Eurocup | Top16'daki rakiplerimizi yakından tanıyalım!

Galatasaray Doğa Sigorta, mücadele ettiği Eurocup'da son 16'ya kalarak hedeflerinde önemli adımlar atmaya devam ediyor. Normal sezon gruplarından 10 maçta 6 galibiyet alarak 2. çıkan sarı kırmızılı takımın son 16 turu rakipleri grubunu ilk sırada tamamlayan Unics Kazan, grubunu 3. sırada tamamlayan Monaco ve grubunu 4. sırada tamamlayan Rytas oldu. Bu yazımızda, Galatasaray'ın rakiplerini analiz edeceğiz..

UNICS KAZAN
Unics Kazan bu sezon Eurocup için güçlü bir kadro kurdu. Özellikle Galatasaray kokusu almış ve Türkiye Ligi'nde daha önce forma giymiş oyuncuların olduğu kadrosuyla takımımızın gruptaki en güçlü rakibi olarak göze çarpıyor. Kadrosunda sarı kırmızılı takımın Eurocup şampiyonluğu döneminde kadrosunda bulunan Erric Mccolum ve yine bir dönem sarı kırmızılı formayı terletmiş olan Alex Tyus bulunurken, sezona Beşiktaş'da başlayan ve sonradan yolu bu takıma düşen Jordan Theodore'da bulunuyor. 

Normal sezonda Darüşşafaka ile aynı grupta bulunan Rusya temsilcisi Unics Kazan, Galatasaray ile aynı galibiyet sayısıyla grubunu lider tamamladı. Unics Kazan, normal sezonda 10 maçta 6 galibiyet aldı. Özellikle Avrupa'nın merkezine göre daha uzak bir konumda bulunan takımın deplasmanı gruptaki tüm takımlar için zorlu olacak. Takımların uzun uçuş saatleri sonrasında böyle zor bir takımın deplasmanına çıkacak olması hem Unics'in elini güçlendiriyor hem rakiplerin gücünü kırıyor. Normal sezonda oynanan kendi sahasındaki 5 maçın 4'ünü kazanan Rus ekibi, Darüşşafaka'ya karşı çok üstün skorlar almasa da iki maçta da kazanmayı bildi. 

Unics Kazan'da daha önce de bahsettiğimiz gibi önemli silahlar bulunuyor. Tüm Galatasaraylıların kalbinde önemli bir yeri bulunan Errick McColum takımın önemli silahlarından biri. Normal sezonda 16.2 sayı ve 4.5 asist ortalamasıyla oynayan tecrübeli oyuncu takımın asist kralı. McColum özellikle 1 numara savunmasında zorluk yaşayan sarı kırmızılı kulübe zorluk çıkarabilir. Daha önce Galatasaray forması giymiş Alex Tyus ise takımın ribaund ortalamasında zirvede bulunuyor. Maç başına aldığı 6.9 ribaundla zirvede bulunan Tyus, 11.6 sayı ortalamasıyla da dikkat çekiyor. Takımın diğer önemli silahlarından biri de son 3 sezondur Unics Kazan forması giyen Jamar Smith. Smith maç başına attığı 16.8 sayıyla takımın sayı kralı. Jamar Smith takımın sayı liderliğini elinde tutarken ortalama %56 başarılı 3 sayılık isabetiyle dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye Ligi'nden adını duyduğumuz Rayman Morgan'da Rus ekibinin önemli silahlarından biri. Geçtiğimiz dönemde Tofaş forması giymiş oyuncu bu sezon Unics Kazan ile 12 sayı ortalaması ve 5.8 ribaund ortalaması tutturmuş durumda.

Unics Kazan Eurocup normal sezonunda 78.3 sayı ortalamasıyla oynayan ve yüksek sayı potansiyeli olan güçlü bir takım. Rus ekibi aynı zamanda maç başına 33.6 ribaund alırken maç başına 14.8 asist yapıyor.

AS MONACO
Fransa temsilcisi Monaco Eurocup normal sezonda kendi grubunu 6 galibiyet 4 mağlubiyet ile 3. tamamlayarak adını son 16 turuna yazdırdı. Takımın başında 2018 yılında Eurocup'da yılın koçu seçilen Sasa Obradovic bulunuyor. Takım oyununu güçlü bir şekilde ortaya koyan Monaco Fransa Ligi'nde de 17 maçta aldığı 15 galibiyetle lider durumda bulunuyor. Kadrosunda önemli isimleri bulunan takımda, Dee Bost, Erick Bucker, Norris Cole gibi önemli isimler bulunuyor.

