Dört Köşe | Fiziksel olarak güçlense de oyun hala aynı..

FCN Blog'un kendine has konsepti Dört Köşe'de bu hafta konuğumuz Futbol Arena yazarı Sinan Yılmaz oldu. Sinan Yılmaz ile Galatasaray'ın Alanyaspor maçında kaybettiği kritik 2 puanı ve yeni transferlerin performansını konuştuk. Keyifli okumalar...

Galatasaray, Alanya deplasmanında çok kritik 2 puan kaybetti. Sen sarı-kırmızılıların sahada oynadığı oyunu nasıl buldun ve sence Galatasaray'ın şampiyonluk şansı nedir?
Organizasyon açısından yetersiz, kaliteli bir futbol takımının yaz kampındaki ilk hazırlık maçları gibiydi. Oyuncular bireysel olarak kaliteli ama sanki ilk kez bir araya gelmiş gibi. Takımda bir istikrar, plan program, uzun vadede yayılmış bir yapılanma olmayınca bunlar olur. 15 maç kala 2 stoper, 2 santrafor geldi, bazı ana hatlar değişti. Çok da şaşırtıcı değil ama hiç değilse orta saha oyuncuları arasında bir plan program olmalı. Kaleci Muslera ile bekler arasında bir uyum olmalı ama yok. Galatasaray fiziksel olarak güçlense de oyun olarak hala aynı. Sahada ne akan oyunda, ne duran toplarda çalışılmış bir şeyler kolay kolay göremiyoruz. Sağ kanat çok güçlüydü, Mariano sakatlanıp çıkınca sağ kanat akını diye bir şey kalmadı. Demek ki o da takım çalışmasına değil, Mariano'nun bireysel becerisine bağlıymış. Öte yandan Başakşehir'i izliyoruz, Epureanu yine aynı golü atıyor. Ön direğe yığılıyorlar, Epureanu koşar gibi yapıp penaltı noktasında bekliyor ve ona kesilen topu gol yapıyor. Aynısını ayakla Beşiktaş'a atmıştı. Çalışıyorlar çünkü konsantrasyonları oyunun içinde. Tek tek bakınca Galatasaray'da oyuncu kalitesi Başakşehir'den aşağıda değil ama oyun kalitesi maalesef aşağıda.

Son haftaların en tartışılan ismi şüphesiz Fernando Muslera. Göztepe maçında yaptığı hataların ardından Alanya deplasmanında da hatalı bir gol yedi. Sen Muslera'nın performansıyla ilgili neler düşünüyorsun, taraftarın tepkisini nasıl değerlendiriyorsun?
Ben kendimi bildim bileli, basit hatası çok olan kalecileri sevmem. Yetenek olarak vasat olsun, kedi olmasın ama konsantrasyonu yüksek olsun isterim. Bu kadar fazla basit hata yapan kalecilere sıcak bakmıyorum. Örneğin Mondragon'u çok severdim. Yeteneği, kıvraklığı, refleksleri Muslera'nın seviyesinde hiç değildi ama konsantrasyonu çok yüksekti. İnsanlar Muslera'nın yaptığı basit hataları artık unutmaya başladı ama her maç basit hatası var! 2014-2015 sezonundan sonra oynadığı 4. sezonunda hala düşüşte. Şu da bir gerçek ki, kalecilik tekniği olarak Galatasaray'da gördüğüm en yetenekli kaleci Muslera. Hatta Süper Lig'de de Taffarel'den sonra kalecilik tekniği olarak en iyi isim o ama konsantrasyonu berbat! Bir kaleci için de teknikten daha önemli şey bence mental! Yani konsantrasyon. Ayrıca oyun kurma konusunda da geldiği dönemden daha geriye gitmiş bir isim çünkü belli ki çalışmıyor. Sene sonu elden çıkarıp gider 800 bin Euro'ya Fabri'yi falan kiralarsınız, o hata yapsa da dersiniz ki, 'en azından maaşı bu'. Muslera'ya hem 3.575 milyon Euro maaş veriyorsunuz, hem de 800 bin Euro'luk kalecilerden çok hata yapıyor. Olacak iş değil. Bursaspor'un 22 yaşındaki kalecisi Muhammed'e, 23 yaşındaki kalecisi Okan'a, Rizespor'un 23 yaşındaki kalecisi Gökhan'a falan yatırım yapın, İsmail ile birlikte rekabete sokun gençler oynasın daha iyi. Bu kadar çok hata yapacaksa gençler yapsın bari kazanırsanız 10+ yıl kalenizi koruyacak bir kalite veya Ozan gibi satabileceğiniz bir potansiyel yaratma şansınız olur.

