Tesadüf değil, neredeyse bir gelenek!

2 sezonluk aranın ardından Şampiyonlar Ligi'ne geri dönen Galatasaray, grubunun ilk maçında evinde Lokomotiv Moskova ile karşılaşacak ancak merak edilen konu, savunma tandeminde Serdar Aziz'in yanında kimin oynayacağı? Kasımpaşa karşısında kusursuza yakın bir performans sergileyen Ozan Kabak'ın durumu merak konusu olurken, teknik direktör Fatih Terim ve Galatasaray camiası için aslında genç bir oyuncunun A takımda olduğu ilk sezonda Şampiyonlar Ligi'nde forma giymesi pek yabancı bir durum değil.. Hatta bu durum hem kulüp, hem de Fatih Terim için neredeyse bir gelenek! 

Teknik direktörlük kariyerinde Galatasaray'da ilk kez 1996 yılında görev yapan teknik direktör Fatih Terim önemli bir gençleşme hamlesinin başlamasını sağladı. Terim'in ilk sezonunda 16 yaşındaki Emre Belözoğlu'nun yanı sıra 19 yaşındaki Ceyhun Eriş, 20 yaşındaki İlyas Kahraman ve Alp Küçükvardar takım rotasyonunda yer alan genç isimlerin başında geliyordu. O sezon içerisinde Romanya'dan transfer edilen ve gösterdikleri başarılı performansla dikkat çeken Adrien Ilie ve Iulian Filipescu'nun da yaşlarının 22 olduğunu belirtmekte fayda var. 

1997/98 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim'in kadrosunda yer alan genç isimler dikkat çekiyordu. 17 yaşındaki Emre Belözoğlu, 19 yaşındaki Mehmet Bölükbaşı, 20 yaşındaki Fatih Akyel ve Ceyhun Eriş kadronun en küçük isimleri olarak dikkat çekerken Şampiyonlar Ligi arenasında 20 yaşındaki Fatih Akyel, ilk onbirde düzenli olarak forma şansı buldu. 17 yaşındaki Emre Belözoğlu ise grubun 4. maçında 5 Aralık 1997 tarihinde oynanılan ve 2-0 kazandığımız Sparta Prag karşılaşmasının 85.dakikada oyuna dahil olarak ilk kez Avrupa deneyimi yaşıyordu. 

1998/99 sezonunda teknik direktör Fatih Terim önderliğinde Şampiyonlar Ligi'nde yer alan Galatasaray'ın kadrosunda yer alan yeni genç isimler ise Faruk Atalay, Kerem İnan ve Alper Tezcan oluyordu ancak bu isimler oldukça kaliteli isimlere sahip olan rotasyon içerisinde Şampiyonlar Ligi'nde forma şansı bulamadı. Tıpkı, 1999/00 sezonunda kulüp tarihinin en büyük başarılarına imza atan kadroya altyapıdan yükselen ancak forma şansı bulamayan (şuan U21 takımımızın teknik direktörü) Ceyhun Müderrisoğlu yada Gürol Azer gibi genç oyuncuların olduğu gibi.. Kopenhag'da elde edilen tarihi zaferin ardından İmparator'un yolları Galatasaray ile kısa bir aradan sonra yeniden buluşmak üzere ayrılacaktı.

Galatasaray teknik direktörü kariyerinde ikinci kez Galatasaray'ın başına geçtiğinde takvim yaprakları 2002 yılını gösteriyordu. 2002/3 sezonunda altyapıda forma giyen Sabri Sarıoğlu'nu üst takıma taşıyan İmparator, aradan geçen bir sezonluk serüvenin ardından 2003/4 sezonunda Şampiyonlar Ligi kadrosuna o dönem 19 yaşında olan Sabri Sarıoğlu'nu yazmaktan imtina etmedi. Genç oyunculara verdiği önem ve onlara verdiği şanslarla bilinen Fatih Terim, genç oyuncusunu sezon genelinde sahaya sürdü. Şampiyonlar Ligi eleme turu kapsamında 27 Ağustos 2003 tarihinde oynanılan CSKA Sofya karşılaşmasında ilk onbirde sahaya çıkan Sabri Sarıoğlu, devam eden sekansta grup aşamasında oynanılan 6 maçın 5'inde ilk 11'de sahaya çıktı ve 90 dakika sahada kaldı. Juventus, Real Sociedad ve Olympiakos karşısında maç tecrübesi kazanan 19 yaşındaki oyuncu, aralıksız olarak 13 sezon Galatasaray forması giydi. Sezon sonuna doğru görevden ayrılan Fatih Terim'in bir sonraki dönüşü ise 2011 yılında olacaktı.

