Juan Mata resmen Galatasaray'da!

Süper Lig'de şampiyonluk iddiasıyla yola çıkan ve transfer döneminde kadrosuna birbirinden önemli isimleri ekleyen Galatasaray, hücum rotasyonuna bir takviye daha yaptı. Son olarak Mauro Icardi'yi bedelsiz olarak kiralayan Sarı-Kırmızılılar, geçtiğimiz sezon Manchester United'da forma giyen ve sözleşmesi sona eren Juan Mata'yı renklerine bağladığını açıkladı. Bir yılı opsiyonlu olmak üzere 2 yıllık sözleşme imzalanan 34 yaşındaki İspanyol yıldıza yıllık 1.9 milyon Euro maaş ödenecek.

JUAN MATA KİMDİR?
28 Nisan 1988, Burgos - İspanya doğumlu olan Juan Manuel Mata García'nın babasının izinden gittiğini söylemek yanlış olmaz. 1980'li yıllarda İspanya'da çeşitli takımlarda forma giyen ve 1990'ların başında Burgos'un başarılı forveti olan Juan Mata Rodriguez'in küçük oğlu olarak futbol topunun peşinden giden Mata, babasının memleketi olan Oviedo'da futbol topuyla tanıştı. Akademide gösterdiği başarılı performansla dikkatleri üzerine çeken İspanyol oyuncu, özellikle hücum bölgesindeki yeteneklerini sergilemesiyle birlikte ülkenin en büyüğü Real Madrid'in scoutlarının dikkatini çekti. Real Madrid'in altyapısına transfer olan ve La Fabricia'da üç yıl boyunca başarılı performans sergileyen Mata, takvim yaprakları 2006 yılını gösterdiğinde 18 yaşında Real Madrid'in B takımı olarak bilinen Castilla'ya geçti. La Liga 2'de ilk sezonunda 38 maçta görev yapan İspanyol yıldız, forvet arkası rolünde oynadığı sezonda 10 gole katkı verdi. Sezon sonunda İspanya U19 milli takımıyla Avrupa Şampiyonu olma başarısı gösteren Mata, sezon sonunda sözleşmesinde yer alan madde sayesinde Valencia'nın yolunu tuttu.

MESTELLA'YI AYAĞA KALDIRAN BAŞLANGIÇ
Valencia kulübüyle profesyonel sözleşme imzalayan Mata, ilk sezonunda genç yaşına rağmen La Liga'da etkili bir performans sergiledi ve kariyerinin nasıl olacağının sinyallerini vermiş oldu. Teknik direktör Quique Sánchez Flores tarafından ilk etapta rotasyonda çok az şans verilen Juan Mata için, yaşanan teknik direktör değişikliğinin ardından Miguel Angelo'nun da sakatlanmasıyla birlikte adeta ilk 11 yolu açıldı. Teknik direktör Ronald Koeman tarafından ilk 11'de değerlendirilen genç oyuncu, Valencia formasıyla çıktığı ilk sezonunda 33 maçta 9 gol - 2 asistlik performans sergileyerek dikkatleri üzerine çekti. Yıldız oyuncunun dünya futboluna duyuracağı sezon ise 2008/9 sezonu oldu. Valencia'da ilk 11'in gediklisi olan ve sol kanatta görev yapan Juan Mata, sezon genelinde 47 maçta görev yaptı ve 14 gol - 20 asistlik çılgın performansıyla takımının yıldızı oldu. Başarılı performansının ardından her sezon istikrarını sürdüren Mata, artık yeni bir yıldız olarak Avrupa futboluna "merhaba" demişti. Her ne kadar sol kanatta oynasa da, zaman zaman forvet arkasına da geçen yıldız oyuncu 2011 yazında 26.7 milyon Euro bonservis bedeliyle Chelsea'ye transfer oldu. 

İNGİLTERE'YE MERHABA: CHELSEA
Londra ekibinde ilk sezonunda 54 maça çıkan ve 12 gol - 20 asistlik performansıyla göz dolduran Mata, sezon sonunda Şampiyonlar Ligi'nde ve FA Cup'ta şampiyonluğa ulaşan takımın en önemli isimlerinden birisiydi. Yıldız oyuncu sezon sonunda bir de İspanya milli takımıyla Euro 2012'de kupa sevinci yaşayarak adeta rüya gibi bir sezon geçirdi. Chelsea'de geçirdiği 3 sezonda toplam 135 maça çıkan ve 32 gol - 58 asistlik performans sergileyen Mata, beklenmedik bir dönemde Manchester United'ın yolunu tuttu. 2014 kışında o dönem rekor olarak sayılan bir bedel olan 45 milyon Euro bonservis bedeliyle Kırmızı Şeytanların yolunu tutan İspanyol yıldız, yaklaşık 7.5 yıllık Manchester kariyerinin de startını vermiş oldu.

MANCHESTER'IN KIRMIZI YAKASI
David Moyes yönetimindeki Manchester United'da ilk yarım sezonunda çıktığı 15 lig maçında 6 gol - 5 asistlik performans sergileyen Mata, bir sonraki sezon istikrarını sergiledi ve 35 maçta 10 gol - 4 asistlik katkı sağladı. 2016-17 sezonunda 54 maçta 10 gol - 11 asistlik performansa ulaşan İspanyol yıldız, maçların büyük bir kısmını sağ kanatta oynamasına karşın skorer kimliğiyle takımını taşımaya devam etti. United formasıyla geçirdiği toplam 7.5 yılda bugüne kadar 285 maça çıkan ve 51 gol - 47 asistlik performans sergileyen Juan Mata, geride bıraktığımız 2021-22 sezonunda rotasyonun bir parçası oldu. Tecrübeli oyuncu sözleşmesinin son sezonuna girdiği dönemde 12 maçta sadece 406 dakika görev yaparken, genelde maç kadrosunda yer almasına karşın pek fazla oyuna dahil olmadı. 

Bugüne kadar kariyerinde tabir-i caizse kazanmadık kupa bırakmayan ve milli takımla Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası; kulüp takımlarında ise Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi (2), FA Cup (2), İngiliz Kupası, Kral Kupası ve Community Shield şampiyonlukları yaşayan Juan Mata'nın hiç lig şampiyonluğu sevinci yaşayamamış olması dikkat çekiyor. 

FCN Blog ailesi olarak yeni transferimiz Juan Mata'ya hoşgeldin diyor ve Galatasaray formasıyla üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz! 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0