Çözüm üreten Terim'den bahane üreten Terim'e geçiş...

Süper Lig'de 9 hafta geride kalırken Galatasaray rezalet bir futbol oynamaya devam ediyor. 2 hafta önce milli maç arasına girerken Gençlerbirliği deplasmanında puan kaybetmiş olmasına rağmen Fatih Terim'in yaptığı açıklamalar sebebiyle taraftar bir şeylerin değişeceğine dahil umutlanmıştı ancak işler umulduğu gibi gitmedi. 

İHANET ETMEYE DEVAM EDİYOR
Sonda yazacağımı başta yazayım; Milli arada yazdığım yazıda -buraya tıklayarak okuyabilirsiniz- Fatih Terim'in kendisine ihanet ettiğini söylemiştim. Açıkcası Gençlerbirliği maçı sonrasında yaptığı açıklamalarla her şeye rağmen beni umutlandırmıştı hoca. Fakat maalesef hiçbir değişiklik görmedik. Yaşanan kayıplardan kötü oyundan da çok beni üzen nokta Fatih Terim'in her saniye kendine ihanet etmesi.. Geçmişte yürekli kayıpları korkak kazanımlara tercih eden Fatih Terim gitti yerine korkak kazanımları yürekli kayıplara tercih eden bir Fatih Terim geldi. Kendisine 9 senede 8 şampiyonluk kazandıran, Türkiye'de insanların Avrupa'da kupa alma hayali kurmasını sağlayan, Fiorentina'da Milan'da görev almasını sağlayan, Türkiye'de İmparator, İtalya'da Grande olmasını sağlayan felsefeye ihanet etmekle meşgul bir Fatih Terim var aylardır. Bu durum düzelecek mi bilemiyorum ancak umarım hocayı artık uyandıran biri olur. 

Galatasaray ligin en kötü takımlarından biri olan Gençlerbirliği ile 0-0 berabere kalırken maç sonunda Fatih Terim yaptığı sert açıklamalarla bir şeylerin değişeceğinin sinyalini vermişti ancak aradan geçen 2 haftada -arada milli maç arasının da olduğunu düşündüğümüzde bu 1 aya çıkıyor- hiçbir şey değişmedi. O karşılaşmada süre şansı bulan futbolculardan Selçuk İnan ve Jimmy Durmaz dışında tüm futbolcular geride kalan maçlarda forma şansı buldu. Kısaca Fatih Terim o maçın faturasını Selçuk ve Jimmy'e kesmiş gibi duruyor. Aynı Fatih Terim elinde büyük bir rotasyona sahip olan takım varken de her hafta bir bahaneyle karşımıza çıkıyor maalesef. Elinde alternatifi bol ve kaliteli bir takım varken Fatih Terim'in Galatasaray'ı 13 resmi maçta 10 gol atabilmiş durumda. ancak Fatih Terim bu sezon hala kimseyi kesmedi, hiçbir şey denemedi.  Bu herkesten önce hocanın utanması gereken bir durum. 

ÇÖZÜM BULAN TERİM YERİNİ BAHANE ÜRETEN TERİM'E BIRAKTI
Türk Futbolu'nun açık ara en büyük teknik direktörü olan, rakipsiz olan Fatih Terim'i bu noktaya getiren en önemli özelliği bahane bulması değil, çözüm üretmesiydi. Ancak şu ana kadar Terim, bahane üretmek dışında bir şey yapmadı. 3. döneminde istediği sol beki alamamış, sol bekten memnun olmayan Fatih Terim bahane üretmek yerine Riera'yı sol beke çekerek katkı almıştı. Yine aynı Terim kimsenin istemediği bundan olmaz denilen Engin Baytar'ı o sezon ligin en kilit isimlerinden yapan, Emre Çolak'ı futbolcu yapan, yedekte oyuncusu yokken bahane üretmek yerine Aydın Yılmaz'dan bile katkı alan Fatih Terim şimdi ise elinde ligin en geniş rotasyona sahip kadrosu varken çözüm üretmek yerine her hafta başka bir bahane ile karşımıza çıkıyor. Tudor yerine imza attığı gün basın toplantısında kadro dışı kalan oyuncuları da kazanarak takımdaki sorunları içeriden çözeceğini söyleyen Fatih Terim, şimdi ise her fırsatta transfer diyor, Ocak ayı diyor. Bunu anlamak gerçekten çok güç. Ryan Donk'u kazanarak geçen 2 sezonda elde edilen şampiyonluklarda X faktör yapan Terim, şimdi ise Ocak ayı ve transfer diyerek zaman geçiriyor. Bu kadroda her futbolcunun alternatifi olmasına rağmen ve bu alternatifler de lig için yeterli isimler olmasına rağmen Fatih Terim hiç deneme yoluna gitmedi. Burada tek istisna Ömer Bayram. Hoca onu orta sahada kullanarak belki de Ömer'in Galatasaray kariyerinin seyrini değiştirdi. Bunun dışında ise rezalet oynayan bir Belhanda varken onun yerine Taylan'a hiç şans vermezken hazırlık maçlarında iyi görüntü sergileyen Jimmy'e yeterli şansı vermedi keza yine Emre Taşdemir'e, Şener'e yeterli şansı vermedi. Sol bek sıkıntısı yaşarken alt yapıdan olan ve potansiyeli yüksek olan Süleyman Luş'u kadroya bile almadı. Elindeki kadrodan maksimum verimi alan Fatih Terim, transfere, bahaneye sığınan bir isme dönüştü. Bu çok üzücü bir durum. 

