Tribünlerde Karaborsa..

Türk futbolunun ve tribünlerinin kanayan yarasıdır karaborsa.. Her derbi maçı öncesinde biletler 5 dakika içerisinde tamamen (!) tükenir sonrasında fahiş fiyatlardan -ki genelde bu rakamlar normal fiyatın 5 katıdır- satışa sunulur. Her maç öncesi, sonrası karaborsacı zihniyete beddualar okunur, şunu yapalım, bunu yapalım denir ama bir sonraki derbide yine aynı kişiler, aynı şeyleri yapmaktan zevk alırlar ve kimse -güvenlik güçleri dahil- buna engel olmaz, olmak istemez. Çünkü bu işten bir çok kişi rant elde etmekte ve kolay yoldan para kazanmaktadır.

Avrupa'da belli başlı kulüpler bu tür uygulamaların bir takım yollar ile önüne geçmiş, bazı kulüpler ise hala bu sorunu yaşamakta. Önüne geçen kulüplerin örnek aldıkları model ise kuşkusuz yıllardır bu bilet organizasyon işini en iyi yapan takım olan Barcelona'dır. Nasıl peki buradaki sistem, bilet almak, kombine almak nasıl işliyor? Gelin bir göz atalım, ardından bu sistem burada uygulanır mı uygulanmaz mı hep birlikte tartışalım..

Öncelikle kulübe yıllık belli bir miktar para vererek üye oluyorsunuz. Örneğin 1000 euro vererek Barcelona'ya üye oldunuz ve haliyle size kulüp üyesidir kartı veriliyor. Kulübün satışa çıkarttığı biletleri bu kartları, kimlik kartınızı ve kulübün istediği bir takım belgeleri (örneğin bizim GSBonus gibi) götürerek kulüpten o maçlığına biletinizi normal fiyata satın alıyorsunuz. İki sene bu durum böyle sürdükten sonra kulüp size stadın belli bir bölümünden kombine alabileceğinizi söylüyor. Fakat kombine almak için önce üyelik aidatlarınızı, varsa borçlarınızı ödemek zorundasınız. Sonrasında kartınızı yenileteceksiniz ve kulübün belirlediği tribünden, kombine fiyat bedelini ödeyerek sahip oluyorsunuz. Sonrasında iki yıl o tribünden kombine alıyorsunuz düzenli olarak tabii yıllık aidatlarınızı ödüyor, takımınıza her türlü desteğe devam ediyorsunuz. Elbette bir kulüp üyesi olarak ta bütün haklara sahipsiniz. İki yıl geçtikten sonra kulüp size 4 yıllık üyeliğiniz ile kombine alabileceğiniz yerleri gösteriyor ve yine ilk durumdaki şartları yerine getirerek kombine bedelini ödeyerek o sezon için kombinenizi alabiliyorsunuz. Sonrasında yaşanan bir iki yıl daha, sonra başka tribüne.. Böyle böyle en sonunda istediğiniz yerden kombine bilet alma hakkına ve bir takım ayrıcalıklara, indirimlere sahipsiniz. Örneğin bu sene 1000 euroya aldığınız kombine biletini seneye 900 euroya alıyorsunuz yine aynı yerden, çünkü siz bu kulübe uzun süredir destek oluyorsunuz.
Bu döngü böyle devam ediyor ve bugün Barcelona tıka basa dolu tribünlere oynuyor (%85 kombine) bütün sezon boyunca.. Bir de daha güzel bir uygulama mevcut bu bilet, kombine işlerinde.. Misal, hastalandınız ve bir sonraki maça gelemeyeceksiniz. Kulübü arıyorsunuz, maça gelemeyeceğini belirtiyorsunuz. Kulüpte sadece o maçlığına size ait koltuğu %20-25 arasında indirim yaparak biletli olarak satıyor. Birde bu yetmezmiş gibi, diyelim ki artık yaşınız epey ilerledi, maçlara gidemeyecek duruma geldiniz. Bir takım işlemler sonrası miras olarak oğlunuza, torununuza bırakabiliyorsunuz kulüpteki haklarınızı.. Yani oğlunuz sizin rütbenizden devam edebiliyor kulüpteki yaşantısına ve bilet, kombine organizasyonlarına.

Diyelim kombineniz yok ve maçlara gelmek istiyorsunuz. Buda öyle çok kolay bir durum değil, işin doğrusu. Yani öyle git bilet al, gel otur maçını izle gibi bir şansınız yok. Kulübe üye olan birisinin referansını vermeniz gerekiyor. Aksi takdirde bilet bulmanız çok ama çok zor. Referans verdiğiniz kişininde kulübe karşı herhangi bir yanlışı, yamuğu, borcu, harcı olmamak zorunda. Kombine alana kadar ilk iki yılda ise kulüp tarafından belli bir miktar bilet sırf bu durumdaki taraftarlar adına çıkartılıyor.

Bugün Barcelona'nın yaklaşık 100 bin kulüp üyesi ve 80-85 bin kombineli seyircisi var. Kulüp son yılların en zengin ve en başarılı kulübü ayrıca.. Böylesine koca bir stadyumda ne herhangi bir derbide (ki dünya derbisi gerçek El Clasico) bilet problemi yaşanıyor, nede herhangi bir gün karaborsa muhabbetleri dönüyor. Kurumsallaşma, adiliyet ve taraftara karşı duyulan samimiyetin yanında onlara gösterilen kolaylıklar herşeyi yoluna sokuyor.

