STSL | Şampiyonluk virajı..

Süper Lig'de şampiyonluk için amansız bir mücadele veren Galatasaray, ligin 31.haftasında ezeli rakibi Beşiktaş'ı ağırlayacak. Geçtiğimiz hafta rakibinin puan kaybetmesine karşın Konya'da iki puan bırakarak liderlik koltuğuna oturma şansını kaybeden Fatih Terim'in öğrencilerinin şampiyonluk için kazanmaktan başka hiç bir düşüncesi yok. 5 Mayıs Pazar akşamı Ali Sami Yen Arena'da oynanacak olan mücadeleyi Bülent Yıldırım yönetirken, dev derbi öncesi iki takımın son durumu, istatistikler ve analizler şu şekilde..

SÜPER LİG: ŞAMPİYONLUK ATEŞİ
Süper Lig'de zirveyle arasındaki puan farkını 3'e indiren Galatasaray, ligin bitimine 4 hafta kala topladığı 60 puanla ikinci sırada bulunurken, ezeli rakibi Beşiktaş topladığı 59 puanla üçüncü sırada yer alıyor. Süper Lig'de geride kalan 30 hafta sonunda 17 galibiyet - 9 beraberlik ve 4 mağlubiyet elde eden Fatih Terim'in öğrencileri bu karşılaşmalarda rakip filelere 62 gol bırakırken kalesinde de 29 gol gördü. Şampiyonun belirleneceği dört kritik haftada rakipleri Beşiktaş ve Başakşehir'i evinde ağırlayacak olmanın avantajına sahip olan Galatasaray, ligin son dört maçında 12 puan toplaması halinde kulüp tarihinin 22. şampiyonluğuna ulaşmanın sevincini yaşayacak.

SÜPER LİG: İKİNCİ YARIDA NAMAĞLUP
Şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray, bu sezon ligin ikinci yarısında namağlup olarak yoluna devam ediyor. Teknik direktör Fatih Terim yönetiminde çıktığı 13 lig maçında 9 galibiyet - 4 beraberlik elde eden Galatasaray, hafta sonu evinde ağırlayacağı ezeli rakibi Beşiktaş ile birlikte ligin ikinci yarısında önemli bir seri elde etmiş durumda. Galatasaray bu karşılaşmalarda rakip filelere 32 gol bırakırken, kalesinde de 8 gol gördü. Süper Lig'de ikinci yarının en az gol yiyen takımı ünvanına sahip olan Galatasaray, yine aynı dönemde ezeli rakibi Beşiktaş'ın ardından en çok gol atan 2.takım olarak da dikkat çekti. Süper Lig'de geride kalan son 16 maçta yenilmeyen ve aktif olarak ligdeki en uzun yenilmezlik serisinin sahibi olan Galatasaray, ligde son olarak 2 Aralık 2018 tarihinde deplasmanda oynadığı Beşiktaş derbisinde sahadan 1-0'lık mağlubiyetle ayrılmıştı.

Şenol Güneş yönetimindeki siyah-beyazlılar ise, ligin ikinci yarısında 13 maçta 10 galibiyet - 3 beraberlik elde ederken topladığı 33 puanla ikinci yarının en çok puan toplayan takımı oldu. Beşiktaş bu maçlarda rakipleri karşısında 38 kez gol sevinci yaşarken, kalesinde de 16 gol gördü.

YIKILMAYAN KALE: ALİ SAMİ YEN ARENA
Süper Lig'de geride kalan 34 iç sahada maçında yenilgi yüzü görmeyen Galatasaray, iç sahada rakiplerine adeta cehennemi yaşatıyor. Bu karşılaşmalarda sahadan 29 galibiyet - 5 beraberlikle ayrılan Galatasaray,  iç sahadaki son mağlubiyetini 2016/17 sezonunun 30.haftasında 6 Mayıs 2017 tarihinde evinde oynadığı Kasımpaşa karşılaşmasında almıştı. Igor Tudor yönetimindeki takımımız sahadan 3-1'lik mağlubiyetle ayrılmasının ardından geride kalan yaklaşık 2 yıllık sürede ligde iç sahada kaybetmedi. İç sahada an itibariyle kulüp tarihinin en uzun ikinci serisine imza atan Terim'in öğrencileri, evinde oynadığı son 27 lig maçında rakip fileleri havalandırarak bir başka önemli seriyi de beraberinde getiriyor. 