Galatasaray'ın yeni transferleri Mitroglou ve Luyindama, Alanya'da sahne aldı. Bu oyuncuların performanslarını nasıl buldun?
İkisi de kötüydü. Luyindama'yı erken kart etkilemiş olabilir. Oyun kurma konusunda sorumluluk almadı ve basit paslarla oynadı. Bu konuda iyi değil sanırım. Marcao gibi değil en azından. Ayrıca Marcao kadar çabuk da değil. Gel gelelim ikili mücadele ve hava toplarında çok üstündür diye tahmin ediyorum. Bu maç da onları gösterebileceği bir maç değildi. Erken yargılamak istemem. Mitroglou ise fiziksel olarak kötüydü. Zaten son 90 dakika çıkardığı maç Eylül başıydı sanırım... Onun maç ritmi yakalayıp fiziksel olarak gelişmesi lazım. Bayağı riskli bir transfer açıkçası. Mitroglou'yu hayata döndürsen, forma soksan 1.5 yıl sonra geri gidiyor. Ona ödenecek 4.1 milyon Euro'luk maaş yerine başka bir genç oyuncuya yatırım yapılsa daha iyi olabilirdi. Zira Mitroglou süper çıksa bile senin değil! Talisca gidince, Aboubakar gidince Beşiktaş nasıl dağıldı? Sen de yerine adam aramak zorunda kalırsın. O yüzden bu satın alma opsiyonu olmayan kira işleri sağlıksız işler. Çekirge gibi sıçrarsın. Bir Gomez, bir Aboubakar, sıçrayamayıp bir Larin çıkarsa hop 6. sıra. Halbuki senin geleceği düşünerek bir şeyler inşa etmen gerek. Totalde Marcao, Luyindama, Diagne transferlerini beğendim zira gelecek 4-5 seneyi kurgulayabileceğiniz adamlar bunlar. Bu üçüne Emre Akbaba'yı da eklersin. Fatih Terim kendi takımını kurmaya başladı. Bundan sonra top onda.

Son olarak önümüzdeki hafta Galatasaray, Trabzonspor'u konuk edecek. Nasıl bir karşılaşma bekliyorsun, sence sarı-kırmızılılar bu müsabakayı kazanabilecek mi? 
Trabzonspor'u Ankaragücü karşısında izleyemedim. O saatte Kasımpaşa - Sivasspor maçında stattaydım. Sonradan özeti izledim ki çok pozisyon vermişler çünkü orta sahalarında Onazi'nin yerini dolduramadılar. Bizde düz mantıkla takımların savunma gücünü, savunma oyuncularına bağlarız. Halbuki savunma en ileriden başlar. Sosa'nın yerine Yusuf'la oynamak zorunda kalırsan top kayıpların artar ve senin ayağında tutamadığın top, savunmana yük bindirir. Ön liberoda Onazi'nin yerini dolduramazsan orta sahan geçirgen olur ve savunmana yük bindirir. Kanatların çok top kaybeder, az yardım ederse savunmana yine yük biner. Çok pozisyon veren bir takımın stoper hattına istersen Vidic - Ferdinand ikilisini koy, uzun vadede kaçınılmaz yenilgileri engelleyemezsin. Trabzonspor'da savunmada ve kalede zaten genç isimler var üstüne bir de orta sahanın gücü zayıflayınca defansif açıdan zaaf yaşamaya başladılar. Ben Diagne'nin ilk maçı olması, taraftarın coşkusu gibi nedenleri göz önüne alınca Galatasaray'ın bu maçı kazanacağını düşünüyorum. Trabzonspor orta sahasına o coşkuya direnç gösterecek bir tecrübe yok çünkü. Bence gollü bir maç sonrası Galatasaray kazanır.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0