Mercek Altında: Valentine James Ozornwafor

Son zamanlarda ismi Galatasaray ile anılmaya başlayan ve Nijerya medyasında yer alan haberlere göre transfer görüşmeleri için İstanbul'a gelen Valentine Ozornwafor hiç kuşkusuz hepimizin merak ettiği isim oldu. Çeşitli yaş kategorilerinde milli takım formasını giyen, U20 Afrika Kupası'nda turnuvanın en iyi savunmacıları arasında gösterilen ve son olarak Nijerya milli takımına çağırılan 19 yaşındaki savunmacıyı mercek altına aldık.

Süper Lig'de şampiyonluk yolunda koşan Galatasaray'da yeni sezon için bir çok oyuncu gündeme gelirken, en fazla merak uyandıran isim kuşkusuz 19 yaşındaki Nijeryalı savunma oyuncusu Valentine James Ozornwafor oldu. Alt yaş kategorilerinde gösterdiği performansla takdir toplayan genç savunmacı geçtiğimiz aylarda da A milli takım teknik direktörlüğünü yapan Gernot Rohr tarafından Afrika Kupası elemeleri kapsamında oynanacak olan Şeyseller ve hazırlık maçı olan Mısır karşılaşması için kadroya davet edilmişti. Bu karşılaşmalarda süre almamasına rağmen on gün boyunca A milli takım kampında yer alan genç savunmacı, U23 takımının Afrika Kupası elemeleri karşısında Libya'ya ilk maçta 2-0 kaybetmesi sonrasında 3 takım arkadaşıyla (Francis Uzoho, Victor Osimhen ve Chidozie Awaziem) beraber Mısır ile oynanacak hazırlık maçı öncesinde U23 takımına gönderilmişti. Libya karşısında 90 dakika sahada kalan Ozornwafor, takımının 4-0'lık galibiyetinde savunmada başarılı bir performans gösterdi ve eleme turunun geçilmesinde pay sahibi oldu. Eğer bu tercih olmasaydı, genç savunmacı belki de Mısır karşısında ilk kez A milli takım forması giyecekti. 19 yaşındaki genç savunmacı iki hafta sonra başlayacak olan FIFA U20 Dünya Kupası'nda mücadele edecek olan Nijerya U20 milli takımı için Polonya'da boy gösterecek.

Nijerya basınında yer alan haberlere göre, 19 yaşındaki savunma oyuncusu geçtiğimiz günlerde federasyon yetkililerin verdiği özel izin doğrultusunda U20 milli takımının Almanya'daki kampından ayrılarak transfer görüşmelerini tamamlamak üzere İstanbul'a geldi. Gerçekleştirilecek olan sağlık kontrollerinde herhangi bir sorun yaşanmaması halinde 5 yıllık sözleşme imzalanacak ve Galatasaray bu transfer için Nijerya kulübü Enyimba Aba'ya bonservis olarak 350bin Euro ödeyecek.

U20 AFRİKA KUPASI: EN İYİ ONBİRDE
Niger'in ev sahipliğinde düzenlenen U20 Afrika Kupası'nda milli takım formasıyla boy gösteren Ozornwafor formasını giydiği Nijerya U20 milli takımıyla birlikte turnuvayı dördüncü olarak tamamlasa da gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti. Takım arkadaşı Ikouwem Udo ile birlikte turnuvanın takımına seçilen Valentine Ozornwafor oynadığı karşılaşmalarda başarılı bir performans sergiledi. Turnuvanın ilk maçında 2-0 kazandıkları Burundi karşısında ilk 11'de sahaya çıkan ve 90 dakika sahada kalan Ozornwafor, golsüz tamamlanan Güney Afrika maçında da sahadaydı. Nijerya'nın tek golle mağlup ettiği Niger karşılaşmasında da 90 dakika görev yapan Ozornwafor takımının turnuvanın grup aşamasında gol yememesi konusunda başrol oynayan isimlerden birisiydi. Nijerya U20 teknik direktörü Paul Aigbogun'un turnuva boyunca savunmadaki tercihi kaleci Oremade'nin önündeki dörtlü savunmada Udo, Ozornwafor, Ogbu ve Zaruma olurken, bu beşli düzen turnuvanın son maçı haricinde hiç değişmedi. 

