Derbi Özel | Burak Kılıç: Fenerbahçe en agresif derbilerinden birini oynayacak!

fenerbahçe-galatasaray
Süper Lig'de haftanın merakla beklenen maçında Galatasaray ezeli rakibi Fenerbahçe ile deplasmanda karşılaşacak. Dev derbiye Fenerbahçe cephesinden bakmak istedik ve uzun yıllar spor basınında ve Hürriyet'te çalışmış olan Burak Kılıç ile derbiyi konuştu. 

1- Öncelikle olarak seriden bahsetmek lazım heralde. 20 yıllık bir seri var ortada. Galatasaray cephesi bunu şanssızlıklar ve büyük ölçüde hakemlerin payıyla açıklıyor. Sen bu seriyle ilgili ne diyorsun yani Fenerbahçe, Kadıköy'de nasıl bu kadar ciddi bir seri yakalayabildi? 
Biraz metafiziki gelebilir ama camiaların kimi kodları var. Galatasaray Nisan ayına ilk ikide girdiyse şampiyon olur. Beşiktaş en büyük galibiyetlerini umudun bittiği anda alır. Fenerbahçe'de ise bu kod derbilerde kendini gösterir. Bir sürü yan etmen var tabi. Taraftarın yarattığı atmosfer, oyuncuların buna kulak vermesi, stadyumların ambians farkı gibi. Neticede tüm bu etmenlerin üzerine yıllar içinde karşılaşılan bu yenilmezlik birikimi, rakipler üzerinde çaresizlik hissi yaratıyor. "benden öncekiler yapamadı ben nasıl yapayım"a karşı bir refleks geliştirmek çok farklı bir karakter ister. Futbolcular da bu kadar devrimci refleksler geliştiremiyor tabi. Özetle tüm Galatasaraylıların tek bir fire bile olmadan inanarak çıkması lazım karşılaşmaya. Bir fire bile seriyi sürdürür.

2- Kadıköy'de son yıllarda derbilerin berabere bittiğini görüyoruz sıklıkla. Galatasaray artık Kadıköy'e gelirken "Nasılsa hep kaybediyoruz 0 yazalım" mantığıyla hareket ederek üzerindeki baskıyı atmış gibi görünüyor. Diğer yanda ise Fenerbahçe'de "Ya kaybedersek" baskısı oluşmaya başlamış gibi. Sen ne diyorsun buna yani bu doğru bir gözlem mi yoksa Fenerbahçe'de böyle bir korku ve baskı yok mu? 
Geçen yıllarda belki vardı bu his. Ama bu sene Fenerbahçe, başkanıyla ve tüm organlarıyla, dış etkenlere karşı anlamsız bir savaşa girdi. Gelinen noktada çekilen bir isyan bayrağı var. Böyle bir bayrak dalgalanırken ve tribünler de bu isyana hak verdiği için baskının ibresi Galatasaray'a doğru dönecek. Fenerbahçe belki de en agresif derbilerinden birini oynayacak. Her topa sertlik uygulayacaklar. Galatasaraylı oyuncuların bu baskıyla sindiklerini görürlerse oyun içi psikoloji serinin varlığından çok "Kazanırız biz böyle" halini alabilir. Galatasaraylı oyuncular için ciddi bir sinir harbi yaşanabilir. Zihinlerini kontrol edebildikleri kadar oyunda kalırlar.

3- Son 3 maçını kazanamamış bir Fenerbahçe var ve 6 maçtır kazanarak şampiyonluk yarışına dahil olmuş bir Galatasaray var. Bu bağlamda senin derbiden beklentin nedir? Yani nasıl bir maç ve skor bekliyorsun serinin bittiği mi bir sene mi olur yoksa aynen devam ettiğini mi görürüz?
Su terazisi gibi Fenerbahçe'nin psikolojisi. Çok sağlıksız. Oyuna sert başlayacak Fenerbahçe. Erken bir gol gelirse canavarlaşması olası ev sahibinin. Golün gecikmesi ise önce tribünleri sonra sahayı iyiden iyiye gerecek. Galatasaray'ın merkez forvetsizliği topun ileride durmasının önündeki en büyük engel görünüyor. Ben Yanal'ın 4'lü agresif bir orta alanla başlayıp tüm ribaundları toplamak isteyeceğini düşünüyorum. Galatasaray'ın bu kör dövüşünde yere düşmemesi lazım. Rakiplerinin sertliğine aynı dozda karşılık verip, gerginliği topun üzerinde bırakmaları lazım. Ben kırmızı kartın kaçınılmaz olduğu bir maç bekliyorum. Eksik kalanın da galibiyeti kaçıracağı bir maç olacak.

4- Fenerbahçe cephesinden bakınca senin Galatasaray'ın oyun planı ve kadrosunu gördüğünde en rahat olduğun konu ve en çekindiğin konu nedir?
Lemina'nın olmaması ve Mariano'nun kanadının geometrik sorunu. Mariano önünde alanı boşaltacak kimseyi bulamıyor. Feghouli'nin içeri kat eden oyunu Galatasaray'ın hücum yerleşimini kontraatağa açık kılıyor. Ekseni kaymış bir yerleşim var. İkinci yarı başlarken Muriqi'nin formunun düşmesini bekliyordum. Beklentimle de karşılaşıyorum. İlk yarıdaki canavarlığı olağan dışıydı. Muriqi'nin stoperlerin arasında gömülü kalmaması ve gezenti olması stoperlerin açık alanda ki pozisyon zaafiyetlerini gün yüzüne çıkarabilir. Ayrıca kim ne derse desin Ömer Bayram ve Adem Büyük  bu kalibrenin isimleri değil. Ezilmeleri çok olası. Adem'de ciddi kart potansiyeli var.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0