Profesyonellik (!) ve Frank Rijkaard

Frank Rijkaard, sezon başında göreve geldiğinde bir çok spor kanalı, spor yorumcusu böylesine büyük bir antrenörün göreve getirilmesini devrim olarak yorumlarken sonrasında ise Frank Rijkaard'ın antrenörlüğüne kadar dil uzatmaya başladılar. Elbette bunun en büyük sorumlularından birisi eyyamcı medya iken bir o kadar suçluda hiç kuşkusuz futbolcularımızdı. İşin sistemi, tekniği, taktiği falan değil olay; o hep bahsettikleri "profesyonel oyunculuk" muhabbeti bu sefer mevzu..

Ne demişti Frank Rijkaard ilk geldiğinde; "Kampa karşıyım, çünkü takımda görev alan oyuncularımın hepsi profesyonel ve bu oyuncular kendilerine bakmaları gerektiğini bilen oyuncular." Fakat unutmuştu bir şeyi lüle saçlı, sempatik dost Franklin Elmundo.. Takımdaki gerçek profesyonellerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Her ne kadar başarısız bir sezon geçirsede, pek güven vermese bile kalecimiz Leo Franco dahil bütün yabancılarımız son derece profesyonel oyuncular, bu işin bir iş olduğunu bilen ve iş ahlakı yüksek olan oyuncular.. Baktığınız zaman yerli oyuncularımızda Emre Aşık dışında gerçekten profesyonel bir oyuncu göremiyorum takımda, 36 yaşında olmasına rağmen takımın ağabeyi Emre kadar hazır, kendine bakan ve dikkat eden yerli oyuncu yok.

Frank'ın demek istediği çok açık ve net.. Eğer siz kendinize bakar ve işinizin hakkını verirseniz gerçekten büyük oyuncular olursunuz, yoksa hiç bir zaman büyük oyuncu olamazsınız. Adam gibi yaşayın, adam gibi antremanı yapın sonrasında özel hayatınızda ne yaparsanız yapın. Ben size yasaklar koymuyorum, illa sizin başınızda çoban olacak değilim. Siz kendi yapmanız gereken herşeyi yapın yeter! Antremanınızın hakkını verin, maç öncesi yaşantınıza dikkat edin yeterlidir. Fakat bizim oyuncularımız kafa yapısı olarak bu yapıya uygun oyuncular değillermiş bunu çok belli ettiler. Adam kamp yapmayıp oyuncularına olan güvenini gösteriyor fakat bizim yerli oyuncularda bu bilinç yerleşmediğinden resmen "Güvenme bize" diye cevap veriyorlar adama..
Takımdaki tek arızalı yabancı oyuncu olan Joao Alves dışında bütün yabancılarımız son derece profesyonel yabancılar, Jo'nunda maç sonraları yaptıkları dışında pek bir vukuatı bulunmuyor işin doğrusu, medya abartıp duruyor sadece.. Yerli oyuncularda ise böyle bir bilinç maalesef yok, illa onları birileri kampa alacak, tabir-i caizse çoban gibi tepelerinde güdecek onları, illa birileri birşeyleri yasaklayacak ki maç havasına girsinler yoksa bizim paşaların maç havasına girmeye pek niyetleri yok.

Bizim yerli oyuncularımız (hatta %95'i) yalnızca işin maddi ve duygusal yönünde profesyonellikleri akıllarına geliyor. Banka hesaplarını kontrol ederken profesyonel olduğunu hatırlayan oyuncularımız keşke bu profesyonelliklerini özel hayatlarında ve futbol yaşantılarında da gösterseler, en azından şu anda durum biraz daha farklı olurdu. Profesyonel oldukları eğer antremanlarda, özel hayatlarında veya maçlarda akıllarına gelseydi, bugün bulunduğumuz konumdan çok daha farklı konumlarda bulunurduk.