Fransız ekibinde guard pozisyonunda forma giyen Dylan Ennis 11 sayıyla takımın sayı liderliğini elinde bulunduruyor. Daha önce Türkiye'de birçok takımda forma giymiş olan Erick Buckner ise maç başına aldığı 5.4 ribaundla takımın ribaund lideri konumunda bulunuyor. Takımda en uzun süreyle forma süresi bulan Dee Bost ise maç başına yaptığı 4.9 asistle bu alanda lider durumda bulunuyor.

Pota altı savunması ve hücumuyla dikkat çeken Monaco'nun dış şut performansı yeteri kadar iyi gözükmüyor. Normal sezonda %50.9 2 sayılık basket başarısıyla dikkat çeken takımın 3 sayılık isabet yüzdesi %27.9. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Sasa Obradovic'in oyununu başarılı bir şekilde ortaya koyan Monaco'da yüksek ribaund ortalaması dikkat çekiyor. Fransız ekibi maç başına 39.4 ribaund alarak kalitesini ortaya koyuyor. Ayrıca maç başına 16.2 asist yapan Monaco bu istatistikle de dikkat çekiyor.

Galatasaray'ın Eurocup son 16 turunda karşılaşacak olduğu ilk rakip olan Monaco, sarı kırmızılı takımın gruptan çıkmak için mücadele vereceği önemli rakiplerden biri olarak göze çarpıyor. Galatasaray Doğa Sigorta 8 Ocak akşamı saat 22.00'de grubun ilk maçında Monaco'ya konuk olacak.

VILNIUS RYTAS
Litvanya temsilcisi Rytas, Galatasaray'ın Eurocup son 16 turu G Grubu'ndaki son rakibi olarak göze çarpıyor. Normal sezonda Tofaş'ın da içinde bulunduğu grubu 4 galibiyet 6 mağlubiyetle 4. sırada bitiren takım, grubundaki diğer takımlarla karşılaştırılınca en düşük galibiyet yüzdesine sahip olarak göze çarpıyor. 

Litvanya'da basketbolun bir ekol olduğu herkes açısından tartışılmaz bir gerçektir. Gerek Zalgiris'in gerek Rytas'ın geçmiş başarıları ve ülkenin milli takım düzeyinde de her zaman basketbolu el üstünde tutması bunu göstermektedir. Yabancı isimlere çok fazla ihtiyaç duymadan kendi içlerinden çıkardıkları Litvanyalı oyuncularla büyük başarılar yakalayan bu takımların bu ekolü bu geleneği devam ettirdiği gözükmektedir. Rytas'da Litvanyalı olmayan sadece 3 oyuncunun bulunması da bu geleneğin devam ettirildiğini de göstermektedir.

En son 2011 yılında Euroleague eleme turunda karşılaşan 2 takımda da o günden bu yana büyük değişimler oldu. O yıl oynanan maçta kazanan taraf Galatasaray olurken sarı kırmızılı takım adını Euroleague gruplarına yazdırmıştı. Rytas o günden bu yana Avrupa'da daha düşük profilde seyretse de ligdeki inatçılığını sürdürmektedir. Son 16 turunda G Grubu'na düşük galibiyet yüzdesiyle gelmiş olsalarda, takım Litvanya Ligi'nde Zalgiris'in hemen ardından 2. sırada bulunuyor. Normal sezonda Tofaş'la 2 kez karşılaşan takım Bursa'da Tofaş'a kaybederken Litvanya'da kazanmayı bildi.

Litvanya ekibinin en önemli sayı silahı guard pozisyonunda oynayan Pako Cruz olarak gözüküyor. Meksikalı oyuncu maç başına attığı 13.1 sayı ortalamasıyla dikkat çekiyor. Onu 12.1 sayı ortalamasıyla oynayan Eimantas Bendzius izliyor. Takımın Litvanyalı uzunları Arnas Butkevicius ve Martynas Echodas ise ribaund ortalaması zirvesinde 1 ve 2 numarayı paylaşıyor. Butkevicius maç başına aldığı 5.2 ribaundla dikkat çekerken Echodas onu 5.0 ribaund ortalamasıyla izliyor. Takımın en yüksek asist ortalamasıyla oynayan ismi de maç başına 4.7 asist yapan Amerikalı Terrel Holloway.

Rytas takımı Eurocup normal sezonunda yaptığı 10 maçta 80 sayı ortalamasıyla oynarken yüksek sayı potansiyeli olan ve güçlü bir takım oyununu oynayan ekip olarak göze çarpıyor. İç ve dış hücumlarının da birbirine yakın olarak gördüğümüz oyun planında takım maç başına 36.5 ribaund alırken 18 asist yapıyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0