız" ile de akıllara kazınan sezonun mottosunu yine kendisi belirlemiş oldu.

13) Ryan Donk
Donk, bu listeye gireceğini baştan söyleseler güleceğimiz bir isimdi belki de. Adını dahi unuttuğumuz orta saha oyuncusu Fatih Terim'den sonra adeta başkalaşım geçirdi. Orta sahada oldukça başarılı bir performans sergileyerek Fernando'nun yanına oldukça güvenilir bir partner oldu. Fatih Hoca'nın dokunuşu ile şampiyonluk yürüyüşünde önemli katkıda bulundu.

14) Serdar Aziz
Serdar, Bursa'dan geldiğinde birçokları için zaten bugünleri görecekti. Kendisine güvenenleri bu sezon yanıltmamak için kolları sıvadı. İki kulvarda da oldukça stabil ve başarılı performans sergilerken gerek Maicon gerek Denayer ile savunmada kritik hamlelerin ismi oldu. Öte yandan kaptanvari duruşu ile de gelecek sezonlara sinyal çaktı. Sezon içerisinde yaşadığı sakatlığa rağmen tüm sezonu sakat sakat oynadı, sezon sonunda da elmacık kemiğinden bıçak altına yatacak. Şimdiden geçmiş olsun Serdar, gelecek sene sana daha fazla ihtiyacımız var!

15) Sinan Gümüş (vs. Alanyaspor)
Yine tek bir hamle ile listede yer bulanlardan. Şampiyonluk kilidinin önemli ölçüde çözüldüğü maç Alanya maçı oldu. Son dakikada Sinan'ın ayağından gelen mükemmel gol, bugün bizi şampiyon yapan güveni veren puanları getirdi. Sinan da, bulunduğu her sezonda sürekli katkı sağlamasa da birkaç dokunuşla adından söz ettirmeye devam etti.

16) UEFA'ya Yapılan Savunma
Dursun Özbek yönetiminde UEFA'dan başımız bir defa yandı. Bir ikincisi için kapıya dayandıklarında hepimizi korku sardı. Mustafa Cengiz yönetimi aslında bu konuyu ilk sıradan önem listesine alan bir projeydi, o gözle bakmak lazım. Oldukça da başarılı oldular, biz de Özbek yönetiminin UEFA'ya hiçbir somut proje sunamadığını anlamış olduk. UEFA'dan gelen iyi haberler bizi daha çok kenetledi, nihayetinde şampiyon olarak özlediğimiz Şampiyonlar Ligi kapısını da tekrar açmış olduk.

17) Taraftar
Kuşkusuz Galatasaray'ın başarısında sefasını en çok çeken nasıl taraftar ise, başarısızlığında ve kötü gününde de cefasını yine taraftar çekiyor. Bu sezon önemli katkılarda bulunup stadyumu dolduran taraftarlarımız şampiyonlukta çok önemli rol oynadı. Ki bu bize göre değil, Fatih Terim ve tüm takıma göre de değişmeyen bir olgu olarak sezon hatırası içine yerleşti.

18) Ali Sami Yen Arena
Aslında evimizin havasını tarif etmek için fazla söze gerek yok. İçeride oynanan 17 maçın 16'sında galibiyetle ayrılan takımımız iç saha performansı ile şampiyonluk yolunda oldukça başarılı bir performans gösteren takımımız için Ali Sami Yen müthiş bir itici güç, bunu reddetmek suç olur.
19) Yellow Friday
Yeni yönetimin ilk hamlelerinden biriydi. Kara Cuma'dan esinlenilen bir isimle Yellow Friday adı altında, hem sıcak nakit akışı sağlayacak bir proje hem de GSStore ürün stoğunu rahatlatmak adına yapılmış bir hamleydi. Bunun çok ötesine geçti, Cuma ile kalmayıp hafta sonu dahil indirimli ürünler rafları süsledi. Bizlere de irili ufaklı destek olmak kaldı. Bu bir alışveriş ve pazarlama projesinden öte, camianın kenetlenmesi için araç oldu. Bunu şampiyonluk yolunda atlamamak gereken kilit hamlelerden sayabiliriz.

20) Younes Belhanda
Yine oldukça tartışmalı bir isim. Kadroya katıldığında Sneijder ile kıyaslanmaktan performansına bakılmayan Faslı, oyun içinde görünmeyen kahramanlardan oldu. Bunu da oyunda bulunmadığı maçlarda anladık. Oyunda olmadığı zaman girilen kısır döngü bu sezon Belhanda'nın takım içi rolünü bizlere kanıtlar nitelikte. Nitekim asist bazlı performansı oldukça başarılıydı ve defansif yönüyle de önemli bir rol oynadı.

21) Yuto Nagatomo
Çoğu oyuncudan bahsedip Yuto'yu atlamak olmazdı. Bölgesinde yeterli verim alınamayınca kadroya devre arasında dahil olan Japon futbolcu 4 ayda kendini sevdirdi. Oyun olarak da beklenilenden daha fazlasını vererek iyi bir futbol ortaya koydu, çok takdir topladı. Takımımızın da Asya ile bağlarının aslında çok önemli bir pazar oluşturabileceğini bizlere tekrar hatırlatan Yuto, muhtemelen önümüzdeki sezon aramızda olmayacak olsa da bu sezon için kilit adam oldu.

Benim görüşümden sezonun 21 faktörü bu şekildeydi. Şahsi bir görüş olduğu için atlanılan önemli faktörler olması mümkün.. Kadroda bulunan ve maçlarda forma giyen oyuncuların hepsi katkıda bulundu fakat ekstra işler yapan oyuncuları bu listeye dahil ettim. Eğer sizin de önemli olduğunu düşündüğünüz faktörleriniz varsa paylaşmayı unutmayın.

Not: Listede katkısı bulunan Burak Eren'e teşekkür ederim.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0