*Guess, who's back?

Geçtiğimiz sezon şampiyon olarak ait olduğu yere, Şampiyonlar Ligi'ne geri dönen Galatasaray, bu kupada toplamda 15. kez mücadele edecek. Salı günü gruptaki ilk maçına çıkacak olan Cimbom, teknik direktörü Fatih Terim önderliğinde 8. kez bu organizasyonda sahaya çıkıyor. Galatasaray daha önce İmparator ile ön eleme turlarıyla birlikte çıktığı 41 Şampiyonlar Ligi maçında 16 galibiyet, 7 beraberlik ve 18 mağlubiyet aldı. Bu karşılaşmalarda rakip kalelere 58 gol atan Galatasaray, kalesinde ise 68 gol gördü.

1997-1998: 4 PUANLA SONUNCULUK 
Fatih Terim önderliğinde Ligde şampiyon olan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda İsviçre ekibi Sion'u iki maçta da 4-1'lik skorlarla geçerek Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasına yükseldi. Gruplarda Borussia Dortmund, Parma ve Sparta Prag ile A grubunda eşleşen Galatasaray, grubu topladığı 4 puanla son sırada tamamladı. Ali Sami Yen'de Sparta Prag'ı 2-0 yenen Cimbom, İtalyan ekibi Parma ile de 1-1 berabere kaldı. Grupta oynadığı maçlarda 4 gol atan Galatasaray, kalesinde ise 11 gol gördü.

1998-1999: SİSTEMİN AZİZLİĞİNE UĞRAMAK 
Fatih Terim önderliğinde ligde üst üste 2. şampiyonluğunu kazanan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme turunda Hollanda ekibi Grasshoppers ile eşleşti. Ali Sami Yen'de oynanan ilk maçı 2-1 kazanan Cimbom, deplasmanda oynana maçı da 3-2 kazanarak grup aşamasına yükseldi. Gruplarda Juventus,  Athletic Bilbao ve Rosenborg gibi güçlü ekiplerle B grubunda eşleşen Galatasaray, oldukça başarılı bir performansa imza atsa da o dönemki formattan dolayı gruptan çıkamadı. Ali Sami Yen'de Athletic Bilbao ve Rosenborg'u yenen Galatasaray, Juventus ile oynadığı iki maçta da berabere kaldı ve toplam 8 puan topladı. Averaj ile grubu ikinci sırada tamamlayan Galatasaray, o dönem tek takımın gruptan çıkması nedeniyle ikinci olmasına rağmen Şampiyonlar Ligi'ne veda etti. Cimbom grupta oynadığı maçlarda rakip kalelere 8 gol atarken, kalesinde de 8 gol gördü.

1999-2000: UEFA KUPASI'NA UZANAN YOLCULUK
Türkiye Ligi'ne ambargo koyan ve üst üste üçüncü kez şampiyon olan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda Rapid Wien ile eşleşti. Deplasmandaki ilk maçı 3-0 kazanan Galatasaray, Ali Sami Yen'deki maçı da 1-0 kazandı ve gruplara adını yazdırdı. Şampiyonlar Ligi H Grubunda Herta Berlin, Milan ve Chelsea ile eşleşen Galatasaray, sonu UEFA Kupası'na gidecek bir maceraya başladı. Şampiyonlar Ligi'ne Herta Berlin beraberliği ile başlayan Galatasaray, Milan ve Chelsea yenilgileriyle son 2 maç kala gruptan çıkma şansını kaybetmişti. Almanya'da Herta Berlin'i 4-1 yenen Cimbom, Ali Sami Yen'de müthiş bir geri dönüşe imza atarak Milan'ı 3-2 mağlup etti ve topladığı 7 puanla UEFA Kupası'na kaldı. Fatih Terim'in komutasında UEFA Kupası'nda müthiş bir performansa imza atan Galatasaray, namağlup şampiyon oldu ve adını altın harflerle tarihe yazdırdı.

2002-2003: HAYAL KIRIKLIĞI
Ligde şampiyon olarak 3. yıldızı takan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ne grup aşamasından katıldı. Gruplarda Lokomotiv Moskova, Barcelona ve Club Brugge ile eşleşen Galatasaray, gruplara Rusya deplasmanında Moskova'yı 2-0 yenerek 3 puanla başlasa da hayal kırıklığına imza atan bir performans gösterdi. Cimbom grupları 4 puanla sonuncu sırada tamamladı. Gruplarda 5 gol atan Galatasaray, kalesinde ise 10 gol gördü.

