Eskisinden daha fazla..

2008 yılından itibaren yayın hayatını sürdüren ve bugüne kadar yaklaşık 20 milyon okunma sayısına yaklaşan; 2009 yılından itibaren de sosyal medya hesabında etkileşim uğruna değil daha farklı bir çizgide hareket eden FCN Blog ekibi olarak geçtiğimiz aylarda tatsız bir süreç yaşadık.. Bilenler mutlaka vardır ancak biz yine de hatırlatalım, Twitter hesabımız yayıncı kuruluş beIN Sports tarafından telif hakkı ihlali gerekçesiyle kapatıldı

2009 yılında yayın hayatına başlayan Twitter hesabımızda her ne kadar yüzbinlerce takipçimiz olmasa da, Galatasaray Spor Kulübü yöneticilerinin yada basın kuruluşları tarafından tanınan, bilinen bir hesap olarak hayatını sürdürüyordu. Doğru ve güvenilir haber vermek için çıktığımız yolda, gelişen süreçlerle ilgili olarak da kimi zaman sosyal medya çalışmalarına kimi zaman da ülke gündemine yönelik paylaşımlarımız oluyordu. Ancak özellikle ligin ikinci yarısından itibaren oldukça agresif bir yayıncı kuruluşa şahit olurken, maç içerisinden video - yayın görüntüsü olmamasına rağmen iyi niyetli yapılan paylaşımlara da telif hakkı atan bir yayıncı kuruluşla karşı karşıya kaldığımızı farkettik. Ve işin doğrusunu söylemek gerekirse, bunu ne anlamak ne de mantıkla açıklamak mümkün değildi! Korsan yayın ve maç linki yayınlarına ezelden beri karşı olduğumuzu her fırsatta dile getirirken, 2009 yılından beri aktif olan sosyal medya hesaplarımızda asla böyle bir şeye izin vermedik. Hatta çok çok uzun zamandır ve Türkiye'de bir ilke imza atarak #fcncanli etiketiyle hemen hemen her maçtan canlı anlatım yapıyorduk. 

Süper Lig'de sezonun 14.haftasında oynanılan Galatasaray - Alanyaspor karşılaşmasında uzun bir süre sonra sakatlıktan dönen Radamel Falcao'nun teknik heyet tarafından ısınmaya gönderildiği ekran görüntüsü ve Kolombiyalı oyuncunun 73.dakikada Adem Büyük'ün yerine dahil olduğu fotoğraf karesi maç yayını sırasında hesabımızdan paylaşıldı. Video değil, ekran görüntüsü.. Maçtan bir fotoğraf. Aynı karşılaşmada ayrıca ilk yarının sonunda yayıncı kuruluş tarafından ekrana yansıyan istatistik detayları da yine görsel olarak paylaşıldı. 7 Aralık 2019'da oynanılan karşılaşmanın ardından FCN Blog hesabına "üç ihtar" verilerek yukarıda görmüş olduğunuz gibi "telif hakkı ihlali" gerekçesiyle paylaşımlar kaldırıldı. Görsele telif atıldı. Görsel. Golün tekrarı, tartışmalı bir pozisyon yada herhangi bir korsan - kaçak yayın değil. Uzun bir süre sakatlık nedeniyle takımdan ayrı kalan ve maç kadrosuna alındığı için taraftarda heyecan yaratan, oyuna girerken de tüm basın mensuplarının fotoğrafladığı, stadyumdaki taraftarın bile cep telefonunu çıkartarak video - fotoğraf çektiği bir oyuncunun oyuna girişi sırasında maç yayınından alınan bir ekran görüntüsü.. Bu durumu meşrulaştırmak yada dejenere etmek değil. Marka değeri ve futbolun paydaşları artsın diye yırtınanların, tüm dünyadaki spor branşlarında artık neredeyse sosyal medya üzerinden yayınlar yapılırken bu kadar agresif ve katı olması, akıl ve mantıkla açıklanamaz bir durum.