Bugün bir karaborsacının elinde 10 tane GSBonus, 100 tane tribün bileti varsa bir yerlerde yanlışlar var demektir. Belki şimdilik bu durum sadece bir rüyadan ibaret, belki sadece umut veya bizim kurduğumuz bir hayal. Fakat olduğu zaman neler olabileceğinin bugün canlı örneğidir Barcelona.

Kulüp kazanıyor, taraftar kazanıyor, takım kazanıyor.

7 yorum:

  1. Ya adamlar GSStore yanında satıyorlar alenen biletleri. Çadırın hemen yanı arkadaş, utanmasalar içeride satacaklar. Dolandırıcılığa bu kadar düşkün bir millet olamaz dünyada. Herkes kolay yoldan para kazanmanın derdinde. İnsanların emeğiyle, didinerek kazandığı parayı kolay yoldan tokatlamanın peşinde.

    Herşeyin mutlak bir karşılığı var, zamanı gelecek elbet.

    YanıtlaSil
  2. FCN Tribünde Barcelona modeli gerçekten tribünü bitirir. Takım süper olmasına rağmen dünyanın en tiyatro seyircisi vardır Nou Camp ta.

    Ne bir tepki ne tezahürat ne bir coşku. 90 000 kişilik stadda sadece boixos nois diye bir grup vardır 150 kişilik onlar coşturmaya çalışır tüm stadı ki başaramaz haliyle.

    Ispanya tribünleri gerçekten hiç ateşli değildir ve gerçek anlamda çekirdekçidir. O konuda örnek almamız gereken Milan ve Fossa Del Leoni dir..

    YanıtlaSil
  3. Burada anlatmak istediğimiz olay karaborsanın önüne geçilmesidir. Bu tip veya buna benzer uygulamalar ile karaborsanın önüne geçilebilir.

    YanıtlaSil
  4. Karaborsanın önüne geçilmesi için önce kulübün ve yöneticilerin istemesi lazım. Bazı karaborsacılara direkt kulüpten bedava biletler veriliyor. Bak ben de pazar gecesi bir yazı yazmıştım. Tamamen benim gözlemlerime dayalı.

    http://galatasarayformalari.blogspot.com/2010/03/korsan-kim.html

    YanıtlaSil
  5. @ Selocan24

    Eline, yüreğine sağlık kardeşim.
    Yaşananları çok güzel özetlemişsin.

    YanıtlaSil
  6. FCN ve Selocan24 çok güzel ifade etmişsiniz yaşananları..Malesef durum içler acısı..Geçen bejeke macından sonra yemin etmiştim şu karaborsacılardan bilet almamaya.Bu sefer gs bonusum da var ve herkese 1 bilet veriyorlar diye bi umutla gittim gişeye..Sonuç mu?Sonuç aynı değişen hiçbirşey yok Selocan24 ün de dediği gibi bir avuç çapulcu, tinerci bozması, birilerinin abi, reis dediği abuk subuk tipler yüzünden her zamanki gibi yine bize gelemeden biletler bitirildi.6 saat beklememe mi yanayım, bu meymenetsiz insanlarların taraftarlarla dalga geçmelerine mi yanayım,bunlara göz yuman bazı polis bozuntularına mı yanayım..Yine öfkeyle ayrıldım ordan.Ama bu maça gitmeden yapamazdım İst.daki son günlerimdi, bu sefer yakınlarımdan ve internetten aramaya başladım.Netten bi bilet ayarladım,buluşup bileti alacaktım.Gittim kadıköye bekle bekle adam yok şimdi geliyorum şimdi geliyorum derken 1 saat oldu hala yok..Tekrar aradığımda randevu veren kişi polis cıkmıs bunları yakalamıslar..vs..vs Yarın istediğin yere getireyim indirim de yaparım abi fln dedi tabi artık ulaş ulaşabilirsen.Neyse maç günü gittim stad çevresine 4 saat dolandım 400 den aşağı inen yok..Gs store dan bazı kişiler var onlar ayarlıyolar ona git dediler tam düşünürken biri geldi yanıma konuştuk biraz uygun bi fiyata onun kombinesini aldım girdim maça..Maç olayına hiç girmeyeyim..Eve geldiğimde sırılsıklam ıslanmış,öfkeli,şaşkın,üzgün,ağlamaklı.vb.karmakarışık duygular içindeydim..Kafayı vurdum yattım uyumaya çalıştım..Geçen sene de samsundan gelmiştim febe maçına yine gol atamadık harbi harbi kendimden kıllanmaya başladım artık.sonra yemin ettim bir daha Sami Yen'de febe maçına gitmicektim..(Aslantepe'de inş.=)birilerini kandırıyorum ama kimi kendimi galiba)Şimdi tek düşümdüğüm şey Allah'ın bizi neden sevmediği..Eğer febeliler kadar seviyorsa bunca yılın karşılığı bi Şampiyonlar Ligi kupası olmalı..Sanıyorum az kaldı..
    Karaborsa olayına gelirsek başta yöneticiler olmak üzere komserinden tutun gs store çalışanına kadar herkes işin içinde..Açıkcası herşey yönetimin elinde onlar istemezse bu olaylar yaşanmaz kimse kimseyi kandırmasın..

    YanıtlaSil
  7. Ben bizzat store elemanının sattığına şahit oldum ama elemanı net göremedim çok kalabalıktı.Dışarıda karaborsacı adamı buluyor bunu arıyor parayı alıp içerden bileti alıyor.Ayrıca maçtan 15 dk önce istenilen kadar eski ve yeni açık olduğunu söylüyordu.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0