Khalid Boulahrouz Kimdir? - Ön İnceleme

Oyuncunun Tarihi

Fas asıllı bir Hollandalı futbolcu olan Khalid Boulahrouz ilk kayda değer çıkışını 04-05 sezonunda 1.5M euroya dahil olduğu Hamburg'ta yaptı. Geçirdiği 2 başarılı sezon sonrası Chelsea'ye 13,25M euroya transfer oldu. Bu zamana kadar çıkışını devam ettiren Khalid Boulahrouz, Chelsea'de de geldiği ilk zamanlar yüksek bir performans gösterdi, özellikle Liverpool ve Barcelona derbilerindeki performansı oldukça övgü aldı. Ancak sezon ilerledikçe performansı oldukça düştü ve yaşadığı sakatlıktan sonra da bir daha toparlanamadı. John Terry, Carvalho gibi oyunculara yedek kalarak mental olarak da çöküntü yaşadı ve toplamda sadece 13 maçta forma şansı bulduktan sonra sezon bitiminde Sevilla'ya kiralık olarak verildi. Sevilla'da da kötü bir performans gösteren Khalid Boulahrouz sezon boyunca yalnızca 6 maçta forma bulabildi. 08-09 sezonunda ise Stuttgart tarafından Meira'nın yerini doldurabilmesi için 5M euroya transfer edildi. 21 maçta forma bularak vasat bir performans gösterdi.

Mental Yapısı


Khalid Boulahrouz bir defans oyuncusunda en olmaması gereken şeye sahip; öfke. "Kasap" olarak adlandırılan oyuncu, gittiği yerlerde kart rekorları kırıyor. Ayrıca bu yapısı, yedek kaldığı zamanlardaki performans düşüklüğünün de sebebi. Takım içinden biraz Keita'ya benzetebiliriz. Oynadıkça, taraftar desteği aldıkça motive olan bir futbolcu kendisi ve bu yüzden de yedek kalınca takıma geri dönmek için çabalayan biri olamıyor, yedek kalmayı oldukça dert ediyor. Chelsea'deki hayal kırıklığı yaratan performansının bir sebebi de bu.

Ancak bu duygusal ve profesyonellikten uzak yapının (ki bir defans oyuncusunda daha da kötü bir durum bence) getirdiği bir avantaj da var. Gittiği takıma kolayca uyum sağlayabiliyor. Arkadaşlarına baktığımız zaman da hep kendisinin takımı motive eden, onların neşe kaynağı olan biri olduğunu görebiliyoruz. Yani işin aslına bakarsak biraz Türk milletinin karakteristiğinde bir oyuncu. Profesyonellikten uzak, gazla, hırsla hareket eden. Bu Rijkaard'ın oluşturmaya çalıştığı sistemde ne kadar iyi bir şey, açıkçası bilemiyorum. Taraftar bağrına basarsa eski günlerine geri dönecek süprizler de yaşatabilir, ancak bu uzak bir ihtimal.


Nitelikleri (bu bölümde zayıf - vasat [ortalama] - iyi ve mükemmel olarak ayırıyorum)

Galatasaray'ın en büyük sorunlarından birinin defanstan ileriye top taşımak olduğunu biliyoruz. Khalid Boulahrouz ise bu açıdan ortalama diyebiliriz. Ancak benim düşünceme göre bu yeteneğinin -en az- "iyi" olması gerekirdi, çünkü Khalid defansı toplayacak, bu sorunu çözecek bir adam olarak gelmeli Galatasaray'a, sıradan bir takviye olarak değil. İleriye top taşımasındaki etkenlere daha detaylı bakarsak uzun pasları zayıf, top sürmesi ortalama altı, kısa pasları ve ilk dokunuşu ortalama diyebilirim.
Yine Galatasaray defansının en önemli sorunlarından biri olan arkaya adam kaçırmayı engelleme açısından da ortalama üstü, kesinlikle "iyi" değil. Bunun sebebi ise çevikliğinin yetersizliği. Kendisi iyi düzeyde hızlanabilen ve iyi hızı olan bir oyuncu olmasına rağmen çevikliği ancak vasat. Bu da hızlı bir oyuncunun araya kaçması durumunda, hemen geri dönüp onu engelleme şansını ortalama üstüne indiriyor. Gücü ise Servet kadar olmasa da iyi. Aynı şekilde kondisyonu da iyi seviyede, takdir edersiniz ki bu defansı önde kuran ve sürekli ileri-geri koşmak durumunda kalan oyuncular için önemli.
Top kapma ve adam markajı açısından yine -çok- iyi, bu yüzden defansın göbeğinde başarılı olabilecek bir oyuncu, takım oyununa da oldukça uyumlu. Ancak zıplama ve kafa vurma konusunda sadece ortalamanın biraz üstünde.. Yani bu açıdan da yetersiz kalıyor.

