Süper Lig: 15 günde bambaşka bir takım!

Galatasaray sezonun 20.haftasında evinde Kayserispor ile karşı karşıya geldi. Terim'in öğrencileri ilk dakikası itibariyle çok rahat başladığı karşılaşmayı aynı şekilde bitirdi. Maçın başında Adem ile öne geçen Galatasaray son dakikalarda Feghouli'nin gelen golüyle 4-1 kazanarak rakiplerinin puan kaybettiği haftada zirveye bir adım daha yaklaştı.

SKORDAN ZİYADE OYUNU ETKİLEYİCİYDİ
Galatasaray'ın skordan ziyade oyunu daha çok etkiledi. Özellikle ilk yarım saatte rakibini domine eden istediği pozisyonlara giren 2 gol bulmuş bir takım vardı. Bu bölümde gol atılıp atılmaması veya maçın kazanılıp kazanılmaması mühim değildi çünkü Galatasaray gerçekten umut vadeden bir oyun oynuyor. İki sezondur şampiyon olan bir Galatasaray var ancak Galatasaray'ın bu kadar iyi oynadığı bir dönem hatırlamıyorum. Geçen sezon 17 maçlık yenilgisiz geçilen seride dahi bu kadar baskın olamadı bu takım. Fatih Terim dün yeni transfer sayılacak kimseye şans vermedi. Sezonun ilk yarısında kadronun sorun olmadığını defalarca konuşmuştuk. Bugün daha iyi anlıyoruz ki sorunların çözümü transferden değil antrenman sahasından ve oyun için şablonun değişmesinden geçiyormuş. Galatasaray'ın bu sezon ilk kez ne yapmak istediğini anlayabiliyoruz. Sezonun ilk yarısına göre sahaya çok çok daha iyi yayılan bir takım var. Demek ki çözülmesi gereken oyuncular değil, teknik ekipmiş.

Galatasaray'ın oyun yapısına gelirsek takım pek çok açıdan 2011/12 takımına benziyor. 2011/12 Galatasaray'ı 4-4-2 oynuyordu, bu takım 4-2-3-1 oynuyor ancak Emre Akbaba bir 10 numara değil. Baya baya forvet gibi konumlanıyor. 2011/12 Galatasaray'ında ise Elmander tam bir forvet gibi değildi bu sebepten ikisinin benzer rollere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Melo-Selçuk orta sahası Lemina-Seri orta sahasına benzerlikleri oyuncu bazlı olarak da var. En önemli nokta ise burada kanat oyuncuları Ömer-Feghouli kanatları net birer kenar oyuncusu veya kenar forvet değiller. Bu isimler olabildiğince merkezde konumlanıyor ve beklere koridor açıyorlar. Kayserispor karşısında Fatih Terim de bahsettiğim bu düzeni onaylarcasına ''kenar oyuncularımızın daha merkezi konumlanıp beklere koridor açması lazım'' diyor. Buradaki vurguyla görüyoruz ki Fatih Terim kenar oyuncularının daha merkezi isimler olmasını bekliyor. 

ÖMER BAYRAM KOLAY KOLAY KESİLMEZ
Bundan 8-9 sene evvel Engin-Emre ikilisinden ceza sahasına servis yapmasını bekleyen Terim, burada da aynı şeyi Ömer-Feghouli ikilisi için geçerli olabileceğinin sinyallerini veriyor. Ömer sezonun ikinci yarısında dördüncü asistini yaptı. Bunun 3 tanesi akan oyundan geldi. Terim bu ikiliden hem Emre Akbaba-Adem ikilisinin dezavantajlarını kapatıyor hem de kenar oyuncularının merkez özellikleriyle bu ikiliyi besliyor. Bu sebeplerden dolayı 11/12 sezonu Galatasaray'ına oldukça benzeyen bir yapı ortaya çıktı. Keza bu sebeplerden dolayı Ömer Bayram kolay kolay kesilmeyecek. Onyekuru tam olarak iyileşse dahi kesilecek isim Ömer Bayram olmayacak. Ömer ceza sahasına topu atan oyuncu Onyekuru ise ceza sahasına koşan oyuncu.. Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim illa Onyekuru'ya yer açacaksa muhtemelen kesilen isim Emre Akbaba veya Feghouli'den biri olacaktır. O takım ile bugün arasında farklılıkları var elbette, çünkü oyun o günden bugüne çok değişti. Mesela bugün bekler 11/12 Galatasaray'ına oranla daha önde konumlanıyorlar ancak o takıma oranla merkez orta sahası daha geride yerleşiyor. O günün Galatasaray'ın da ise bekler daha geride kalıyor merkez orta sahalar daha önde yerleşmiş ve inanılmaz skor katkısı yapmışlardı.
Galatasaray sezonun ikinci yarısında ligde 7 gol attı ve bu gollerin 6 tanesi half-space denilen (yukarıda sarı ile işaretli bölgeden) yerden sert ortalarla geldi. Bu gerçek bir çalışmanın ürünü. Süper Lig'de çoğu takım adam adama savunuyor rakiplerini ancak Galatasaray 4-4-2'si ile rakip ceza sahasında eksik kalmıyor. Rakip stoperler adam adama savunmanın etkisiyle kendi ceza sahalarında iki isimle eşleşince koşuyu takip edemiyorlar ve eşleşme problemi ortaya çıkıyor. Bu sebepten Galatasaray bu half space'den gelen yerden sert ortalarında illa ki bir pozisyon bulabiliyor. Şimdi 15 günde bu hazırlığı yapabilen Fatih Terim ve ekibi sezon başında yaptığı kampta neler yaptırdığını çok merak ediyorum açıkçası. Bu takım o dönem sadece fotoğraf çekinip içeriye mi giriyordu hala cevabı yok bende.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0