7 Aralık 2019'daki görsellere telif atılmasının ardından 2 Şubat 2020'e kadar geçmiş dönemde kullanılan görsellere telif atma inadı devam etti. Son olarak Galatasaray - Kayserispor karşılaşmasında Ryan Donk'un attığı golden sonra teknik direktör Fatih Terim'in kenarda yardımcılarıyla yaşadığı sevincini kendi hesaplarından GIF olarak yayınlamalarına ve biz o görüntüyü alıntılayarak kullanmamıza rağmen "telif hakkı ihlali" gerekçesiyle Twitter tarafından hesabımız geçici bir süre erişime kapatıldı. İlk başvuru sonrasında, spor medyasında tanıdığımız kimselerden de rica ettiğimiz başvuruların ardından Facebook ve Instagram hesaplarımızda 2016 yılında yapılan paylaşımlara bile telif atıldı. Bundan dolayı hesaplarımızın geçici bir süre (3 gün) yayın yapması engellendi, paylaşıma kapatıldı veya farklı bir aksiyon alındı. 
2 Şubat - 7 Mart arasında gerek Twitter gerekse de beIN Sports'la ilgili olarak çeşitli tarihlerde, farklı kaynaklar üzerinden başvurularda bulunduk. Dilekçe yazdık, mail attık, telefonla aradık veya bizzat sorduk. Ancak alınan cevap hiç değişmedi. Normal şartlarda maksimum 15-20 gün içerisinde açılması gereken hesabımız bir aydan fazla bir süre kapalı kalmaya devam etti. Yapılan her başvuru sonrasında da özellikle diğer hesaplarımız üzerinde geçmiş yıllara ait görüntülere telif hakkı başvurusu yapıldığına dair ilgili sitelerden mail alıyorduk. 

Bizler yıllardır bu işi herhangi bir maddiyat elde etmeden, kazanç sağlamadan yapan gönüllülük esaslı ve üniversiteli gençlerin olduğu bir oluşumuz. 2008 yılında açılan FCN Blog zaman içerisinde gerek sosyal medya gerekse de web-site anlamında belli bir çizgisini yakalamış; "az ama öz olsun" mantığıyla hareket ederek iyi bir kitle ve takipçi profili sağlamıştı. Yazının en başında da dediğimiz gibi, Galatasaray SK içerisinde bile çeşitli kimseler tarafından tanınan, bilinen bir platform olarak yıllardır TSYD'den de akredite aldığımız gerçeği karşımızda duruyor.

Ancak marka değerini yükseltmek yada futbolun paydaşlarını bu oyunun içine sokmak yerine onu dışarıya itmeye çalışan; herhangi bir şekilde artniyetli olmadan yapılan paylaşımlara "korsan yayın yapıyorsunuz!" muamelesi yaparak önce ekran görüntülerine, ardından da 4 sene önceki paylaşımlara telif hakkı ihlali başvurusu yaparak yayından kaldırtmak; erişime kısıtlamak ve tüm başvurulara rağmen geri bildirimde bulunmamak bambaşka bir artniyetin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bugün tüm dünyadaki diğer ligler, takımlar veya sporlarla ilgili olarak "resmi hesapları" açın izleyin. Anlık maç içi görüntüler, gol pozisyonları yada sıradışı kurtarış - asist - goller yayınlanıyor. En küçük örneğini vermek gerekirse, Liverpool'un resmi sayfasının linkini şuraya bırakalım. Bu işi İngilizlerden daha mı iyi biliyorsunuz? Yıllık yayın geliri 500 milyon Euro olan; yayıncı sözleşmeleri milyar euro bedellerle ihale edilen bir ligden bahsediyoruz. Hadi diyelim, İngilizler farklı.. E buyrun, İspanya? La Liga'nın resmi hesabı maç içerisinden görüntüyü ve golleri "kendisi" paylaşıyor. İtalya, Fransa, Almanya diye bu böyle devam ediyor. Futboldan sıkıldınız mı? Milyar dolarlık pazara sahip olan NBA'den haberiniz var mı mesela? Maç sırasında resmi hesap neredeyse oynanılan çeyreğin geniş özetini yayınlıyor! Her ne kadar şuanda sezon öncesi testler olsa da aynı şekilde Formula 1'de de durum aynı. Yarış içerisindeki geçişler, kazalar veya önemli olaylar aynı saniyelerde resmi hesap üzerinden paylaşılıyor. 3 farklı spor branşı, 5 farklı büyük markadan bahsediyoruz.  Korsan yayın konusunda hepimiz mücadele edelim. Burada hem fikiriz.. Ancak maç içerisindeki en ufak bir ekran görüntüsüne de telif hakkı ihlali atıp hesabı kapatmaya götürmek biraz abartı oluyor! Elalem nerede, biz bu işin neresindeyiz! 

FCN Blog ekibi bugünden itibaren yayın hayatına uzun bir süre önce açmış olduğumuz @fcnblogcom hesabımızla devam edeceğiz. Sizleri de aramızda görmek istiyoruz.. Eskisinden daha fazla desteğe ihtiyacımız var ve eskisinden daha hırslıyız! 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0