Sonuç



Sonuç olarak bakarsak Khalid Boulahrouz ortalama, Servet'in bu sezon gösterdiği performans ayarında bir futbolcu. Peki bu Galatasaray için yeterli mi? Ben şahsen yeterli olduğunu düşünmüyorum, çünkü Galatasaray'ın ihtiyacı sıradan bir takviye değil defansı tamamen toparlayabilecek, yönetebilecek, ileriye çok iyi topu sokabilecek bir oyuncu. Böyle bir oyuncuyu da minimum 10M euro vermeden almanız doğal olarak zor. Peki Galatasaray yönetimi neden Khalid Boulahrouz ile ilgileniyor derseniz ben şunu düşünüyorum; Rijkaard'ın aynı zamanda sağ kanatta oynayabilecek bir defansif oyuncu istediğini duymuştuk. Bunun sebebi ise şu; süper lig maçlarında Galatasaray iki tane ofansif sağ bek kullanabilme özgürlüğüne sahipken (Sabri ve Caner) çok zorlu ve biraz daha defansa yatması gereken maçlarda bu oyuncuların defansif özellikleri yetersiz kalıyor. Solda Hakan Balta bu eksikliği kapatıyor ancak sağda kapatan bir oyuncumuz yok. Khalid Boulahrouz işte bu oyuncu olabilir.

Khalid Boulahrouz eğer Servet satılıcaksa ileriki sezonlarda onun yerini doldurmak için mükemmel. Ancak Galatasaray defansının lideri, top taşıyan adamı olarak düşünülüyorsa yetersiz diyebilirim. Eğer transfer edilirse umarım düşündüğüm senaryo gerçekleşir ve Galatasaray bahsettiğim tarzda bir oyuncuyu da sezon sonunda kadrosuna katar.



- ace -

9 yorum:

  1. Oyuncu "kasap" değil "yamyam" olarak adlandırılıyor

    YanıtlaSil
  2. fcn abi baris cenk akkaya sercan trasnferine az kaldi diyor !ne dir asli ,bir de khaldze ismi geldi !bir cevaplarsan !caglari trabzon istiyormus!ne olur!sagol

    YanıtlaSil
  3. alpaslan genclere gıtmiş ..kaynak genclerbirliği resmi sitesi ...bi takas olayımı var duyum varmı ?

    YanıtlaSil
  4. Pablo Velazquez'İn menajeri resmi teklif yaptıgımızı söylemiş doğru mu??

    YanıtlaSil
  5. Bence Boulahrouz aradığımız oyuncu değil daha kaliteli ve daha teknik birisini almalıyız bu arada alparslan erdem gençlerbirliğine satıldı

    YanıtlaSil
  6. Neye üzülüyorum biliyor musun FCN. Bu kulüpten Tamaslar Songlar Meiralar geçti. Yani çok iyi defanslarımız oldu geçtiğimiz 5 senede. Khalid açıkçası pek yatmadı aklıma. Robert Huth diye bir adam var Stoke City'de, çok beğeniyorum. Başarılı ve aradığımız bir adam. Daha da 25 yaşında.