Diğer taraftan açıkçası hocanın yakın dönemdeki en kötü açıklamaları ise şüphesiz Real Madrid maçı sonrası yaptığı açıklamalardı. Galatasaray'a "Benim de kendime göre bir hayalim var." diyerek gelen ve Şampiyonlar Ligi'ni işaret eden Terim, Madrid maçının ardından "Keşke sattığın kadar al cezası almak yerine men cezası alsaydık" yani hayali Şampiyonlar Ligi olan bir kişinin böyle bir açıklama yapmasını anlamak mümkün değil. Diğer taraftan her Şampiyonlar Ligi maçı sonrasında Fatih Terim bütçeyi bahane gösteriyor. Ancak önümüzde bir Slavia Prag örneği var. Inter, Dortmund ve Barcelona ile aynı grupta olan Çek ekibi, İtalya'da 3 puanı son dakikada kaçırırken geçen hafta da Barcelona karşısında 1 puanı kaçırdı. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde 3 maç sonunda toplam 29 şut çekebilmişken Slavia Prag sadece Barcelona maçında 24 şut çekti. Öyle sanıyorum ki Prag teknik direktörü de aradaki bütçeleri bahane göstererek kötü oynanan oyunu savunabilirdi ancak bunun yerine aslanlar gibi mücadele eden bir takım izletiyor sahada. 


SORUNSUZ TAKIM OLMAZ
Galatasaray'ın mevcut takımı ligin en kaliteli kadrosu olmasına rağmen sorunları elbette var. En basit örnek olarak bekleri buna gösterebiliriz ya da bu takımın elinde tek hızlı kanat oyuncusunun oyun zekası düşük olan, disiplinsiz Emre Mor olması yine bir başka sorun ancak dünya üzerinde sorunsuz takım olmadığını da söylemek lazım. Teknik direktörlük de tam olarak burada ortaya çıkıyor. Elinizdeki kadrodaki sorunlu oyuncuların defosunu kapatacak sistemi ve yapıyı göstermek, oluşturmak teknik direktörlüktür. Yani mesela son Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Liverpool'un da elindeki kadroda sorunlu noktalar var aslında. Örneğin; Liverpool bekleri şu an Avrupa'nın en iyi bekleri arasında görürse de aslında savunma noktasında ciddi sorunları olan iki bek. Ancak Jürgen Klopp bu oyuncuların defolarını orta sahada kullandığı isimlerle (Wijinaldum, Milner, Fabinho, Henderson) çok iyi şekilde kapatmayı başarıyor. Ya da diğer taraftan Klopp öncesinde Liverpool taraftarının beğenmediği, istemediği Henderson şu anda takım için önemli oyunculardan biri durumunda. Bu da tamamen teknik direktörlük beceresiyle alakalı. Esasında Türkiye'de bunu en iyi yapan isim bu sezona kadar Fatih Terim'di. Üstte de tek tek örnekleri verdiğim için burada çok detaylandırmayacağım bunu. Ancak bu sezonki Fatih Terim defo kapatmak yerine bahane üretmekle meşgul. 

Fatih Terim, Beşiktaş derbisinin ardından yaptığı açıklamalarda da değişim olacağının sinyallerini verdi. Gençlerbirliği maçında yaptığı gibi yine söylemde mi kalacak yoksa bu kez gerçekten değişime gidecek mi Rizespor ve Real Madrid maçlarıyla göreceğiz ancak bu kez de değişim olmazsa Galatasaray adına sezonun Ocak ayı gelmeden bitebileceğini söylemek mümkün. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0