2003-2004: SON MAÇTA ÜST TUR KAÇTI 
Ligi 2. sırada tamamlayan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda CSKA Sofya'yı her iki maçta da 3-0 ile geçerek gruplara adını yazdırdı. O sezon maçlarını Olimpiyat Stadı'nda oynayan Galatasaray, D grubunda Juventus, Real Sociedad ve Olympiakos ile eşleşti. Olympiakos ve Juventus'u yenen Galatasaray, son maçta İspanyol ekibi Real Sociedad'ı yenmesi durumunda gruptan 2. olarak çıkacaktı ancak İspanyol ekibiyle 1-1 berabere kalan Galatasaray, 3. oldu ve UEFA'ya kaldı. UEFA Kupası'nda bir başka İspanyol ekibi Villareal ile eşleşti. Ali Sami Yen'de oynanan ilk maç 2-2 biterken, İspanya'daki maçı Galatasaray, 3-0 kaybetti ve UEFA Kupası'ndan elendi.

2012-2013: BAŞI DÖNDÜ REAL MADRİD'İN
Bir önceki sezon İmparator Fatih Terim önderliğinde ligdeki şampiyonluk hasretine ezeli rakibi Fenerbahçe'nin sahasında şampiyon olarak son veren Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ne grup aşamasında katıldı. Gruplarda Manchester United, Braga ve Cluj ile eşleşen Galatasaray, ilk 3 maç sonuncunda yalnızca 1 puan toplayabilmiş ve işini zora sokmuştu ancak sonrasında oynanan 3 maçı da kazanan Galatasaray, gruptan 10 puanla ikinci çıktı. Böylece Fatih Terim'de takımını Şampiyonlar Ligi'nde bir üst tura çıkartmayı başaran ilk Türk teknik direktör olmuştu. Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Almanya'nın güçlü ekibi ve bu yıl da rakibimiz olan Schalke 04 ile eşleşen Galatasaray, Ali Sami Yen'deki ilk maçta rakibi ile 1-1 berabere kaldı. Deplasmanda son dakikalarda Umut Bulut'un attığı golle rakibini 3-2 mağlup eden Galatasaray, çeyrek finale yükselmeyi başardı. Bu yenilgi Schalke 04'ün o yıl Şampiyonlar Ligi'nde aldığı ilk yenilgiydi. Çeyrek finalde İspanyol devi Real Madrid ile eşleşen Galatasaray, deplasmanda iyi bir performans sergilemesine rağmen hakem katliamının önüne geçemeyince 3-0 mağlup döndü. Ali Sami Yen'de 1-0 geriye düşen Galatasaray, müthiş bir geri dönüşe imza atarak skoru 3-1'e getirdi ve rakibinin dizlerini titretti. Son dakikalarda yenen gole engel olamayan Galatasaray, boynu dik bir şekilde Avrupa'ya çeyrek finalde veda etti.

2013-2014: FATİH TERİM İLE BAŞLANGIÇ MANCİNİ İLE BİTİRİŞ
Üst üste 2. kez Türkiye Ligi şampiyonu olan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ne grup aşamasında katıldı. Gruplarda Real Madrid, Juventus ve Kopenhag ile eşleşerek adeta ölüm grubuna düşen Cimbom, bu grupta Fatih Terim önderliğinde oynadığı ilk ve tek maçta Ali Sami Yen'de Real Madrid ile karşılaştı. Maça rakibini adeta boğarak başlayan Galatasaray, bulduğu fırsatları değerlendiremeyince sonucu acı oldu ve rakibine 6-1 mağlup oldu. İlerleyen dönemde Fatih Terim ile yolları ayıran Galatasaray, Mancini ile yoluna devam etti. İtalyan teknik adam Galatasaray'ı ölüm grubundan çıkartmayı başardı ve tarihi bir başarıya imza attı. Yıllarca unutulmayacak bir maçın sonucunda Sneijder'in golüyle Juventus'u mağlup ederek son 16 turuna yükselen Galatasaray, İngiliz ekibi Chelsea ile eşleşti. Ali Sami Yen'de Chelsea ile 1-1 beraber kalan Avrupa Fatihi, deplasmanda 2-0 mağlup olunca Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.

*Bilin bakalım, kim döndü?

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0