TBBL Playoff Final Serisi | Fenerbahçe : 57 - Galatasaray : 51


Final serisi başlamadan önceki analizimde, yapmamız gereken noktaların çok açık bir şekilde ortada olduğunu belirtmiştim. Bu noktaları iki periyot iyi uygulayan takımımızın son iki periyot tam tersi bir performans sergilemesi çok büyük bir hayal kırıklığı yarattı bizlerde. Takımımızın mücadelesine denecek söz yok ancak ilk maçta darbeyi vurabileceğimiz bir Fenerbahçe bulmuşken sahadan galibiyet ile ayrılmamız gerekirdi. Açıkçası hücumda böylesi durgun bir Fenerbahçe'yi serinin diğer maçlarında görebilir miyiz, bilemiyorum. Şimdi maç içerisindeki kritik noktalara bir göz atalım.

Takımımızın maçta en iyi uyguladığı nokta savunmaydı kuşkusuz. Fenerbahçe gibi hücumu çok çeşitli bir takımı 57 sayıda tutmak gayet önemli bir nokta. Ayrıca bu 57 sayının 20'sinin serbest atışlardan geldiğini göz önünde bulundurursak yaptığımız savunmanın değeri birkaç kat artacaktır. Bu savunmayı yaparken doğrularımız nelerdi peki ?

* Dış savunmamızın, etkili Fenerbahçe kısalarına karşı uyguladığı baskılı savunma. Bu baskı Fenerbahçe'nin hücum organizasyonlarının istenilen seviyede olmasını engelledi. Bunu Fenerbahçe'nin maç boyu sadece 5 asistle oynamasıyla teyit ediyoruz. Öte yandan dış tehdidi hücumunda önemli bir yer tutan sarı lacivertli ekibe maç boyu sadece 3 dış isabeti vererek önemli bir işe imzalarını attılar.

* Pota altında ''size'' olarak yetersiz kalmamıza rağmen oyunun büyük bir bölümünde ikili sıkıştırma getirerek rakibimizin pota altı etkinliğini minimuma indirdiğimizi söyleyebilirim. Bunu bütün bir seri devam ettirmemiz gerekiyor keza pota altında rahat sayı imkanı bulabilecek Fenerbahçe uzunları başımıza büyük dertler açabilir.

* Maç geneline yayamadığımız ancak oyunun ilk bölümlerinde yaptığımız yardımlaşarak savunmamız Fenerbahçe hücumlarının sekteye uğramasını sağladı. Maçı izleyenler bu noktada çok iyi hatırlayacaktır, Fenerbahçe kısalarının yaptığı ikili oyunlar sonucu verdikleri paslarda mutlaka bir müdahale söz konusuydu. Nitekim Fenerbahçe'yi 8 top kaybına zorlayarak savunmada dersimize iyi çalıştığımızı gösterdik.

Bu iyi savunmanın yanında maç içerisinde savunmamızın düştüğü dakikalarda göze çarptı. Özellikle maçın son iki periyodunda maç başındaki sertliğin bir gömlek aşağısına düştüğümüzü söyleyebilirim. Ancak maçı kaybetmemizin sebebi savunmadaki düşüş değildi kesinlikle.

Maçta bu kadar iyi savunma yaparken hücumumuzun aynı seviyeye ulaşmaması, galibiyete ulaşamamamızın en önemli sebebiydi. Maçın ilk bölümünde Fenerbahçe savunmasını gayet rahat aşarak ilk periyot 18 sayı ikinci periyot ise 13 sayı bıraktık. Bu doğru hücumun kritik noktaları nelerdi peki ?

* Fenerbahçe uzunlarına karşı ayak hızı bakımından çok iyi bir avantaja sahip Sophia'yı çok iyi kullandık. Bu noktaya seri öncesi de parmak basmıştık. Eğer Sophia'yı iyi kullanırsak skor anlamında bizi rahatlatabilecek ender oyuncularımızdan birisi. Ancak bu noktada bu sezon gayet iyi bir çıkış yapan Bahar'ı unutmamalıyız. Sakatlığına rağmen Fenerbahçe karşısında iyi işlere imzasını atacağını düşünüyorum. Diğer yandan takımımızın önemli skor opsiyonu olan Tamika'nın performansına değinmeden geçmek olmaz. Ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu sahada olduğu her dakika belli ediyor adeta. Bu kadar büyük bir oyuncu için teknik detaya girmenin hata olacağını düşünüyorum.

* Kısa oyuncularımızın topu elinde hiç tutmadan pas akışını sağlaması takımımıza önemli boşluklar bulmasını sağladı. Maç içerisinde olumlu/olumsuz atışlarımız %80'ine yakını doğru atışlardı. Bu pas akışının seri boyunca devam etmesi mühim.

Peki hücumumuz da her şey yolunda giderken sıkıntıya girmemizin sebebi neydi ? Bunun cevabını seri öncesi analizimde değindiğim gibi... Fenerbahçe'nin etkili savunma baskısı. Özellikle maçın ikinci yarısında bu baskı karşısında hücumumuzun bütün dengelerinin alt üst olduğunu söyleyebilirim. Hücumumuzun ilk 10 saniyesi topu taşımakla geçtikten sonra kalan sürede doğru atışa gitmemiz epey zor hale geldi. Bu baskıyı nasıl aşacağımız serinin diğer maçlarındaki sonuçlara direk etki edecek. Yapılan bu etkili baskının yanı sıra takımımızın önemli skorerlerinden Katie ve Yelena'nın toplamda 5 sayı ile oynaması, skor anlamında sıkıntı yaşamamıza sebep oldu.

Takımımız oyun anlamında yapacağı şeyleri artık daha iyi biliyor. İlk maçın ilk iki periyotu seri boyunca yapmamız gerekenleri sundu adeta. Oyuncularımız, aynı mücadeleyi sürdürdükleri takdirde devamının geleceğine inanıyorum.(z)

Arca Yıldırım

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0