Mercek Altında | Jesse Sekidika neler katacak?

Ara transfer döneminde kadrosunu güçlendirme çalışmalarını sürdüren Galatasaray, hücum tarafına bir takviye daha gerçekleştirdi. Sezonun ilk yarısında oldukça durağan ve dinanizmden uzak bir oyun sergileyen takımımız Nijeryalı kanat oyuncusu Jesse Sekidika'yı renklerine kattı. Türk futbolseverlerin kısmen tanıdığı 23 yaşındaki kanat oyuncusunun takımımıza saha içinde neler katabileceğini sizler için mercek altına aldık..

İngiltere'de aldığı eğitim hayatının yanında amatör futbola başlayan ve burada çeşitli takımlarda forma giydikten sonra Brooke House College bünyesinde forma giymeye başladı. Nijeryalı oyuncu 2013 yılında Stoke City altyapısındaki sınırlı günlerinin ardından Manchester United akademisi tarafından denenmeye alınmış olsa da yaşadığı pasaport sorunu hayallerinin gerçekleşmesine engel oldu. Sekidika'nın akademi macerası Benfica'yla devam ederken, potansiyelli oyuncunun kariyeri Sırbistan üzerinden TFF 1.Lig olarak devam etti. 2018 yazında Eskişehir'e imza atan ancak transfer yasağı nedeniyle forma giymek için 6 ay bekleyen Nijeryalı oyuncu için 2019 yılı tam anlamıyla muhteşem geçti. Eskişehirspor forması altında 2019 yılında tüm kulvarda 29 resmi maçta sahaya çıkan Nijeryalı oyuncu 14 gol - 3 asistlik dikkat çeken bir performans sergiledi.

SAHA İÇİ PROFİL: MODERN KANAT/FORVET
Eskişehirspor formasıyla gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Jesse Sekidika'yı oyun profili olarak tanımlamak gerektiğinde modern bir kanat/forvet olduğunu söylemek mümkün.. İngiltere'deki akademi macerasının yanı sıra Portekiz'de de sol kanat olarak oynayan Sekidika, son yıllarda (Napredak ve Eskişehir) sağ kanat olarak oynamaya başladı. Sağ ayaklı bir kanat oyuncusu olarak içeriye ve ceza sahasına doğru kat ederek gol yollarında tehlike arayan Nijeryalı oyuncu süratinin yanı sıra top tekniğiyle de dikkat çekici özelliklere sahip.. Sekidika'yı özellikle TFF 1.Lig'de muadili oyunculardan ayıran en büyük özelliği ise bitiriciliği oldu.

Oldukça çabuk ve süratli bir şekilde rakip kaleye gidebilen Nijeryalı oyuncu bu sezon Eskişehirspor'un attığı gollerin %45'ine direkt etki ederken, yakaladığı net gol fırsatlarının %86'sında topu filelerle buluşturmayı başardı. Sekidika'nın maç başına %65 isabetli şut istatistiğinin yanı sıra rakipleriyle birebirde kaldığı dribling denemelerinin %63'ünde de başarılı oldu. Bu hem sürati hem de top tekniğiyle açıklanabilecek küçük bir istatistik olmasının yanı sıra Sekidika'nın sürekli olarak hücum aksiyonlarının içerisinde olduğunu ve birebirde rakiplerini ekarte ederek ceza sahası içerisindeki arkadaşlarına pozisyon hazırladığını söylemek için oldukça iyi bir referans noktası.. 

Sekidika elbette eksikleri olan, genç yada tam olgunlaşmamış bir isim. Örneğin, takım savunmasına yardım konusunda katkıları tartışılır yada pas oyunundaki tercihleri Eskişehirspor'deki rolüne göre eleştirilebilir ancak bu tamamen takım içerisinde ona verilecek rolle alakalı bir durum olacaktır. Hücumda süratli oyuncuları seven Fatih Terim'in, gelişime açık ve gelecek vaadeden Nijeryalıdan en azından bir Garry Rodrigues yaratmasını beklemek pek hayalcilik olmasa gerek..

MERCEK ALTINDA: GALATASARAY'A NELER KATACAK?
Fatih Terim'in takımı adına ligin ilk yarısında en dikkat çeken detay, topu aldığında rakip kaleye süratle gidebilecek bir ismin olmayışıydı. Her ne kadar bunun adı "pas futbolu" olarak açıklansa da, modern pas futbolunun bununla bir alakasının olmadığı aşikar.. Galatasaray'ın en önemli sorunu durarak, yavaş ve hatta ağır çekimde oynamasıydı. Sezonun ilk yarısında Ryan Babel - Sofiane Feghouli kanatlarının arkasında Mariano - Nagatomo bekleriyle oynayan Galatasaray'ın hem saha içi hücum aksiyonlarında hem de kanat organizasyonlarında ciddi bir tempo sorunu yaşadığını defalarca söyledik. Hız konusunda ciddi sorunları olan ve olabildiğince durağan oynayan, kontratakla gol bulamamış bir takımın devre arası itibariyle kanat rotasyonunu Saracchi/Onyekuru - Linnes/Sekidika şeklinde değiştirmesi sonrasında takımdaki hız hiç kuşkusuz bir kaç kademe yukarıya çıkacak. 

Sol kanatta Onyekuru, sağ kanatta Sekidika ikilisi bu soruna direkt çözümler olurken, bu ikilinin çizgiye katederek hazırlayacakları pozisyonlar Avrupa'nın en aktif ceza sahası golcülerinden birisi olan Radamel Falcao'nun hücum verimliliğini de arttıracaktır. Bunun yanı sıra iki oyuncunun da kanattan içeriye kat ederek ceza sahasında gol araması, golcü birer kanat kimliklerinin olması ve rol olarak oyun içerisinde de değişerek kanat/forvet rolüne evrilmeleri Galatasaray'ın bu sezonun ilk yarısında hücumda yaşadığı tüm sorunlara çözüm olabilir. Oyun profili olarak Onyekuru'ya oldukça benzeyen Sekidika, vatandaşı gibi sürekli ceza sahasına topsuz koşular atan bir yapıya sahip. Rakip savunmanın markajından zaman zaman attığı bu sprintlerle boşa çıkan Sekidika, kendisine atılan uzun toplarla da rakip kalede oldukça tehlikeli pozisyonlara girebiliyor. Eskişehirspor'da bu sezon her ne kadar bu konuda istediği verimi alamasa da Galatasaray orta sahasında becerikli ayakların kendisine yapacağı servisler Süper Lig'de dikkat çekici bir performansa imza atmasına neden olabilir. Elbette, sezonun ilk yarısında hem atak organizasyonu hem de saha içi takım yerleşimi konusunda sorun yaşayan Galatasaray'ın sorunlarını iki tane "pırpır" olarak tabir edeceğimiz kanat oyuncuları çözmeyecektir. Ancak yaşanan kısır hücuma oldukça faydalı olacaklardır.

Sekidika konusunda dikkat çekilmesi gereken noktalardan birisi TFF 1.Lig sertliğine alışmış olması ve Eskişehir'de neredeyse hemen hemen her maçta 90 dakika sahada kalması. Fizik kondisyon olarak Süper Lig ayarında ve hatta biraz daha fizik gücüne dayalı bir lig olan TFF 1.Lig'de bu sertliğe alışan bir oyuncunun Süper Lig seviyesine geçiş pek zor olacak gibi görünmüyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0