ZTK | Sezonun ilk kupası..

Hafta sonu ligde zorlu Rize deplasmanından 3 puanla dönerek şampiyonluk için kritik virajı dönen Galatasaray, sezonun ilk kupasını müzesine götürmek için Ziraat Türkiye Kupası finalinde son şampiyon Akhisar Belediyespor ile karşılaşacak. Sivas 4 Eylül Stadyumu'nun ev sahipliği yapacağı mücadele 16 Mayıs Çarşamba akşamı saat 20:45'te oynanırken, karşılaşmayı Suat Arslanboğa yönetecek. Kupa finali öncesinde dikkat çeken detaylar, istatistikler, maç öncesi bilinmesi gerekenler şu şekilde..

ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI: FİNAL YOLCULUĞU
Geçtiğimiz sezon yarı finalde Akhisar Belediyespor'a kaybederek kupanın dışında kalan Galatasaray, lig şampiyonu apoletiyle katıldığı 2019 sezonundaki kupa macerasında dolu dizgin bir serüveni geride bıraktı. 166 takımın katıldığı Türkiye Kupası'nda beşinci turdan itibaren mücadele eden takımımızın kupada final yolunda karşılaştığı rakipler ve iki maç sonunda aldığı skorlar şu şekilde;
  • Beşinci Tur: Keçiörengücü, 3-2
  • Son 16 Turu: Boluspor, 5-1
  • Çeyrek Final: Hatayspor, 4-4 (Deplasman golü kuralı)
  • Yarı Final: Yeni Malatyaspor, 5-2

Ziraat Türkiye Kupası'nın son şampiyonu Akhisar Belediyespor
, statü gereği tıpkı Galatasaray gibi kupaya 5.turdan itibaren katılım gösterdi. Manisa temsilcisi kupada namağlup şekilde adını finale yazdırırken, kulüp tarihinde üstüste 2.kez final oynama başarı gösterdiler. Sezon içerisnde çalkantılı bir süreç geçiren ve geçtiğimiz hafta sonu itibariyle Süper Lig'e veda eden Akhisar Belediyespor'un kupada aldığı sonuçlar şu şekilde;
  • Beşinci Tur: Karagümrük, 6-1
  • Son 16 Turu: Kayserispor, 2-1
  • Çeyrek Final: Kasımpaşa, 3-2
  • Yarı Final: Ümraniyespor, 2-0

ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI: KUPA BEYİ GALATASARAY
1962/63 sezonundan itibaren düzenlenmeye başlayan Türkiye Kupası tarihinin en başarılı takımı hiç kuşkusuz Galatasaray olarak göze çarpıyor. Bugüne kadar 17 kez şampiyonluk sevinci yaşayan takımımız kupada son olarak 2015/16 sezonunda mutlu sona ulaşmıştı. Hollandalı teknik adam Jan Olde Riekerink yönetiminde ezeli rakibimiz Fenerbahçe'yi mağlup ederek kupa şampiyonluğu yaşayan takımımız aradan geçen 2 sezonda ise kupada istediği sonuçları alamadı. 2016/17 sezonunda ikinci turda Başakşehir'e kaybederek elenen Galatasaray, geçtiğimiz sezon ise yarı finalde Akhisar Belediyespor'a elenmekten kurtulamamıştı.

Ziraat Türkiye Kupası'nda bugüne kadar en çok şampiyon olan takım konumundaki Galatasaray ayrıca kupayı en çok üstüste kazanan takım ünvanının da sahibi olarak yer alıyor. Kupa Beyi olarak bilinen takımımız, 1962/63 - 1963/64 - 1964/65 - 1965/66 sezonlarında kupada üstüste 4 kez şampiyonluk sevinci yaşamış ve tekrarı olmayan bir başarıya imza atmıştı. Galatasaray son olarak 2013/14, 2014/15 ve 2015/16 sezonlarında da üç kere üstüste kupada şampiyonluk sevinci yaşadı.