Turnuvanın yarı finalinde Mali karşısında 78.dakikada Mamadou Traore'nin golüyle geriye düşen Nijerya, aradığı beraberlik golünü 86.dakikada Paschal Onyekachi'yle bulurken, uzatma devrelerinde eşitlik bozulmayınca maç penaltı atışlarına gitti. Karşılaşmada 90 dakika forma giyen Valentine Ozornwafor ilk penaltı atışında başarılı olamazken, penaltılar sonucunda 4-3 kaybeden Nijerya turnuvada üçüncülük/dördüncülük mücadelesi için Güney Afrika ile karşılaştı. Karşılaşmaya kaptan olarak çıkan ve normal süresiyle uzatmalarda gol sesi çıkmayan maçta 120 dakika sahada kalan Ozornwafor, bir önceki maçta olduğu gibi bu sefer penaltı kaçırmadı ama takımının da 5-3 kaybetmesine engel olamadı. Mali U20 takımının şampiyon olarak tamamladığı turnuvayı dördüncü olarak tamamlayan Nijerya U20 milli takımı için tek teselli Polonya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan FIFA U20 Dünya Kupası'na katılma biletini kazanmaları oldu. 

Polonya'daki turnuvada Katar - Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri'yle beraber D Grubu'nda olacak olan Nijerya'da potansiyeli yüksek isimlerin başında gelen Valentine Ozornwafor yıl başından beri A takım seviyesinde ülkesinin Enyimba Aba takımında forma giyiyor. 

SAHA İÇİ PROFİLİ: KESİCİ, ÇABUK, SOL STOPER
U20 Afrika Kupası'ndaki başarılı performansının ardından Nijerya milli takımına da yükselen genç oyuncunun saha içi profili elbette bir turnuva üzerinden yorumlamak net bir görüntü vermeyecek ancak kafalarda bir profil oluşmasını sağlayacaktır. Nijerya Süper Ligi'nde şu sıralar 2.sırada bulunan Enyimba Aba forması giyen Valentine James Ozornwafor bilindiği üzere savunmanın merkezinde forma giyiyor. Takımın en uzun boylusu olan 1.98 boyundaki genç savunmacı, boy avantajıyla birlikte güçlü fiziğiyle de hava toplarına oldukça hakim.. U20 Afrika Kupası'nı yerinde izleyen  ve turnuvadan sonra 4 oyuncuyu yakın takibe aldığı belirtilen Nijerya milli takım teknik direktörlüğünü yapan Alman teknik adam Gernot Rohr'u da bu konuda fazlasıyla etkilemiş durumda olduğunu söylüyor, Nijerya basını. 

Çok süratli yada atlet bir savunmacı demek zor ancak uzun boyuna rağmen çabukluğu ortalamanın üzerinde denilebilir. Kesici yada diğer tabirle rakibini ilk müdahalede karşılayan, hücumu durduran bir görüntü çiziyor. Oyunu okuması iyi ancak savunmadaki ilk hamleleri geliştirilebilir, elbette eksik noktaları var. Genel itibariyle savunmada birebir pozisyonlarda ayakta kalıyor, ikili mücadelelerde vücudunu kullanmasını biliyor. Genç yaşına rağmen sahada duruşu iyi, tedirgin veya panik havasında görüntüsü yok. Sol ayaklı olması son dönemde savunma oyuncularında fark yaratabilecek bir nokta, bu nedenle de dikkat çekiyor. Top tekniği geliştirilebilir düzeyde ancak Marcao gibi çıkıp 50-60 metreye ince pas atabilecek bir referans olmadı. Bu konuda yalnızca Nijerya milli takım teknik direktörü Rohr'un aday kadroya Ozornwafor'u aldığı zaman kendisine sorulan soruya verdiği "uzun boyuna rağmen heyecan verici bir tekniği var." cevabı bize bir referans olabiliyor. 

Galatasaray'ın bu transferi 350bin Euro gibi futbol piyasası göz önüne alındığında çok ama çok cüzi bir rakama bitirmesi uzun yıllar sonra alkışlanacak bir hareket olabilir. Nijerya'nın gerek alt yaş kategorilerinde gösterdiği performansla, gerekse de mevcut potansiyeliyle heyecanlandıran isimlerin arasında yer alması böylesine bir riske girmeye değer gösteriyor. Polonya'daki turnuva öncesinde bu transferi sonuçlandırmak da oldukça önemli.. Keza, sene başından beri tabir-i caizse Afrika kıtasında bağıra bağıra gelen bir potansiyeli vitrine çıkacağı Dünya Kupası öncesinde transfer etmek önemli bir vizyon göstergesi. Turnuvada göstereceği performans sonrasında bugün ödenmesi beklenen rakamın menajerin birisine komisyon olarak bile verilmesi işten bile değil..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0