Eurobasket 2009 | Hız Kesmek Yok ! 94-66


Milli takımlar tarihinde oynadığımız zorla maçlar sonucunda yüksek konsantrasyonu sahaya yansıtarak kazandığımız maçlar vardır. Ancak ''çantada keklik'' gözüken maçlarda hiç ummadık mağlubiyetlerimiz de meşhurdur. Milli takımımız zorluk derecesi üstün olan Bulgaristan karşısında yüksek konsantrasyonu ile beraber galibiyete uzanmayı başardı. Bugün ki maç öncesi acaba sahada ki oyuncularımızın kendilerini ne kadar sahaya verecekleri hakkında kafamda soru işaretleri mevcut idi. Maç içerisinde bir bölüm ciddiyetten kopsak bile genele yayarsak işin ciddiyetini aynı şekilde devam ettiren bir Milli takım gördük. Bunun sonucunda grubun en zayıf takımı olan Bulgaristan karşısında rahat bir galibiyete ulaşarak 2'de 2 yaptık.

Maça beklenenin aksine Tanjevic'in Bekir ile başlaması kenardan gelen oyunculara ne denli önem verdiğinin bir göstergesiydi adeta. İlk dakikalarda karşılıklı basketler ile giderken millilerimiz oyuna ağırlığını koydu. İlk maçta olduğu gibi bu maçada iyi giren Ersan, hızlı hücumlardan sayılarına imza attı. Özellikle Bulgaristan'ın sürekli savunma değiştirmesiyle hücum organizasyonumuza sekte vurmak isteklerini Tanjevic akıllı bir hamle ile iki oyun kurucuya dönerek bertaraf ederek periyodu 24-15 önde geçtik.

İkinci periyot, oyunu kopararak galibiyetin ışıklarını gördüğümüz 10 dakikaydı. İkili oyun kurucu sisteminde topu hızlı dolaştırarak boş şutlardan yüksek isabet sağladık. Bu noktada Kerem Tunçeri'nin oyunu okuma yeteneğinin ne denli üst seviyede olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Boş şutları bulmada hiç zorlanmadı ve neticesinde Sinan ve Ender ile şutlar bulduk. Hücumda sergilediğimiz bu oyunun yanı sıra savunmayı bir kademe üstte çekmemiz zaten belli bir sistemi bulunmayan Bulgar hücumlarını iyice alt üst etti. Bunun sonucunda devreyi 25 sayı farkla 53-28 önde kapattık.

İkinci yarıya başlarken takımın karakter sınavından geçeceği gün gibi ortadaydı. Zira sayı farkının verdiği rehavetin sahaya yansıyıp yansımayacağı önemli bir nokta idi. Tanjevic rahatlığın minimuma inmesi amacıyla takımı değiştirerek daha az süre alan oyunculara yer verip sahada daha azimli bir takım olmasını amaçladı. Ancak bu kadro bile skorun verdiği rahatlığı sahaya yansıttı ve savunmanın bir kademe aşağıya inmesiyle 25 sayılardan fark 17 sayılara geriledi. Bu ilk sınavdan başarısız olmamız ilerisi için pek umutla bakmamızı engelliyor. Zira oyun disiplinine alışmış bir takım kimliği, çok önemli bir kıstastır. Bizim bunu kazanmamız bu gibi maçlarda oyundan hiç kopmayarak gerçekleşecektir. Maça tekrardan dönecek olursak Bulgar takımının hücumda aktif hale gelmesiye beraber fark azalarak periyodu 72-52 önde kapattık.

Son 10 dakikaya ikinci karakter sınavına giriyorduk. İlk sınavdan başarısız ile ayrılan oyuncularımızın silkelenerek yine aynı savunma sertliğini yakalamaları hatalarından ders çıkarmaları adına güzel bir örnekti. Takımımız savunma disiplinini bir kez daha yakalamasıyla beraber hücumdada doğru işler yapmaya başladı. Özellikle bu devrede Oğuz ve Ömer'i etkili bir biçimde kullandık. Bu isimlerin yanı sıra takımın belki de en önemli parçalarından biri olan Sinan'ı es geçmemeliyiz. Şutuna olan güveni her maç artmasıyla beraber savunma azmi onu çok iyi bir oyuncu olma yolunda ilerletiyor. Bu performansını sürdürmesi en büyük dileğimiz. Maçın sonlarına doğru Ender'in doğru adamları bulmasıyla ikili oyunlardan sayılarımıza imza attık. Son anların rölantide geçtiği maçtan 28 sayı farkla 94-66 galip ayrıldık.