Sahi Arda, sezon boyunca her röportajında Avrupa'ya, yurtdışına gitmek istediğini söyledin durdun. Yurtdışında kamp yok, şartlar aynı burdaki gibi.. Oradaki ortama nasıl uyum sağlayacaksın?

8 yorum:

  1. Skibbe Galatasaray'da teknik direktör iken bazı idmanları kısa kesip takımı serbest bırakıyormuş. "İsteyenler kendileri çalışabilir" diye de söylüyormuş. Ve bil bakalım bunun üzerine ne oluyormuş? Türk futbolcuların hiçbiri çalışmıyormuş daha fazla. Antremanı orada bırakıyorlarmış. Yani hiç idman yaptırmasan 1 hafta boyunca "niye çalışmıyoruz?" demeyecek paşalar.

    İnsanın önce yaptığı mesleğe saygısı olmalı. Kewell, Neill gibi adamlar maçlarda, antremanlarda nasıl sinirleniyorlar baksana. Adam görüyor çünkü yanındaki adamın yetersizliğini. Ve yetersiz olan adam hiç düşünmüyor bile "benim eksiklerim var mı acaba?" diye. Sorsan hepsi Barcelona'da, Liverpool'da oynayacak yetenekte. Hepsi müthiş profesyonel. Ama değerleri bilinmiyor işte.

    Bu sene sonunda temizlenir inşallah bu adamlar. Yeteneğinin, eksiklerinin farkında olmayan adamdan hayır gelmez. Barış'a bakıyorsun daha pas yapmaktan aciz kendini Zidane-vari hareketler deniyor. Servet'e bakıyorsun yanındaki adama pas atamıyor, kendini Terry ile kıyaslıyor. Herkes kendini çok yetenekli zannediyor.

    YanıtlaSil
  2. biyerde okumustum, son sivas macindan once, Rijkaard yedek oyunculari serbest birakmis isinip isinmama konusunda, hicbir yedek oyuncu cikip isinmamis! nedir bu yani? alt yapidan A takima cikmak icin geberen emre colak bile uymus bu "isinmama" kararina! yazik valla! o formanin ne demek oldugunu, o armayi tasimanin ne anlama geldigini hala anlayamamis ya da cok cabuk unutmus olanlarla gitmez bu is...

    YanıtlaSil
  3. iyide arda'ya bu laflar neden? iyiki 1-2 hafta sakat kaldi. bukadar kör olmayalim. arda'nin sezon boyunca yaptiklarini son senelerde kim yapmis?

    YanıtlaSil
  4. @ Ümit

    Ümit kafan mı güzel kardeşim, Arda'nın istatistiklerine mi laf söyledik yoksa kamp olaylarına mı, profesyonelliğine mi?

    YanıtlaSil
  5. @ Erdem ve Melih

    Maalesef söyledikleriniz çok doğru şeyler. Türk oyuncularımıza sorarsanız her birisi Avrupa'da oynamaya hazır bir yetenek ve profesyonellik abidesi..

    YanıtlaSil
  6. Hagi 35 yaşında bile idmanlardan sonra kalıp 1 saat şut idmanı yapardı..

    acaba arda hiç kendine soruyomudur "ya benim şut yeteneğim kaç yıldır 1 kademe bile ilerlemedi.. acaba bi 15 dakka şut mu çalışsam arada"..nerde..niye sorsun ki..ünlü oldu,para cepte,ee galatasaray'da oynuyo..taraftar da şuursuzca metin oktay ile bir tutuyo..adam nie çalışsın ki..

    sonrada nie türk yok avrupa liglerinde oynayan..adamların hayat boyu tek hedefleri 3 büyüklere kapak atıp mankenlerle takılıp,parayı bulmak..profosyonellik mi..oda neyin nesi ya..

    bu takımda emre aşık varken arda'yı kaptan yapmak hangi aklın ürünüdür anlamam..alt yapıdan geldi , yıldız adayı die bi adamı kaptan yapmak anca bizim milletten beklenir..türk oyuncular içerisinde kaptanlığı hakeden tek adam var..Takımdaki PROFOSYONEL TEK TÜRK..Emre Aşık..Diğer oyuncuların şu adama bakıp utanmaları lazım..30 maç oynamaz..1 maç ihtiyacın olur çıkar aslanlar gibi oynar..her zamanda hazırdır..neden..adam profosyonel..kendine bakması gerektiğini biliyor.


    rijkaard'ı salak salak yorumlar yapıp eleştiren taraftar grubu acaba farkındamı takımda pas kelimesinin ne anlama geldiğini bilmeyen topçular var..

