2021 Eurobasket | Milliler sınıfta kaldı!

2021 Avrupa Basketbol Şampiyonası eleme grubunda ilk maçında evinde Hollanda’ya 65-72 mağlup olan 12 Dev Adam, deplasmanında İsveç karşısında sahadan 82-75’lik skorla mağlup ayrılan taraf oldu. Alınan bu skorlar tabir-i caizse şok etkisi yaratırken, Ufuk Sarıca yönetimindeki milli takım ilk 2 maç sonunda sınıfta kaldı.

FIBA ve Euroleague geriliminde sezon ortasında takvimin en dolu olduğu anlarda oynanan eleme maçları, Nba oyuncularından yoksun ülkelerin birde Euroleague oyuncularını sağlıklı bir şekilde kullanmasını engelliyor. Hollanda maçında Buğrahan Tuncer ve Sertaç Şanlı’dan yoksun olan milli takımımız zayıf rakibine karşı varlık gösteremedi. Hollanda takımının devşirme oyuncusu Charlon Kloof 27 sayı ile maçı takımına kazandırdı. Bu sezon Ankara Ormanspor’da forma giyen Kloof, evinde biz deplasmanda gibi olduk. Oyun içinde özellikle yaratıcı kısa oyuncu sorunu çeken milli takımımız, uzun rotasyonunda Semih Erden’e yardımcı bir oyuncu bulamayınca 65 sayıda kaldık. Savunmayı bir kenara bırakırsak, bu kadar kısır bir skorla bir maç kazanmak zaten imkansıza yakındı.

İsveç deplasmanında bir yıl önce tek mağlubiyetini yaşayan Ay-yıldızlı ekibimiz bir süprize daha izin vermez diye düşünüyorduk. Buz hokeyi salonunun dönüştürülmesi, yoğun seyirci desteği ile İsveç ev sahibi avantajını kullanmak istiyordu. Eksiklerimizinde kısmen takıma döndüğü maça dengeli başlasakta, yüksek yüzdeli dış şutları ve hücum ribaundlarındaki üstünlüğü ile oyunu dengede tutan ev sahibi 2.periyotta özellikle Ludvig Hakanson’un etkili oyunu ile farkı açmaya başladı. Sertaç Şanlı ile oyunda kalmaya çalışan milli takımımız farkı kapadığı bölümlerde, maç toplarında kullandığı yanlış tercihlerle fırsatları geri çevirdi ve 2.maçında da sahadan yenik ayrıldı.

Yaz başında yapılacak 2020 Tokyo olimpiyat elemelerinde mesaisine devam edecek milli takımımızda bambaşka bir çehre olacağı kesin.. Türk vatandaşlığına geçen Shane Larkin’i sakatlığı nedeniyle bu iki maçta kullanamayan milli takımımız, olimpiyat vizesi yolunda Larkin’den önemli katkılar alacak ve Cedi Osman’ın 2 numarada, Furkan Korkmaz’ın 3 numarada olacağı ilk beşimizin 4 numarası Ersan İlyasova olacak. 2019 Dünya Basketbol Şampiyonasında çektiğimiz 5 numara sıkıntısına, Amerika‘da bu yıl Georgetown Üniversitesi’nde forma giyen ve draftlarda yüksek sıralardan seçilmesi beklenen Ömer Faruk Yurtseven’in katılımı ile çok güçlü bir milli takım izleyebiliriz.


Peki bench’ten gelecek oyuncuların katkısıda önemli değil mi? Elbette çok önemli olacak.. Ancak uzun yıllardır Point Guard sorunu çeken milli takımımız bu bölgeye pansuman olarak devşirme oyuncularla günü kurtarmaya çalıştı. Ali Muhammed ve Scottie Wilbekin’in yokluğunda Shane Larkin’in de sakatlığı ile bu eleme maçlarında kadroda olacak yedek kısalarımızın da performansını gördük. Hiç de iç açıcı bir tablo gözükmesede, İspanya’da Real Betis forması giyen Kenan Sipahi’nin yeniden milli takıma çağrılması bir çözüm olabilir. Son olarak, futbolda görmeye alışık olduğumuz yetenekli Türk oyuncuların Almanya’da yetişip, orda büyük başarılara ulaşmasının bir benzeri de basketbolda karşımıza çıkıyor. Beşiktaş Sompo Sigorta forması giyen İsmet Akpınar’ın yükselen performansı ile ligimizde büyük beğeni topluyor. Almanya bir Türk gencini daha üst seviye bir sporcu yapmışken, bu altyapı sistemi ile bizde kendi Shane Larkin’imizi bir gün çıkartırız umarım.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0