UCL | Güç testi!

Şampiyonlar Ligi'nde grubunun ilk maçında evinde ağırladığı Lokomotiv Moskova karşısında sahadan 3 golle ve 3 puanla ayrılan Galatasaray, grubun ikinci maçında Porto ile deplasmanda karşılaşacak. 3 Ekim Çarşamba akşamı Estádio do Dragão'da oynanacak olan mücadelenin başlama saati 22:00 olarak belirlenirken, mücadeleyi İngiliz hakem Michael Oliver yönetecek. Sakatlığı sebebiyle Emre Akbaba ve kırmızı kart cezası nedeniyle Badou Ndiaye'nin forma giyemeyeceği karşılaşma öncesinde iki takımın son durumu, istatistikler ve maç öncesi bilinmesi gerekenler şu şekilde..

ŞAMPİYONLAR LİGİ: 3 GOL, 3 PUAN
2 sezonluk aranın ardından ait olduğu turnuvaya dönen Galatasaray, grubunun ilk maçında evinde büyük bir taraftar desteğiyle Lokomotiv Moskova'yı ağırladı. Rakibi karşısında maça hızlı başlayan Fatih Terim'in öğrencileri 9.dakikada Garry Rodrigues'in golüyle öne geçerken devreyi de 1-0 önde tamamladı. İkinci yarıda daha kontrollü bir oyun ortaya koyan ve gerektiğinde savunma yapmasını da bilen bir takım görüntüsü çizen Galatasaray karşılaşmanın 67.dakikada Eren Derdiyok'un frikik golüyle skoru 2-0'a taşırken, 87'de ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek oyun dışı kalan Badou Ndiaye'nin ardından sahada 10 kişi mücadele etmek zorunda kaldı. Günün başarılı isimlerinden Emre Akbaba'nın uzatma dakikalarında Lokomotiv Moskova kalecisi Guilherme'nin müdahalesi sonrası yerde kalmasıyla kazanılan penaltı vuruşunu gole çeviren Selçuk İnan maçın da skorunu tayin etmiş oldu.

Şampiyonlar Ligi'ne galibiyetle başlayan Fatih Terim'in öğrencileri, Lokomotiv Moskova karşısında %44 topla oynama oranına sahip olurken rakip kaleye 16 şut denemesinde 8 kez isabet buldu. Takımımız maç boyunca 358 pas yaparken, bu pas girişimlerinde de %79 isabet sağladı.

EN ÇOK KOŞAN: EMRE AKBABA (10.861 M)
Şampiyonlar Ligi'nde grubun ilk maçında Lokomotiv Moskova karşısında sahadan 3-0 galip ayrılan Galatasaray'da gecenin parlayan isimlerinden birisi hiç kuşkusuz Emre Akbaba'ydı. 25 yaşındaki orta saha oyuncusu ilk golün asistini yaparken, ikinci golde serbest vuruşu kazandıran isim ve üçüncü golde de penaltı pozisyonunda başroldeki isim olarak 3 golde pay sahibi olmuştu. Lokomotiv Moskova karşısında gösterdiği oyunla dikkat çeken Emre Akbaba aynı zamanda takımımız adına maçın en çok koşan ismi oldu. Kariyerinde ilk kez Şampiyonlar Ligi arenasında boy gösteren genç oyuncu mücadeleyi 10.861 metre ile tamamlarken, hafta sonu Erzurumspor karşısında yaşadığı sakatlık sebebiyle Porto maçında forma giyemeyecek.

Lokomotiv Moskova karşısında takım olarak 100.4km koşarken, Porto grubunun ilk maçında Schalke deplasmanında takım olarak 102.8km koşmuştu. 

EN ÇOK PAS YAPAN: FERNANDO
Lokomotiv Moskova karşısında takım olarak alışagelmişin dışında az sayıda pas yapan Galatasaray adına günün en çok pas denemesinde bulunan ismi Brezilyalı tecrübeli orta saha oyuncusu Fernando olmuştu. Orta sahada merkezin gerisinde görev yapan Fernando mücadeleyi 48 pas denemesiyle tamamlarken, bu denemelerin 44'ünde başarılı oldu. Fernando'yu takip eden isimler ise toplamda 47 pas yapan Serdar Aziz ve kırmızı kart gördüğü 87.dakikaya kadar 43 pas yapan Badou Ndiaye oldu.

Schalke deplasmanından 1 puanla dönen Porto adına grubun ilk maçında en çok pas yapan isimler 58 pas denemesi yapan ve bu denemelerinde de 50 kez başarılı olan Felipe - Maxi Pereira ikilisi oldu. Portekiz ekibinin savunmasında görev yapan ikiliyi takip eden isim 52 pas denemesinde 44 isabete ulaşan bir başka savunma oyuncusu Eder Militão'ydu.

Şampiyonlar Ligi'nde grubun ilk maçlarında en çok pas yapan isim Napoli'nin 22 yaşındaki genç orta saha oyuncusu Fabián Ruiz oldu. İspanyol oyuncu grubun ilk maçında Kızılyıldız karşısında 112 pas denemesiyle genel listede en çok pas yapan isim olurken, bu denemelerin 105'inde isabet sağladı. 