KUPADA 2 ŞAMPİYONLUK: FATİH TERİM
Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim, her ne kadar ülke futbol tarihinin en çok kupa kazanan teknik adamlarından birisi olsa da Türkiye Kupası'nda bugüne kadar sadece iki kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Galatasaray teknik direktörü olarak 1998/99 ve 1999/00 sezonlarında şampiyonluk kupasını havaya kaldıran deneyimli teknik adam aradan geçen 19 yıllık gibi uzun sürede Türkiye Kupası'nda şampiyonluk yaşamadı. İmparator, Sivas'ta oynanılacak olan finalde mutlu sona ulaşması halinde 3.kez şampiyonluk sevinci yaşayacak ve daha önce Fenerbahçe ile iki, Konyaspor ile bir kez olmak üzere 3 kez kupa şampiyonluğu yaşayan Aykut Kocaman ile birlikte kupayı en çok kazanan teknik direktör ünvanını paylaşacak.

DÖRT SEZON SONRA DUBLE ŞANSI
Ziraat Türkiye Kupası'nda finalde mücadele edecek olan Galatasaray, ligde de şampiyonluk için geri sayıma geçti. Süper Lig'de bitime iki hafta kala liderlik koltuğunda oturan Fatih Terim'in öğrencileri, kupada ve ligde mutlu sona ulaşması halinde 4 yıl aradan sonra duble yapmış olacak. Son olarak 2014/15 sezonunda teknik direktör Hamza Hamzaoğlu yönetiminde hem ligde hem de kupada şampiyonluğa ulaşan Galatasaray aynı başarıyı tekrarlama şansına sahip ancak bu başarı kariyerinde daha önce 2 kez duble yapan teknik direktör Fatih Terim için de özel bir anlam ifade edecek. 

1996/2000 yılları arasında Türkiye'deki hemen hemen tüm kupalara ambargo koyan ve sonunda da Avrupa Kupası şampiyonluğu yaşayan Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim daha önce 1998/99 ve 1999/00 sezonlarında çifte şampiyonluk sevinci yaşamıştı. Deneyimli teknik adam bu sezon da çifte kupa şampiyonluğuna ulaşması halinde kariyerinde bu başarıyı 3.kez tekrarlayarak önemli bir başarıya da adını yazdıracak.

2018/19: 3 KARŞILAŞMANIN 2'SİNİ KAYBETTİK
Akhisar Belediyespor ile bu sezon üç kez karşılaşan Galatasaray, bu karşılaşmalarda rakibine mağlup etmekte bir hayli sıkıntı yaşadı. Sezonun ilk resmi maçı olan TFF Süper Kupa mücadelesinde Manisa ekibiyle karşılaşan takımımız, normal süresi 1-1'lik eşitlikle tamamlanan karşılaşmada penaltılarla rakibine 5-4 kaybederek, kupayı kaybetmişti. Bu karşılaşmanın ardından ilk olarak ligin 6.haftasında deplasmanda Akhisar Belediyespor ile karşılaşan takımımız sahadan 3-0'lık mağlubiyetle ayrılırken; ligin 24. haftasında iç sahada oynanılan karşılaşmada takımımıza galibiyeti getiren gol 90+4'te Kostas Mitroglou'ndan gelmişti.

2018/19 sezonunda kupa finaline kadar Akhisar Belediyespor ile üç kez karşılaşan takımımız, geçen sezonda Akhisar Belediyespor ile dört kez karşılaşmıştı. Ligde evinde oynadığı ilk maçta 4-2 kazanan Fatih Terim'in öğrencileri, ikinci yarıda da deplasmanda 2-1 kazanarak yoluna devam etmişti. Kupada ise yarı finalin ilk maçında deplasmanda 2-1 kazanan Galatasaray, evinde oynadığı rövanş karşılaşmasında sahadan 2-0 mağlubiyetle ayrılarak kupaya veda etmişti.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0