Bu denli farklı geçen bir maçın ardından elbette kötü yönlerimiz oldu. Açıkçası üçüncü periyotta sirayet eden rehavetlik hoş olmayan bir yönümüzdü. Diğer bir eksimiz ise ikinci maç olmasına rağmen kendine gelemeyen Semih Erden. Bir önceki gece olduğu gibi kolay fauller alarak maçtan hemen koptu. Tanjevic'in sert uyarılarına hepimiz şahit olduk. Umarım kendisine çekidüzen vererek performansını düzeltir.

İyi yanlarımıza bakacak olursak şampiyona öncesi büyük bir şüphe ile baktığımız oyun kurucu mevkisinden her geçen maç daha üstün bir performans buluyoruz. Özellikle Ender hiç kimsenin kendisinden beklemediği performansı iki maçtır sahaya yansıtıyor. Dilerim bu performansı devam eder. Bu maçtada geçen Litvanya maçında olduğu gibi kenardan gelen oyunculardan katkı almayı çok iyi bir şekilde başardık. Bunda rotasyonu çok seven Tanjevic'in katkısı çok büyük. Yedek oyuncularımıza iyi süreler vererek onlara ne kadar güvendiğini gösteriyor.

Yarın grubumuzda ki en önemli maça çıkıyoruz. Ev sahibi avantajını kullanacak olan Polonya karşısında milli takımımıza canı gönülden başarılar diliyoruz.

29 yorum:

  1. Arca yine döktürmüşsün :)

    Semih yine bugün en çok gözüme batan oyuncuydu gereksiz faulleriyle.Hido litvanya maçına göre daha az skor üretti :)

    Yarın bizi zor bir maç bekliyor şans bizden yana olsun.

    YanıtlaSil
  2. İyi oynayan bir takımda performansı istediği seviyede olmayan bir oyuncu ne kadar çabuk sivrildiği gözler önünde. Semih bugün kısmen daha rahat olduğumuz maçta bile böyle basit hatalar göstermesi performansının düzeleceği hakkında ki umutlarımı azaltıyor.

    Yarın gerçekten çok zor bir maça çıkacağız. Allah yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
  3. Uzunlarımız S.O.S vermeye devam ediyor. Sizce Polonya maçında sıkıntı çekmezmiyiz?

    Özgür

    YanıtlaSil
  4. bu maçtan sonra umarım bizimkiler rehavete kapılmaz. çünkü bu gece karşıdaki rakip hiçbir savunma yapmayan bulgaristan'dı. 0'dı adamlar savunmada. hak ettik mi, ettik. ama rehavete kapılırsak yarın polonya bizi saha avantajıyla yenecektir. profesyonelliği elden bırakmadığımız sürece daha gidecek çok yolumuz var gibi geliyor bu turnuvada.

    YanıtlaSil
  5. Türkiye adına antrenman maçı gibiydi. Erken yakalanan fark sayesinde rahat bir maç oldu. İkinci devre fazla süre alamayan oyunculara da şans verdik tamam eyvallhta, Semih Erden'in bu denli formsuzluğu da insanı korkutuyor.

    YanıtlaSil
  6. Polonya’nın Litvanya karşısında aldığı galibiyet kafamdaki hesapları tamamen karıştırsa da oldukça güzel olmuş olabilir bizim adımıza. Polonya çok dar bir rotasyonla oynamasına rağmen güzel maçlar çıkardı Bulgaristan ve Litvanya’ya karşı. Seyirci desteği bu tip turnuvalar için oldukça itici bir faktör. Ama bizim karşımızda çok da fazla şanslarının olmadığını düşünüyorum. Litvanya karşısında yaptığımız hareketli savunmayı tekrarlayabilirsek rahat bir galibiyet alırız yarın..

    YanıtlaSil
  7. Başarılı olmamız için herşeyin bu denli uygun geliştiği bir ortamda umarım Semih faktörü bizim için problem yaratmaz ilerleyen maçlarda

    YanıtlaSil
  8. başka bir blogta okudum sizede sormak istedim. çapraz grupta sonuncuya karşı aldığımız galibiyet sayılmayacakmış.

    doğru mu?

    YanıtlaSil
  9. Polonya maçında uzunlarımıza çok iş düşüyor fakat onların rotasyon sıkıntısı çekeceğini düşünüyorum. Bu maçı aldığımız takdirde çeyrek final kapısını bir nebze olsun aralarız.

    Siz neler düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  10. Bulgaristan maçını kıstas olarak almak yanlış olur, çünkü antreman maçı gibiydi. sevindiri yanı bütün oyuncularımız forma giydi. Bekir her maç daha iyi oynuyor, ilerleyen zamanlarda işimize yarayacaktır.