AVRUPA KUPALARI'NDA 99 GALİBİYET
Şampiyonlar Ligi'nde grubunun ikinci maçında Porto ile deplasmanda karşılaşacak olan Galatasaray, zorlu mücadeleden galibiyetle ayrılması halinde önemli bir başarıyı da elde edecek. Porto karşılaşmasıyla birlikte Avrupa Kupaları'nda toplamda 273. resmi maçına çıkacak olan Galatasaray, bugüne kadar sahadan 99 galibiyetle ayrılmayı başarmıştı. Portekiz deplasmanında sahadan galip ayrılması halinde 100. resmi galibiyetini elde edecek olan Galatasaray, bugüne kadar oynadığı maçlarda 102 mağlubiyet - 71 beraberlikle sahadan ayrıldı. Fatih Terim'in öğrencileri bugüne kadar oynadığı 272 resmi karşılaşmada rakip fileleri 373 kez havalandırırken, kalesinde 404 gol gördü.

Türkiye'nin Avrupa kupalarındaki en başarılı ve tecrübeli futbol takımı olan Galatasaray, iki kez kupa kazanma başarısı gösterdi. Galatasaray kulüp tarihinde daha önce 2000 yılında UEFA Avrupa Ligi ve Süper Kupa şampiyonlukları yaşadı.

RESMİ MAÇTA İLK KEZ RAKİP: PORTO
Kulüp tarihinde bugüne kadar 272 kez Avrupa Kupası maçına çıkan Galatasaray, tarihinde ilk kez Porto ile resmi bir müsabakada karşılaşacak. Portekiz ekibiyle daha önce 2004 ve 2013 yılında hazırlık maçında karşılaşan takımımız bu maçların ikisinde de sahadan galibiyetle ayrıldı. 2004-05 sezonu öncesinde oynanılan hazırlık maçında Porto karşısında Hakan Şükür ve Arif Erdem'in golleriyle sahadan 2-1 galip ayrılan Galatasaray, takvim yaprakları 2013'ü gösterdiğinde Emirates Cup'ta yine Portekiz temsilcisi ile karşılaştı. Felipe Melo'nun penaltıdan kaydettiği golle sahadan 1-0 galip ayrıldı.

ESKİ DOSTLAR: TELLES, MAICON VE FERNANDO
Galatasaray'ın deplasmanda oynayacağı Porto mücadelesi bir anlamda eski sevgililerin birbirleriyle buluşmasına da sahne olacak. Geçtiğimiz sezon Manchester City'den transfer edilen 31 yaşındaki orta saha oyuncumuz Fernando, profesyonel futbol kariyerine Portekiz ekibinde başlarken aralıksız olarak 6 sezon Porto forması giymişti. Porto forması altında 4 kez lig şampiyonluğu yaşayan Fernando aynı zamanda 2010-11 sezonunda elde edilen UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu'nda da başroldeydi. Porto'nun anılarında bambaşka bir yere sahip olan bir başka isim ise, yine geçen sezon Sao Paolo'dan transfer edilen Brezilyalı savunma oyuncumuz Maicon. Tıpkı vatandaşı Fernando gibi, profesyonel kariyerine Porto forması altında başlayan Maicon, aralıksız olarak 7 sezon burada görev yaptı ve bir dönem kaptanlığa kadar yükseldi. 30 yaşındaki tecrübeli savunmacı geçen sürenin ardından ülkesi Brezilya'ya dönmüş ve aradan geçen 2 yılın ardından yeniden Avrupa kıtasına döndü. 

Porto forması altında 180 resmi maça çıkan Maicon ve 223 resmi maça çıkan Fernando'nun yanı sıra bir dönem Galatasaray'da forma giyen Brezilyalı savunma oyuncusu Alex Telles için de bu maç özel bir anlam taşıyor. Geçtiğimiz hafta itibariyle Porto'da geçtiğimiz sezonun en iyi oyuncusu ödülüne layık görülen Alex Telles'in kariyerinde Avrupa'ya ayak bastığı ilk yer Galatasaray. 2013/14 sezonunda Roberto Mancini yönetimindeki Galatasaray'a transfer olan Brezilyalı bek aradan geçen 1.5 sezonluk maceranın ardından önce Inter, ardından da Porto'nun yolunu tuttu. Galatasaray formasını 60 resmi maçta terleten Telles gösterdiği performansın yanı sıra saha dışındaki kişiliğiyle de taraftarların takdirini toplamıştı. 

ŞAMPİYONLAR LİGİ'NİN GEDİKLİSİ: PORTO VE CASILLAS
1992-93 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi adıyla oynanılan Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük turnuvası bu sezon 27.kez düzenlenirken, Portekiz temsilcisi Porto grup aşamasında 23.kez yer alarak turnuvaya düzenli katılım gösteren takımlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kulüp tarihinde bugüne kadar 1 kez Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 2 kez de Avrupa Ligi şampiyonluğu kazanan Porto, bugüne kadar Şampiyonlar Ligi arenasında 187 resmi karşılaşmaya çıktı. Bu mücadelelerin 79'unu kazanan mavi-beyazlılar, 49 beraberlik ve 59 mağlubiyet yaşadı. Avrupa Kupaları'nda ise bugüne kadar toplamda 362 resmi müsabakaya çıkan Porto, bu karşılaşmalarda  170 galibiyet, 77 beraberlik ve 115 mağlubiyetle sahadan ayrıldı. 

Avrupa'nın en tecrübeli takımları arasında yer alan Porto'nun kadrosunda yer alan kaleci Iker Casillas, tıpkı kalesini koruduğu Portekiz ekibi gibi Şampiyonlar Ligi'nin en tecrübeli isimleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kariyerine altyapısından yetiştiği Real Madrid'de başlayan 37 yaşındaki İspanyol eldiven bugüne kadar 172 resmi karşılaşmada Şampiyonlar Ligi tecrübesi yaşadı. Turnuvanın en çok forma giyen ismi olan Casillas'ın ardından 158 resmi maçla Cristiano Ronaldo ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada da 157 resmi maçta forma giyen Barcelona'nın eski kaptanı Xavi bulunuyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0