    YanıtlaSil
  7. son günlerde (özellikle vatan gazetesinde)çok sık çıkan haberlere göre yerli futbolcular rijkaard'ın taktiğinden, yabancı oyunculardan memnun olmadıklarını söylüyorlarmış. bu kadar dallanıp budaklandığına göre doğruluk payı vardır herhalde.

    son haftalarda alınan başarısız sonuçların ardında yatan nedenler var. birincisi, takım içinde arkadaşlık kesinlikle bitmiş özellikle yerli ve yabancı oyuncular arasında gözle görülür bir soğukluk var. özellikle elano ve gio'ya karşı.

    ikincisi, yabancı oyuncuları destekleyen, sahip çıkan rijkaard'ın yerlilerin tepkisini çekmiş olma ihtimali var. milanlı oyuncuların terim'e yaptığını galatasaraylı futbolcular rijkaard'a yapmaya çalışıyor olabilir. rijkaard'ın fenerbahçe maçı sonrası servetle ilgili çıkışı vardı. sezon başından beri yerli-yabancı demeksizin her oyuncusunu savunan rijkaard bu olayı basına yansıtacak kadar öfkeli demek ki. bizim duymadıklarımız, görmediklerimiz antremanlar ve maç toplantıları var. neler yaşanıyor bilemeyiz.

    üçüncüsü, rijkaard bu kadar boşvermiş ve birbirinden kopuk oyuncu topluluğuyla daha fazla uğraşmayı bırakmış belli ki. son bir çırpınma olarak avrupa kupalarından da elenince o da boşvermiş ve gerçekten formsuz. total futboldan geçtim eskisi kadar genç oyunculara bile şans vermiyor.

    YanıtlaSil
  8. Başta Ayhan olmak üzere Servet Gökhan Zan Emre Aşık Barış ve Leo Franco ile yolların ayrılması lazım..

    Aykut kesinlikle Galatasarayın kalecisi değil.olamaz da.Ufuk u 6 haftada denemek lazım olmazsa eger yeni bir yabancı kaleci transferi şart.

    Geçen sezonda bu durumlara düştük.Teknik ekip değişti bazı oyuncular değişti ama fark eden birşey olmadı.Demek ki sorun başka yerlerde.Yönetimsel birkaç sorun var.Başkan Polat önümüzdeki sezon tam konsantre olarak görev yapmalı.Belki Adnan Sezgin in de görev kısmında değişiklik yapabilir.

    Eline mikrofonu alan yurt dışına gitmek istediğini söylüyor.Arda uyarılmalı ya da bu sezon sonu nereye istiyorsa gönderilmeli..Dışardan bakınca sanki takımda gruplaşma oluyor gibi görünüyor.Kimse Galatasaray dan büyük olamaz.Gerekirse Arda da gider başkalarıda.

    Yeni Kaleci
    Sabri - Neill-Yeni Stoper-Hakan
    Hamit-Emana-Nuri şahin
    Hleb-Baroş-Arda

    Bu kadro Rijkaardın istediği pas futbolunuda oynar yeri geldiğinde sert futboluda oynar yeri geldiğinde aslantepeyi kaldıracak görsel şov da yapar.15-20 milyon euro arası bir rakama bu kadro rahatlıkla oluşturulur.Bence başkan Polat artık ağırlığını koymalı ve Galatasaraya yakışan bir takım kurmalıdır.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0