X-Faktör: Ömer Bayram

Geçtiğimiz sezon tüm camia forvet transferi beklerken transferin son gününde takıma katılan Ömer Bayram, büyük çoğunluğu forvet transferinin gerçekleşmemesine müteakip tepkileri beraberinde getirse de gösterdiği performansla da gönderilecek isimler arasında yer alıyordu. Yaz döneminde hakkında bir çok transfer spekülasyonu çıkan tecrübeli futbolcu bu sezon gösterdiği performansla adeta takım içinde sezonun jokeri olurken, iki sezondur Ryan Donk'tan ekstra katkı alan Fatih Terim'in yeni X-Faktörü de belli olmuştu.

Geçtiğimiz sezon Galatasaray forması altında Süper Lig, Türkiye Kupası ve Şampiyonlar Ligi'nde olmak üzere toplam 20 maçta görev yapan Ömer Bayram bu sezon şimdiden 6 maça ulaştı. Bu maçların yarısında ilk 11'de görev yapan 28 yaşındaki oyuncu, geçtiğimiz sezon sol bek - sol kanat rotasyonu için alternatif olarak görülürken bu sezon özellikle merkez orta sahada şapkadan tavşan çıkarırcasına bir oyun ortaya koyuyor. Süper Lig'de beş maçta görev yapan Ömer bu maçlarda 3 kez golden bir önceki pası verirken bu alanda da takımda ilk sırada yer alan isim olurken, maç başına rakip kaleye 0.6 şut ortalamasıyla mücadele etti. Ömer Bayram ayrıca bu karşılaşmalarda 1.8 başarılı dribling - 1.6 isabetli orta - %83 isabetli pas oranıyla mücadele ederek dikkat çekti. Ömer ayrıca rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %50'sinde ayakta kalan taraf olurken, Galatasaray'da bu sezon dikine topla ileriye oynama konusunda takımın yegane isimlerinden birisi olması da dikkatleri çeken noktalardan birisi oldu.

Sivasspor karşılaşmasında Ömer Bayram'ın ısı haritası..
Sezon başından beri gösterdiği performansla taraflı - tarafsız herkesin takdirini kazanan Ömer, son olarak oynanılan Sivasspor karşılaşmasında merkezde görev yaptı. Sol iç olarak forma giyen tecrübeli oyuncu, zaman zaman oyun içi pozisyon değişimleri nedeniyle Ryan Babel'in yerine sol kanata geçti. Bunu ısı haritasında da çok net olarak görüyoruz. Burada dikkat çeken noktalardan diğer bir husus ise hücuma yönelik oyun yapısı ve karakteristiği.. Ömer'in aslında bir sol bek değil sol kanat orjinli bir oyuncu olmasından da kaynaklanıyor, ki görselde neredeyse bir box-to-box performansına sahip olduğunu görebiliyoruz. Galatasaray'da merkezden iki sezondur hücum opsiyonu tek bir isim vardı, o da Younes Belhanda. Faslı oyuncu eğer günündeyse Galatasaray'ın merkez hücumlarını yönetiyor ve topu ileriye taşıyan tek isimdi ancak bu sene formsuz bir Belhanda izliyoruz. Bu şartlar altında Ömer'in hem hücuma çıkışı, hem topu ileriye taşıması hem de sol ayaklı bir oyuncu olması önemli bir şans oldu.

72 kez topla buluşan Ömer'in bu buluşmalarının 21'i kendi yarı sahasında olurken, 44 pas girişiminde rakip yarı sahada %82 olması önemliydi. Özellikle temposuyla sürekli olarak merkezi delmeye çalışan Ömer, sol kanatta zaman zaman Ryan Babel ile yer değiştirerek çizgiye inmeye çalıştı yada savunmadan bindiren Emre Taşdemir'in koşu yoluna önemli paslar attı. Sivasspor karşılaşmasında 4 orta denemesiyle bu alanda takımın ilk sırasında yer alması ve 2 isabetli orta açarak yine ilk sırada olması, bunun yanı sıra maç boyunca takım arkadaşlarına 6 kez kilit pas (şut pası) vermesi de bunu net şekilde açıklıyor.

Transfer döneminde orta saha rotasyonuna Nzonzi, Seri, Lemina gibi önemli üç ismin yanı sıra Jimmy Durmaz ve Taylan Antalyalı gibi rotasyon isimlerini de katan Galatasaray'da teknik heyet dahil muhtemelen hiç kimse Ömer'in orta sahada bu denli bir etki göstereceğini tahmin etmemiştir. Tabiri caizse, sezon başında Ryan Babel ve Ryan Donk ile birlikte takılan Ömer'in oyununda önemli bir gelişim var ve dikkat çeker bir vaziyette sürüyor. Sezonun devamında da teknik heyetin X-Faktör görevini üstleneceği kesin, çünkü Galatasaray'ın merkezden rakip ceza sahasına tehlike yaratabilecek oyuncu sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0