Galatasaray bu sezon iç sahada oynadığı 15 maçta 43 gol atarken, kalesinde 11 gol gördü. İç sahada açık ara farkla ligin en golcü takımı olan Terim'in öğrencileri, Alanyaspor ve Başakşehir'in ardından evinde en az gol yiyen 3.takım olarak yer alıyor.

SAVUNMA TANDEMİ DİKKAT ÇEKİCİ
Galatasaray ligde geride kalan 30 hafta sonunda kalesinde 29 gol görürken, 11 maçta da kalesini gole kapatmayı başardı. Özellikle ara transfer döneminde Luyindama ve Marcao'nun takıma katılmasıyla birlikte savunma anlamında dikkat çekici istatistiklere sahip olan Fatih Terim'in öğrencileri, ligde oynadığı maçlarda %66.7 top kapma, %53 ikili mücadele kazanma ve %55 hava topunda rakiplerine üstünlük kurma oranlarını yakaladı. Galatasaray'da dikkat çeken en büyük noktalardan birisi hava topu konusundaki başarı.. Terim'in öğrencileri ligde bu sezon kafa golü yemeyen tek takım konumunda yer alırken, geçen sezondan itibaren toplamda 39 lig maçında kafa golü görmeyerek önemli bir savunma sorununu da geride bıraktı.

Kongolo savunma oyuncumuz Christian Luyindama, bu sezon ligde oynadığı 8 maç sonunda 38 ceza sahasından uzaklaştırma, 8 şut engelleme, 11 pas arası gibi savunma temelindeki istatistiklerinin yanı sıra rakipleriyle girdiği 116 ikili mücadelenin 68'ini kazanarak bu alanda %58, hava topu mücadelelerinde de %70 gibi dikkat çekici oranlara sahip oldu. 10 top kapma hamlesinin 6'sında başarılı olan Kongolu oyuncu yaptığı 14 faul sonucunda da 4 sarı kart gördü. Luyindama'nın genel pas oyununda %88 isabetinin yanı sıra uzun toplarda da %73 gibi çarpıcı bir istatistiğe ulaşması dikkat çekti.

Galatasaray'da dikkat çeken savunma istatistiklerine sahip tek isim Luyindama değil. Kongolu oyuncunun savunma tandemindeki partneri Marcao'nun da geride kalan 11 maçta ortaya koyduğu performans dikkat çekiyor. 23 yaşındaki Brezilyalı bu sezon ligde 35 uzaklaştırma, 5 şut engelleme, 24 pas arası gibi savunma temelli rakamlara ulaşırken top kapmada %47, ikili mücadelelerde %70 ve hava topu mücadelesinde %63 kazanma oranına ulaştı. Yaptığı 16 faule karşın 4 sarı kart gören Marcao, rakip forvetlerin 32 kez faulüne maruz kaldı. Oynadığı maçlarda %89 gibi müthiş bir isabetil pas istatistiğine sahip olan Marcao'nun akan oyunda 2 ortası ve 2 kez ceza sahası çevresindeki arkadaşlarına şut pası hazırladığı; bunun yanı sıra rakip yarı alanda da %84 isabetli pas yüzdesine sahip olması dikkat çekti.

