STSL | Ait olduğumuz yerde, liderlik koltuğundayız!

Dev derbi öncesi birçok totemler yapıldı, birçok tahminlerde bulunuldu, bir çok analiz yazısı yazıldı ama tüm bu stresin sonu güzel bir şekilde bitti. Süper Lig'de sezonun 31.haftasında Galatasaray, evinde ağırladığı Beşiktaş'a karşı domine edici bir oyunla üstün gelerek sahadan 2-0'lık skorla ayrıldı. Galatasaray'a galibiyeti ve liderliği getiren goller Henry Onyekuru ve Fernando'dan gelirken maç sonunda tüm stad tek bir cümleyi haykırdı; Lider Galatasaray! 

Maç öncesi Donk mu Ndiaye mi oynar diye akıllarda soru işareti varken Ndiaye'nin yabancı sınırına takılan oyuncu olarak tribüne gönderilmesi ve ilk 11'e son zamanların formda ismi Ryan Donk'un yerleştirilmesi Beşiktaş'ın orta sahasını adeta kitledi. Orta alanda sertliği ve top kontrolünü ele almak isteyen teknik direktör Fatih Terim derbiye Fernando Muslera - Mariano, Christian Luyindama, Marcao, Yuto Nagatomo - Ryan Donk, Fernando, Younes Belhanda - Sofiane Feghouli, Henry Onyekuru ve Mbaye Diagne onbiriyle başladı. Beşiktaş'ın ideal onbirinin dışına çıkması ve orta alanda Atiba Hutchinson - Dorukhan Toköz ve Necip Uysal üçlüsüyle başlamasının da etkisiyle Galatasaray maça gayet hızlı başlayarak Beşiktaş kalesinde tehditler yarattı, orta alanda da oyunun tek hakimi oldu. Taraftarının da desteğiyle maça coşkulu başlayan Galatasaray, rakibi karşısında bulduğu fırsatları değerlendiremezken 44.dakikada Henry Onyekuru'nun golüyle öne geçti. Golden önce oluşan taç pozisyonunda hakem Bülent Yıldırım ve yardımcısı Serkan Ok, taç atışının Galatasaray lehine olduğunu gösterdi. Hızlıca oyuna başlayan takımımız Mbaye Diagne'nin ön alana taşıdığı topta Sofiane Feghouli'nin merkezden ceza sahasına hareketlenmesi ve yaklaşık 60 metrelik gol koşusu yapan Fernando'nu önüne bıraktıktan sonra Brezilyalının yarım dokunuşla topu Henry Onyekuru'nun önüne bırakıp "al da at" demesi adeta fitilin ateşlenmesini sağladı. Golden sonra itirazlardan dolayı bir kaç Beşiktaşlı oyuncunun sarı kart görmesi sonrasında ortam gerilirken, santradan hemen sonra Younes Belhanda kalecinin önde olduğunu görüp uzaklardan kaleyi yoklasa da bu denemesinde başarılı olamadı. İlk yarı sonunda soyunma odasına 1-0 önde giden Galatasaray, derbide aradığı ve istediği ortamı da bulurken taraftarının da desteğiyle rakibine ilk 45 dakikada gol pozisyonu tanımadı. Özellikle savunmada Luyindama ve Marcao oldukça başarılı hamleler yaparken, rakip forvet Burak Yılmaz şutu olmadan devreyi tamamladı.

İlk yarıda tek golle öne geçen Galatasaray, mücadelenin ikinci yarısında biraz daha kontrollü bir oyunla başlamayı tercih ederken, takım halinde de savunma oyununu oynamaya başladı. Topun arkasına geçen ve topu da kısmen Beşiktaş'a bırakan Fatih Terim'in öğrencileri, savunmanın düzgün yerleşimi ve yüksek konsantrasyonlu oyununun yanı sıra ön alanda yaptığı hücum pres ile de Beşiktaş'ı hataya zorladı. Yine bir taç atışı sonrasında oyuna hızlı başlayan Galatasaray, ön alanda Feghouli'nin topu taşıdığı pozisyonda Mbaye Diagne merkezde duvar oldu ve ilk goldeki gibi ceza sahasına doğru koşu yapan Fernando'nun önüne bıraktı. Brezilyalı merkez orta saha oyuncusu ceza sahasına girer girmez kaleciyle karşı karşıya kaldı, ilk denemesinde başarısız oldu ancak devamında Karius'u geçerek sağ çaprazdan topu ağlarla buluşturarak derbide skoru 2-0'a taşıdı. Golün ardından 3 puanı tabir-i caizse cebine koyan Galatasaray, taraftarının da desteğiyle Beşiktaş'ın üzerine adeta kabus gibi çöktü. Karşılaşmanın 65. dakikasında  Ryan Donk ara pasını verdi, sağ kanatta topla buluşan Sofiane Feghouli topu taşıdı ve ceza sahasına koşu yapan Fernando’ya bıraktı. Fernando ceza sahasına girip sağ çaprazdan içeriye çevirdi ve Henry Onyekuru penaltı noktası üzerinden bomboş pozisyonda üstten dışarıya vurdu. Pozisyonun ardından maçın 67.dakikasında Fernando Muslera'nın uzun oynadığı pozisyonda Ryan Donk - Isimat Mirin arasındaki kafa topu mücadelesi sonrasında top Mbaye Diagne'nin önüne düştü. Senegalli forvet ceza sahasına kadar sürdüğü topta kaleye şut şansı aradığı sırada Vida'nın müdahalesiyle yerde kaldı ve hakem Bülent Yıldırım penaltı noktasını gösterdi. Ancak pozisyon sonrasında VAR'dan yapılan kontrollerde Mbaye Diagne'nin ofsayt pozisyonunda olduğu gerekçesiyle penaltı iptal edildi fakat yayıncı kuruluşun 2-3 farklı kamera açısıyla gösterdiği pozisyonda Diagne'nin ofsaytta olmadığı net olarak görüldü. Karşılaşmada ilk oyuncu değişikliğini 80.dakikada yapan Galatasaray'da günün başarılı isimlerinden Ryan Donk alkışlarla yerini Selçuk İnan'a bırakırken, 81.dakikada Fernando Muslera "şampiyonluk modunu" açtığını bir kez daha gösterdi. Jeremain Lens'in çizgiye inerek içeriye kestiği pozisyonda Burak Yılmaz sırtı dönük kontrol etti ve dönerek direk dibine vuruşunda Uruguaylı kaleci gole izin vermedi. Karşılaşmanın sonuna en az 7 dakika ilave edilmesinin ardından Galatasaray kalan iki değişiklik hakkını taktiksel olarak değerlendirdi. Ali Sami Yen Arena'daki yenilmezlik serisini 35 maça çıkartarak, ezeli rakibi Beşiktaş önünde sahadan 2-0'lık skorla galip ayrılan Galatasaray, bu skorla bitime 3 hafta kala liderlik koltuğunu geri alırken en yakın takipçisi Başakşehir haftayı 63 puanla ikinci; Beşiktaş ise 59 puanla üçüncü olarak tamamladı.

Fatih Terim'in öğrencileri, önündeki iki maçı kazanması halinde 33. haftada şampiyonluğunu matematiksel olarak ilan ederek 22. şampiyonluğuna ulaşmış olacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0