    YanıtlaSil
  7. Zaten ben de yazımda belirttim, Khalid Boulahrouz -şu anki performansıyla- Galatasaray'a gelirse ancak ileride Servet'in gitmesine karşı bir alternatif olarak gelmeli. Defansı toplayacak o beklediğimiz yıldız defans oyuncusu değil. Ve Galatasaray'ın o tarz bir oyuncu olmadan da defansı toplaması açıkçası bana zor gözüküyor.

    Ancak kim bilir, bakarsınız Khalid Hamburg günlerine döner, Servet geçen seneki formunu yakalar, Caner defansif yönünü geliştirir, dertlerimiz büyük ölçüde biter :) Sonuçta futbol bu, geleceğin ne getireceğinden hiç bir zaman tam emin olamıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  8. Bana göre tecrübesiyle ve farklı mevkilerde oynayabilmesiyle yararlı olabilicek ekonomik bir transfer olur.

    "Minimum 10 Milyon" demişsiniz kesinlikle katılmıyorum 1.5 sezon önce hamburg 5 milyona alınmış ama performansı veya başka nedenlerle ayırca önünde bulunan oyuncuların performansı nedeniyle fazla maça çıkamamış (Serdar taşçı ve kaptanları delpierre).Bu sezon ligde sadece 2 maç oynamış. Trasferine ödenecek ve istenecek meksimum miktar 3-4 milyon arasıdır ki o kadar olacağınıda sanmıyorum.

    Kart rekorları kırdığını nereden çıkardınız onu hiç anlayamadım. Geçen sene kupalar dahil 29 maça çıkmış 7 sarı kart görmüş kırmızı kartı yok. Chelsea'de 13 maça çıkmış 2 sarı kart yine kırmızı yok. Hamburg'da toplam 48 maça çıkmış 14 sarı 1 kırmızı kartı var. Ayrıca kariyeri boyunca ligde hiç kırmızı kart görmemiş gördüğü 2 kırmızı kartın birini uefa'da birinide dünya kupası elemelerinde görmüş(son 6 sezon içindir istatistikler). Siz sanırım Portekiz ile oynadıkları dünya kupası elemeleri maçındaki pozisyonu(ronaldo ile olan) izleyerek bu yorumu yaptınız, lütfen tek bir görüntü ile kart rekoru kıran biri yapmayın bir futbolcuyu.

    Ayrıca hollanda ile 28 maça çıkmış ve euro 2008 de bütün maçlarında görev almış son derece tecrubeli bir futbolcu ayrıca müslüman olmasıda uyum açısından (elano vs keita) büyük bir avantaj.

    YanıtlaSil
  9. Yazımı yanlış anlamışsınız, tekrar okursanız göreceksiniz. Ben transferi için minimum 10M euro öderiz demedim. Oyuncunun ortalama bir oyuncu olduğunu ve bunun da normal olduğunu çünkü Galatasaray'ın ihtiyaç duyacağı özelliklerde defansların minimum 10M eurodan başladığını anlattım.

    Kart konusuna gelince, Khalid'in geçen sene bu konuda kendisini toparladığı gerçek. Ancak geçmişine baktığımızda siz eğer defansın göbeğinde oynayan bir oyuncunun bir sezonda 14 sarı 1 kırmızı kart almasını normal karşılıyorsanız, sizin tasarrufunuzdur. Bakın defansın göbeğinde diyorum bu alınan sarı kartlık faulleri yapan oyuncu. Servet'in geçtiğimiz yarıyı sıfır kartla kapattığını da unutmayalım. Chelsea'de sezon başı hariç ilk 11de çok nadir çıktığı için onu değerlendirmeye almıyorum.

    Tabi burada farklı düşünebilirsiniz, size göre azdır. Ancak bu kadar detaylı yazdığım ve oyuncuyu farklı yönlerden incelediğim bir yazımın ardından "sadece tek pozisyonu izleyip o yüzden öyle yorumlamışsınız" demeniz açıkçası benim için hakaret niteliğinde bir yorum oldu.

    İsterseniz internet arşivlerinden Hamburg'da oynadığı dönemlerdeki agresiflik eleştirilerini de okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0