TOPUN SAHİBİ GALATASARAY
Süper Lig'de geride kalan 30 hafta sonunda %58 topla oynama oranına sahip olan Galatasaray, iç sahada oynadığı 15 maçta %60 oranına ulaşarak ligde bu alanda +60 baremini geçen tek takım oldu. Fatih Terim'in öğrencileri, ligde oynanılan son 6 karşılaşmada da topa sahip olma oranını %60.6'a çekerek dikkat çekici bir istatistiğe imza attı. Bu üç kulvarda da ligin en iyi istatistiklerine sahip olan Terim'in öğrencileri, pas konusunda da ligin en iyi ikinci takımı konumunda yer alıyor. 30 haftalık maç performansında maç başına 485.8 pas ortalaması yakalayan Galatasaray, iç sahada 516.2 pas ortalamasını yakalarken son 6 maçta da 516 sayısına ulaşırken pasla oynama oranı %75 oranına ulaştı.

Galatasaray'da geride kalan 30 haftalık bölümde en çok pas yapan isim 1.435 pas yapabilen Brezilyalı sağ bek oyuncusu Mariano oldu. Tecrübeli oyuncu maç başına 58.4 pas ortalamasıyla takımın bu alanda en iyi ismi olurken, lig genelinde de 5.sırada yer alıyor.

MAÇ BAŞINA 16 ŞUT ORTALAMASI
Süper Lig'de bu sezon iç sahada oynadığı 15 maçta rakip filelere 43 gol bırakan Galatasaray, maç başına 16 şut ortalamasıyla da 16.3 ortalamaya sahip olan Trabzonspor'un ardında ikinci sırada yer alıyor. Bu sezon oynadığı 30 maçta 13.4 şut atarak lig genelinde 4.sırada bulunan Terim'in öğrencileri, oynadığı son 5 karşılaşmada ise maç başına rakip kaleye ortalama 14 şut atmayı başardı. Konya deplasmanında rakip kaleye isabetli şutu olmayan Galatasaray, mücadeleyi 11 şutla tamamlamış ancak sahadan golsüz eşitlikle ayrılmıştı.

Maç başına ligde 6.1 isabetli şut ortalamasına sahip olan Galatasaray, bu alanda da 6.8 isabetli şut ortalamasıyla lider konumda olan Beşiktaş'ın gerisinde 3.sırada yer alıyor. Terim'in öğrencileri iç sahada 7.9 isabetli şut ortalaması ile ligin en iyi takımı durumundayken, rakibimiz Beşiktaş deplasmanda oynadığı maçlarda 6.1 isabetli şut ortalamasına sahip olarak ligin bu alanda en iyi ikinci takımı konumunda yer alıyor. Ligde oynadığı son 5 maçta 5.3 isabetli şut ortalamasını yakalayan Galatasaray'a karşı, Beşiktaş'ın bu sekanstaki isabetli şut ortalaması maç başına 7.3 olarak dikkat çekti.

SON 15 DERBİDE 1 GALİBİYET
Süper Lig'de şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray, son yıllarda derbilerde oldukça sıkıntılı performanslar sergiliyor. Sarı-Kırmızılı takım ezeli rakipleri Beşiktaş ve Fenerbahçe'yle oynadığı son 15 karşılaşmada sadece 1 galibiyet elde ederken, 7 mağlubiyet - 7 beraberlikle sahadan ayrıldı. Beşiktaş ile oynadığı son 7 derbide sadece 1 kez kazanabilen Fatih Terim'in öğrencileri, bir beraberlik ve 5 mağlubiyetle sahadan ayrılırken rakip fileleri 5 kez havalandırmasına karşın kalesinde 10 gol gördü.

Ali Sami Yen Arena'da oynadığı 18 derbi maçında 9 galibiyet - 4 beraberlik ve 5 mağlubiyet elde eden Galatasaray bu karşılaşmalarda rakip filelere 24 gol bırakırken, kalesinde de 17 gol gördü. Fatih Terim'in öğrencileri son olarak Beşiktaş karşısında iç sahada oynadığı derbide Fernando ve Garry Rodrigues'in golleriyle sahadan 2-0 galip ayrılmıştı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0