    YanıtlaSil
  11. Böyle bir şey söz konusu değil. Grupta aldığınız tüm galibiyetler sayılacaktır. 3'te 3 yapmamız çapraz grupta alınan sürpriz mağlubiyetler ile çok daha kritik hala geldi.

    Özgür bey ;

    Bu gece gerçekten pota altı oyuncularımız için çok zor olacak. Zira Lampe ve Gortat turnuva başladığından beri çok etkili bir oyun sergiliyorlar. Hücum performanslarının yanı sıra savunmada da atletik özelliklerini kullanarak kolay sayıya imkan vermiyorlar. Ancak Polonya oldukça kısıtlı bir rotasyonla sahada yer alan bir ekip. İlk iki maçta da bir hayli yoruldular. Biz dün gece as oyuncularımızı iyi bir şekilde dinlendirdik. Uzun rotasyonumuza baktığımızda Semih dışında diğer oyuncularımız iyi performanslar ortaya koyuyorlar. Açıkçası bu maç Semih'in de aralarına katılmaları şart. Lampe ve Gortat ikilisine karşı diri bir savunmayla fazla zorlanmayacağımızı düşünüyorum.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Size bir sorun olacaktı,

    Size göre takımda süpriz yapan ve parlama yapan isimler kimler?

    Polonya maçında ne gibi sorunlar yaşayabiliriz iki günde 4 maç izlemiş birisi olarak soruyorum. Keza Polonya takımının uzun oyuncuları çok tehlikeli ve bizim bu bölgede sıkıntılarıımz var.

    Harun

    YanıtlaSil
  13. Semih'in dağınıklığı başımıza iş açacak gibi görünüyor. Bir insan nasıl 4 dakikada 5 faul alır. Helal olsun valla, büyük başarı.

    YanıtlaSil
  14. Üçüncü çeyrek başındaki oyundan kopmalarımız turnuvada diğer maçlarda sonumuzu hazırlar. Bulgar takımı biraz etkili olsaydı bu maç bu kadar farklı bitmezdi.

    YanıtlaSil
  15. Bu tip turnuvalar ENDER'in ve SİNAN'ın turnuvalarıdır. Önemli maçlarda yıldızlaşırlar. Bu iki oyuncuya BEKİR'de eklenince bench rotasyonu epey sağlam görünüyor.

    20 Eylül'e kadar Polonya'dayız inşallah.

    YanıtlaSil
  16. Bekir hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Kendisi pek alışık olmadığı halde sanki yıllardır bu turnuvalarda forma giyiyor gibi oynuyor.

    Saygılarımla

    Özkan

    YanıtlaSil
  17. Yiğit Gökçehan Koçoğlu9 Eylül 2009 11:04

    Bize asla rakip olamayacakları belliydi zaten. Asıl rakip olarak düşündüğümüz Litvanya ile kapışacak artık Bulgaristan, Litvanya bunlar yener Bulgarlar da erkenden gider...

    Semih bu maçta bile 5 faul alacak konsantrasyona sahip (!) ise ben daha hiç bir şey diyemem..

    YanıtlaSil
  18. maçta hemen hemen her şey iyi gitti ama semih erden hakikaten can sıktı.4 dakika da 5 faul almak ne demek ayıp wallaha ayıp.ayrıca barışa sayı yaptırcaz diye bütün takım seferber oldu.kesinlikle milli takım standartlarında bir oyuncu değil.barışdan kat kat iyi oyuncularımız maçları televiztondan seyrederken onun sahada olması benim hiç hoşuma gitmiyor.30 sayı farktan sonra bunlar söylenir mi diyebilirsiniz ama bence bunlar gerçekler.

    YanıtlaSil
  19. Harun bey ;

    Takımda şuan sürpriz yapan oyuncuların arasında Ender ve Sinan'ı gösterebiliriz. Ender herkesin şampiyona başında en çok şüphe duyduğu mevki olan oyun kurucu mevkisinde oldukça önemli katkılar verdi. Sayı potansiyelini bir kenara bıraktığımızda takımı çok iyi bir şekilde yönlendiriyor. Bunun net örneklerini bu iki maçta da gördük.

    Kenardan gelen ve takımda her zaman en güvendiğiniz oyuncuların başında olan Sinan savunmada ki üstün başarısını iki maçta da rakibin oyun kurucularına yaptığı baskıyla gösterdi. Bu özelliği zaten bilinen bir gerçekti. Ancak hücumda da şutuna olan güveninin net bir şekilde geliştiğini gösterdi. Açıkçası bu denli hücum performansı beklemiyordum. Hatırlarsınız Litvanya maçında çok önemli dış şutlarda imzası vardı. Dün gece ise topun hızlı dolaşması sonucunda yine Sinan'ı gördük. Bugün en önemli kozlarımızdan biri olacak.