2011 yılında gerçekleşen seçim sonrasında başkanlık koltuğuna oturan Ünal Aysal'ın ilk icraati teknik direktör Fatih Terim'i yeniden ait olduğu yuvasına döndürmekti. Galatasaray'da üçüncü macerasına başlayan İmparator, sezon sonunda ülke tarihine damgasını vuracak bir şampiyonluğa da imza atacaktı. Ancak sezon içerisinde yaşanan bazı sıkıntılar, İmparator'un yeni bir genç oyuncuyu Türk futboluna kazandırma geleneğini sürdürmesini sağladı. Şampiyonluk yolunda 20 yaşındaki Semih Kaya'yı savunmanın göbeğine yerleştiren Fatih Terim, bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi arenasında da Semih Kaya'ya forma vermekten çekinmedi. Manchester United, Braga ve Cluj'la birlikte H Grubu'nda yer alan Galatasaray'da savunmanın tandeminde kadroya yazılan ilk isim Semih olacaktı. Çeyrek finalde Real Madrid'e elenen takımın bir parçası olan Semih Kaya neredeyse tüm maçlarda ilk 11'de yer alıyor ve 90 dakika sahada kalan isim oluyordu. Ayrıca, aynı sezonlarda rotasyonun bir diğer parçası olan genç oyuncu Emre Çolak da zaman zaman forma şansı bulmaya devam ediyordu.

2017 yılının son günlerinde kariyerinde dördüncü kez Galatasaray'ın teknik direktörü olarak koltuğa oturan Fatih Terim, ilk kez devre arası göreve gelmesinin yanı sıra "en anlamlı şampiyonluğum" diyerek adlandırdığı lig şampiyonluğuna da imzasını bırakıyordu. Ancak kendisine ait geleneğini sürdürerek.. Göreve gelir gelmez, genç oyuncuları zaman zaman kadroya alan İmparator, şampiyonluk yarışının kızıştığı haftalarda da genç oyunculara maç kadrosunda yer veriyordu. Ligin 33.haftasında, Malatyaspor karşısında elde edilen farklı skorun ardından maçın son dakikalarında Ali Sami Yen Arena'ya alkışlarla yeni bir isim ayak basıyordu: 2000 doğumlu Ozan Kabak.. Bu kısa maceranın ardından 2018/19 sezonunda 28 kişilik oyuncu listesine 8 genç oyuncu bildiren İmparator, son olarak takım savunmasında yaşadığı bazı sıkıntılardan dolayı 18 yaşındaki stoperi Kasımpaşa karşılaşmasında ilk 11'de sahaya sürdü. Şimdi ise rakip, Şampiyonlar Ligi'nde grubun ilk maçında Lokomotiv Moskova ve genç oyuncu kuşkusuz formanın bir numaralı adayı.. Ozan'ın bu maçta ilk 11'de başlaması halinde teknik direktör Fatih Terim kendisine ait olan geleneği sürdürmeye devam etmiş olacak.

Fatih Akyel dahil olmak üzere İmparator'un sahaya sürdüğü 5 oyuncunun 4'ünün savunma oyuncusu olması ise, 16 yıllık futbolculuk kariyerini savunma oyuncusu olarak oynayan Fatih Terim için büyük bir tesadüf olsa gerek..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0