    Polonya maçında açıkçası Litvanya maçından daha az endişe duyuyorum. Oldukça kısıtlı bir rotasyonla sahada kaldıklarını unutmamak gerek. Gün aşırı oynanan bu turnuvada bu tempoya alışık olmayan oyuncularda fizik olarak düşüşler görülecektir. Biz dün gece oyuncularımızı dinlendirme fırsatı bulduk. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki biz Polonya'dan daha diri bir şekilde sahaya çıkacağız.

    Yaşayacağımız sıkıntılardan birisi pota altında ki oyuncularımızın savunma konusunda göstereceği düşüşler. Keza Polonya takımının en önemli kozları olan Lampe ve Gortat galibiyete ulaşmada mühim roller oynuyorlar. Bu açıdan uzun rotasyonumuzun savunma sertliğini ilk maçta olduğu gibi seviyeye çıkartması lazım.

    Kısa savunmamızda açıkçası bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Topa baskıyı iyi bir şekilde yapabiliyoruz.

    Sevgiler.


    Özkan Bey ;

    Bekir Yarangüme bildiğimiz gibi Türkiye liglerinde uzun zamandır forma giyen bir oyuncu. Bu sene Telekom'da oldukça başarılı maçlar çıkardı. Gerek azimli savunması gerekte ceza şutlarında ki başarısı takımın iyi bir derece yapamamasına rağmen sivrilmesini sağladı. Bunun meyvesini de 32 yaşında olmasına rağmen Milli takıma seçilerek aldı.

    Bekir ilk maçta ki yüksek gerilim bir ortamda oyuna girdiği dakikalarda gayet soğukkanlı bir tavır sergileyerek profesyonel karakterini sahada gösterdi. Hatırlarsınız ilk periyot önemli sayılara imzasını atmıştı.

    Dün gece ki maçta rakibin savunma zafiyeti olması dolayısıyla hücum performansını sağlıklı bilgiler vermeyebilir ancak maçta rehavete asla kapılmayan ve savunmasından ödün vermeyen bir yapı içerisindeydi. Bu çok önemli bir kıstas.

    Kenardan gelen oyuncularımız arasında Bekir bu performansıyla daha fazla süreler alacağını gösterdi. Umarım bu uzun soluklu turnuvada bu performansını gösterecektir.

    Saygı ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Polonya kuşkusuz Hidayet ve Ersan'a özel önlem alacaktır. Peki biz Gortat ve Lampe'ye kimler ile önlem alacağız?

    Gortat vs Hido desek tamam, peki Lampe'yi kim tutacak?

    YanıtlaSil
  21. Çapraz grupta bu sene çok kötü olan bir İspanya, formda olan bir Sırbistan ve ekol olan Slovenya bulunuyor.

    Peki bu gruptan hangi maçları kazanmamız gerekir çıkmamız için?

    İspanya'yı yenecek güçtemiyiz şu formumuz ile?

    YanıtlaSil
  22. Gortat'ı Hidayet'in savunacağına bazı özel anlar dışında ihtimal vermiyorum. Gortat'ı Ömer Aşık ve Semih Erden ile Lampe'yi ise Ersan ve Oğuz ile savunma yoluna gideceğimizi düşünüyorum. Hidayet bu isimlerin dışında şutu ile bilinen Ignerski'yi savunacaktır.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
  23. Ben rotasyonumuzun çok iyi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Hidayet veya Ersan sakatlansa kim dolduracak acaba boşluğunu?

    Size göre kimler bu iki ismi kapatabilir?

    YanıtlaSil
  24. Rotasyon kavramını şahsileştirmekten çok takım geneline yayarak bakmamız çok daha mantıklı olacaktır. Zira evet Ersan ve Hidayet takımımız için önemli oyunculardır ama maçı takım kazanıyor. Grubumuzda izlediğimizde rotasyonu en iyi kullanan takımın biz olduğunu düşünüyorum. Polonya ve Bulgaristan zaten kısıtlı bir rotasyonla sahada yer alıyorlar. Biz ise yeri geldiği zaman ilk beşte Bekir'e yer vererek, maçın en önemli dakikalarında Sinan ile oynayarak, hiç düşünmeden Kerem'i kenara alıp takımı Ender'e teslim edebiliyoruz. Kadromuzu iyi bir şekilde kullanıyoruz. Dün Ersan ve Hidayet az süre almalarına rağmen basketbolumuz aynı şekilde ilerledi. Yeri geldiği zaman Ersan'ın yerine Oğuz, Hidayet'in yerine ise ikili oyun kurucu sisteminde Sinan ile kapatıyoruz.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
  25. Polonya, seyirci desteğiyle birleşen sert savunması sayesinde kalite açığını kapatarak 2’de 2 yapmış bir takım. Gortat-Lampe ikilisi ile sürekli boyalı bölgeden çalışıyorlar. Bu iki oyuncu dün Litvanya karşısında toplam 37 sayı, 27 ribaund üretti. Onların etkinliği, topla da topsuz da çok hareketli olan ve dışarıda gezinen David Logan ile şutör Ignerski’yi rahatlatıyor.

    Polonya'nın kadrosu ne kadar kısıtlıda olsa çok tehlikeli bir takımlar aslında.

    YanıtlaSil
  26. Uzunlarımızın ne yapacakları oldukça silik bir görüntü bizim için. Öncelikle faul sorununa çözüm bulmamız gerekiyor. Oynayan bütün uzunlarımız çok çabuk faul sorununa giriyorlar. Hakemlerin bize karşı tutumlarını birçok karşılaşmadan biliyoruz, karşımızda da ev sahibi takım varken, mutlaka kulaklarının çekilmesi gerekiyor. Eğer faul sorununu aşabilirsek sadece savunmayla Polonya'yı durdurabiliriz. Burada önemli nokta kısaların da içeriye yardım etmeleri olacak.

    Semih'ten artık bir şey olmayacağı belli oldu. En kolay karşılaşmada bile varlık gösteremedi. Kaya gibi sapasağlam bir oyuncu varken Semih'in ne kadar yanlış bir tercih olduğu apaçık ortaya çıktı. Umarım daha büyük sorunlara yol açmaz. Ve umarım bu gece en azından vasat bir oyun ortaya koyar da biraz gayretini görürüz, yoksa Ersan'a çok iş düşecek gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  27. gercek bır savunma takımı olma yolunda emın adımlarla gıdıyoruz.. dun 10 kısıden skor katkısının yanında 9 kısıden de max. duzeyde savunma katkısı aldık.. sadece 1kısı polonya buyusune(!) kapılmıs sekılde turnuvayla hıc alakası olmadan oynamaya calısıyor.. Semıh Erden kendısı ıcın bulunmaz nımet olan mıllı takım sansını elının tersıyle ıtıyor.. ve tanjevıc gelecek yıl onu takıma almayabılır.. cunku bu kadro ıcındekı en zayıf halka kendısı.. egolarından arınmıs bır Mehmet Okur veya yenı superstar adayımız Enes Kanter onun yerı pekala alabılır..
    bugun cok onemlı bır maca cıkacak mıllı takım.. eger 2 galıbıyetle ust gruba gıdersek ınanılmaz bır avantaj elde etmıs olacagız.. polonya seyırcıyide arkasına alıp 6 kısıyle oynayan ama cok sert savunma yapan bır takım.. ozellıkle ilk gun hakemlerın bıze karsı olan tavırlarınıda gordukten sonra bu macta ters kararlar beklemek yanlıs olmaz.. ancak ıyı bır savunma takımı olma yolunda ılerleyen mıllı takımımız bu kısılıgını aksamkı macada yansıtırsa cok onemlı bır galıbıyet alabılırız..

    YanıtlaSil
  28. Polonya'nın en büyük avantajı ev sahibi olması ama bir handikapıda az oyuncuyla oynaması, bu lehimize olabilir.
    Semih'in bu maçta kesinlikle kendini affettirmesi gerekiyor çünkü dünkü maçta rezil ötesiydi.
    Oyun kurucularımız uzun yıllardır olmadığı kadar skora ve oyuna müthiş katkı sağlıyorlar.
    Ender, çıta felan bırakmadı aştı kendini :)
    Dilerim yine güzel bir galibiyet alırız.

    YanıtlaSil
  29. Ömer Onan ve Engin Atsür’ün yokluğunda Bekir ile Sinan toplam 48 dakika sahada kaldılar ve 21 sayı, 4 asist ürettiler. Tanjeviç’in bu pozisyondan almayı düşündüğü verimin de üstünde rakamlar… Serbest atış yüzdemiz normale döndü maalesef (% 68), bu işimizi zorlaştırır Polonya maçında.

    Daha konsantre, daha diri ve canlı bir Milli takım görmek dileğiyle..

    Başarılar 12 Dev Adam..

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0